Piruletes de plàtan gelat cobertes de xocolata

8 piruletes

Ingredients

  • si voleu arrebossar les piruletes fruita seca (avellanes, ametlles, nous, festucs…)
  • 3 g
    (o bé 1,5 cullerades d'oli d'oliva verge extra; o bé 1,5-2 cullerades d'aigua) mantega de cacau en pols
  • 2 unitats plàtan
  • 150 g xocolata (mínim 70% de cacau)
  • Categories

  • Postres
  • RUSCALLEDA, Carme; BALAM, Raül; Sánchez, Manuel: “Receptes antiaging” (p. 131), Columna Edicions, Barcelona, 2012

    Allrecipes (consultat el 2017)
    Directo al paladar (consultat el 2017)
    Epicurious (consultat el 2017)
    Sweet and sour (consultat el 2017)

    Això és la recepta d'un gelat?

    • Òbviament, no. La textura no és la d'un gelat, però el resultat és molt bo. I proporcionem una manera nova de menjar plàtan, que pot agradar molt als nens, i també als grans.


    Estris necessaris

    • 8 pals de gelat
    • Paper vegetal

     

    Antelació necessària

    • Heu de preparar les piruletes de plàtan gelat (procés 1) amb prou antelació com perquè el plàtan tingui temps de congelar-se.
    • Tingueu present que, un cop cobertes les piruletes amb xocolata (procés 3), les heu de posar al congelador, almenys 30 min (procés 4).
    • Heu de treure les piruletes del congelador (procés 5) uns segons abans de servir-les.

     

    Antelació possible

    • Podeu preparar les piruletes amb antelació i reservar-les al congelador.

     

    Podem triar un recobriment per a les piruletes de plàtan, que no sigui xocolata?

    Preparació de les piruletes de plàtan gelat

    Folreu una safata o un tàper que càpiga al congelador amb paper vegetal (després haureu d'estendre les piruletes en aquesta safata sense que es toquin) .

    plàtans

    Peleu els plàtans i talleu-los transversalment per la meitat. Talleu cada mig plàtan longitudinalment per la meitat (obtindreu 8 trossos de plàtan).

    Punxeu cada tros amb un pal de gelat (de manera que quedin com uns polos) i aneu posant les piruletes a sobre del paper vegetal de manera que no es toquin.

    Poseu la safata al congelador, com a mínim el temps que calgui perquè el plàtan es congeli.

    Preparació de la xocolata 

    150 g de xocolata amb 70% o més de cacau, a trossos de la mateixa grandària

    Poseu la xocolata en un got estret i alt apte per a microones (no cal que el tapeu). 

    Per fondre la xocolata, poseu el got al microones a 800 W de potència, en tandes, la primera de 30 s, després de 15 s i finalment, si cal,  de 5 s,  remenant una estona després de cada tanda; no cal que quan tragueu el got del microones estigui tota la xocolata desfeta; si remenant una estona s'acaba de desfer, doneu el procés per acabat (la xocolata negra es fon a uns 45-47º; no la deixeu més estona del compte al microones perquè si arribés a 50º es podria cremar). 

     

    Feu el pas següent immediatament perquè la xocolata no s'endureixi (si mentre el feu la xocolata s'endureix, torneu-la a posar uns segons al microones).

    3 g  de mantega de cacau en pols (per exemple de la marca Mycryo)

     

    o bé

    21 g d'oli d'oliva verge extra (1,5 cullerades)

     

    o bé

    23- 30 g d'aigua (1,5- 2 cullerades)

    • Si feu servir mantega de cacau

    Afegiu la mantega de cacau al got re la xocolata tamisant-la amb un colador (per evitar que faci grumolls) i remeneu bé fins que la mantega quedi ben desfeta.

     

    • Si feu servir oli

    Afegiu l'oli al got i remeneu bé fins que quedi un conjunt homogeni.

     

    • Si feu servir aigua

    Afegiu l'aigua al got i remeneu bé fins que quedi un conjunt homogeni.

    ​Cobriment del plàtan amb xocolata

    Per preparar la superfície on anirem deixant les piruletes amb xocolata de manera que no es toquin, folreu una safata o un tàper que càpiga al congelador amb paper vegetal (el paper de forn que fa una mica de relleu no va gaire bé perquè el dibuix del paper queda gravat a la cobertura de xocolata).

     

    [Si voleu, podeu fer servir la mateixa safata on teniu les piruletes al congelador:  reserveu-les en un tàper (ara ja es poden apilar), eixugueu la safata (que pot tenir una mica d'humitat) i poseu un full de paper vegetal nou (el d'abans pot tenir humitat).]

    Aneu submergint les piruletes en el got de la xocolata desfeta de manera que el plàtan quedi tot banyat i,

     

    • si no penseu arrebossar-les (pas següent, que és opcional),

    deixeu escórrer una mica la xocolata sobrant i aneu deixant cada piruleta a sobre del paper vegetal;

     

     

    • si voleu arrebossar-les

    feu el pas següent immediatament després d'haver banyat el plàtan.

    Només si voleu arrebossar les piruletes

     

    fruita seca (avellanes torrades, ametlles torrades, nous,cacauets…), picada 

     

    o bé

    barreja de fruita seca i coco ratllat

     

    o bé 

    granola

     

    o bé

    pell de mandarina, (o de taronja, o de llimona), ratllada

    Només si voleu arrebossar les piruletes

     

    Mentre deixeu escórrer una mica la xocolata sobrant de la piruleta, aneu-la empolvant amb la fruita seca, o amb la barreja de fruita seca i coco ratllat, o amb la granola, o amb la ratlladura de pell de cítric: feu-ho abans que la xocolata s'endureixi -penseu que com que el plàtan està congelat, la xocolata s'endureix de seguida. A continuació, deixeu la piruleta a sobre del paper vegetal.

    Conservació de les piruletes

    Reserveu les piruletes al congelador. Un cop ben congelades, les podeu posar en una bossa de plàstic de congelació amb tancament hermètic.

    Presentació 

    Deixeu les piruletes a temperatura ambient o a la nevera, uns minuts o uns segons abans de servir-les (depenent de l'estació de l'any).

    Comentaris