Galetes de vainilla amb llavors de rosella i llimona 

50- 60 galetes (uns 700 g)

Ingredients

  • 390 g farina fluixa
  • 1 grapat llavors de rosella
  • 1 unitat (només farem servir la ratlladura de la pell) llimona
  • 180 g oli d'oliva verge extra
  • 3 unitats (només farem servir els rovells)  ous (63-73 g)
  • 6 g (o bé les llavors de 1/2 beina de vainilla) pasta concentrada de vainilla
  • 1 polsim sal
  • 150 g sucre panela
  • Categories

  • Postres
  • • A Taula! Cicle de cultura i gastronomia (Taller impartit per Cristina Vicentini): “Galetes saludables”, Centre Cívic El Sortidor, Barcelona, 2016 

    Mètode preferible: a mà o amb robot pastador?

    • És més pràctic treballar amb el robot, però no hi ha cap problema a treballar  mà.​

     

    Material necessari

    • Un corró
    • 2 safates de forn (van bé les safates que van amb el forn)
    • Paper de forn, per folrar les safates
    • Film
    • Una reixeta, per deixar-hi refredar les galetes 

     

    Conservació

    • Conserveu-les en un recipient hermètic.

     

    Oi que hi ha una altra "recepta cartesiana" semblant a aquesta?

     

    En què es diferencien?

    • La massa dels dos tipus de galetes es fa de la mateixa manera, però se substitueixen alguns ingredients per uns altres. Indiquem les substitucions a continuació

              Galetes de cacau amb canyella i taronja                        Galetes de vainilla amb llavors de rosella i llimona 

                           cacau                                                                                  

                          taronja                                                                                                llimona

                         canyella                                                                              vainilla i llavors de rosella

    Elaboració d'una crema amb textura de maionesa clara

    3 rovells d'ou  (les clares no es fan servir; reserveu-les en un tàper a la nevera per a una altra recepta, per exemple la de visitandines o financiers )

     

    35 g d'aigua

    • Amb robot pastador

    Aboqueu-ho en el bol del robot (on fareu tota la massa). Poseu l'ACCESSORI BATEDOR DE VARETES. Programeu: v=10aproximadament 1 min (fins que quedi escumós). 

     

    • Amb batedora elèctrica

    Aboqueu-ho en el got de la batedora elèctrica. Barregeu-ho tot a velocitat màxima (fins que quedi escumós).

    180 g d'oli d'oliva verge extra

    Aboqueu l'oli en una gerreta.

     

    • Amb robot pastador

    Seguint amb l'ACCESSORI BATEDOR DE VARETES, i amb la màquina en marxa a v=10,  aneu afegint l'oli a poc a poc (a fil): uns 2 min (fins que obtingueu una textura de maionesa clara). Reserveu-ho a la nevera.

     

    • Amb batedora elèctrica

    Amb la batedora en marxa a velocitat màxima, aneu afegint l'oli a poc a poc (a fil): uns 2 min (fins que obtingueu una textura de maionesa clara). Reserveu-ho a la nevera.

    Elaboració de la massa

    390 g de farina fluixa

     

    • Si treballeu amb robot pastador

    Amb un tamís (o amb un colador), tamiseu la farina en un plat fondo i reserveu-la.

     

    • Si treballeu manualment

    Amb un tamís (o amb un colador), tamiseu la farina en el bol gran on fareu tota la massa. Disposeu la farina en forma de tortell, de manera que formi un volcà (amb el forat al mig).

    150 g de sucre panela

    ratlladura de la pell d'1 llimona

    1 grapat de llavors de rosella

     

    6 g de pasta concentrada de vainilla

    o bé

    les llavors de 1/2 beina de vainilla

     

    1 polsim de sal

    • Amb robot pastador

    Substituïu l'accessori de varetes per l'ACCESSORI BATEDOR PLA.

    Afegiu el sucre, la ratlladura, les llavors, la vainilla i la sal al bol del robot, on hi ha la crema que heu reservat.  Per barrejar-ho tot programeu:  v=4,  uns 20 s

     

    • Manualment

    Aboqueu-ho al "cràter del volcà" juntament amb la crema que heu reservat a la nevera. Barregeu amb els dits d'una mà tot el que heu posat en el "cràter", fins que la barreja sigui uniforme.

    • Amb robot pastador

    Seguint amb l'ACCESSORI BATEDOR PLA, amb el robot en marxa a v=2, aneu abocant la FARINA tamisada que heu reservat, i seguiu amb el robot en marxa fins que la massa tingui una textura uniforme i no s'enganxi a les mans quan la toqueu. Si cal, podeu afegir una mica de farina a la massa.

     

    • Manualment

    Aneu afegint a poc a poc la FARINA del voltant a la pasta del "cràter" fins que la massa tingui una textura uniforme i les mans quedin netes. Si cal, podeu afegir una mica de farina a la massa.

    Formeu una bola amb la massa i  tapeu-la amb film transparent (aneu desenganxant la massa de la paret del bol amb l'espàtula de silicona). 

    Repòs de la massa

    Deixeu reposar la bola a la nevera: uns 30 min (si no teniu aquest temps, podeu posar-la un moment al congelador); si voleu, podeu deixar-la a la nevera més temps, fins i tot fins l'endemà.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 170º.

    Modelatge de les galetes

    Amb un ganivet dividiu la bola de massa en 2 meitats i mentre n'estireu una, torneu a embolicar l'altra amb film: estireu la massa amb l'ajut d'un corró, fins que tingui un gruix d'uns 4 o 5 mm (va bé estendre la massa entre dues làmines de film transparent, així és més fàcil d'estirar i després serà més fàcil anar agafant les galetes); podeu fer les galetes més primes o més gruixudes segons el vostre gust, però aquestes en particular queden molt bé quan són gruixudes.

    Talleu les galetes: podeu tallar-les amb un ganivet (les fareu rectangulars o quadrades) o amb un got (les fareu rodones) o amb un tallador de galetes (els donareu uns forma o una altra segons el tallador que feu servir). Si els doneu una forma que no sigui rectangular o quadrada, us sobraran bocins de massa; ajunteu els bocins, formeu una bola amb les mans, torneu-la a estirar i continueu… 

    Preparació de la safata de forn

    Folreu la base d'una safata de forn (va bé la safata que va amb el forn) amb paper de forn (després en necessitareu una altra per a la segona tanda de galetes).

    Distribuïu les galetes a sobre del paper (deixeu espai al voltant de cada galeta).

    Cocció al forn

    Poseu la safata al forn calent a 170º (no poseu dues safates alhora): uns 10-12 min ( quan surtin del forn les galetes encara seran una mica toves). 

    Refredament de les galetes

    Deixeu les galetes a la safata fora del forn: uns 5 min (perquè s'endureixin).

    Deixeu refredar les galetes a sobre d'una reixeta (les posem a sobre d'una reixeta perquè no es condensi la humitat de la base). 

    Comentaris