per folrar 2 motlles de 28 cm de diàmetre
o per a 40 galetes planes de 6 cm de diàmetre
o per a 12 galetes trenades de 5 cm de costat i un motlle de 17 cm de diàmetre
• GALIANO, Cristina: "Mis mejores recetas con Thermomix 31" (p. 284), Espasa, Barcelona, 2012
Gastronomía & Cía,
Gastronomía & Cía (consultat el 2014)
Dificultat de la recepta
Mètode preferible, tradicional o thermomix?
Material necessari
Quin greix fem servir per fer la pasta brisa?
Quina proporció farina/(oli d'oliva) fem servir per fer la pasta brisa?
(g de mantega) = (g de farina) / 3,6 .
(g d'oli) = entre 75% i 85% (g de mantega).
En aquesta recepta de pasta brisa amb oli, doncs, farem servir l'oli en la proporció:
(g d'oli) = 75% · (g de mantega) = 75% · (g de farina) / 3,6 = (0,75 / 3,6) · (g de farina) ≈ 0,21 · (g de farina)
Quin ingredient humit fem servir per fer la pasta brisa?
La massa de la pasta brisa requereix molt poc pastament, s'han de barrejar els ingredients i prou (de seguida que la massa no s'enganxi a les mans, s'ha de deixar de treballar perquè el gluten no formi la xarxa elàstica que busquem quan pastem la massa de pa, però que no busquem aquí).
Estireu la pasta amb un corró segons el que vulgueu fer: pastís, quiche, galetes, pastes salades…
Si voleu folrar un motlle per fer un pastís (per exemple, el pastís de figues i rocafort) o una quiche, estireu la pasta uniformement amb un corró (ha de quedar una capa fina) i forreu un motlle, si pot ser baixet, de silicona o desmuntable (en aquest cas, folreu-ne la base amb paper vegetal), parets incloses; perquè la massa quedi ben adherida a la base i a les parets del motlle, premeu-la amb els dits. Amb les quantitats dels ingredients indicades en aquesta recepta podeu folrar 2 motlles de 28 cm de diàmetre. |
|
Reserveu el motlle al congelador: com a mínim, el temps que triga el forn a escalfar-se (després passarem la pasta brisa directament del congelador al forn calent i d'aquesta manera evitarem que en coure s'infli i quedi abonyegada; hi ha qui, en comptes d'això, la punxa, però trobem més efectiu el mètode del congelador) . |
Escalfeu el forn a 180º. |
Segons la recepta per a la qual vulgueu fer servir la pasta brisa l'haureu de coure més o menys temps.
Per a certes receptes cal fer una cocció en blanc completa de la pasta brisa, és a dir, cal coure la pasta sense posar-hi cap guarniment a sobre (per exemple, si fem galetes de pasta brisa). En aquest cas, tragueu la pasta brisa del congelador i poseu-la de seguida al forn calent a 180º: amb l'escalfor de dalt i de baix, uns 10- 16 min (quan està feta té un to lleugerament daurat); ; si la capa de massa és fina (per exemple si feu unes galetes planes) tardareu uns 10 min, però si és gruixuda (per exemple si feu galetes trenades), podeu tardar 16 min.
Per a algunes receptes cal fer una precocció en blanc de la pasta brisa, és a dir, cal començar a coure la pasta sense posar-hi cap guarniment a sobre, tenint en compte que l'acabarem de coure quan hi posem el guarniment. En aquest cas, tragueu la pasta brisa del congelador i poseu-la de seguida al forn calent a 180º: amb l'escalfor de dalt i de baix, uns 8- 10 min.
En d'altres receptes es couen alhora la pasta brisa i el guarniment que la recobreix (per exemple, en el pastís de figues i rocafort). En aquest cas, tragueu la pasta brisa del congelador, cobriu-la amb el guarniment -que heu d'haver preparat amb antelació- i poseu-la de seguida al forn calent a 180º: amb l'escalfor de dalt i de baix, un temps que dependrà del recobriment. |
Comentaris