Gelat de xocolata

Material obligatori

Thermomix

8- 10 persones

Categories

  • Postres
  • GALIANO, Cristina: "Mis mejores recetas con Thermomix 31" (p. 352), Espasa, Barcelona, 2012

    Antelació obligatòria:

    • Heu de congelar la barreja de tots els ingredients (procés 5) com a mínim 2 hores abans de servir el gelat.

     

    Antelació optativa:

    • Podeu fer la recepta amb molts dies d'antelació.

     

    Al moment:

    • Heu de treure el gelat del congelador i deixar-lo a la temperatura ambient uns 5 min abans de servir-lo.

     

    Material imprescindible:

    • Calen un o més motlles (van molt bé els de silicona).

     

    Material aconsellable:

    • Aquest gelat queda molt bo en el en el format de gelat de pal, perquè així el podem anar llepant i se'ns va desfent a la boca. Per fer-lo en aquest format, necessitarem motlles de gelat de pal de silicona.

     

    Conservació:

    • Podeu conservar el gelat tapat al congelador (si el guardeu en un túper tapeu-lo amb la tapa; si no, el podeu tapar amb film transparent)

    Elaboració del sucre llustre

    125 g de sucre

    Poseu-lo en el got de la thermomix. 

    Per fer-lo pols, programeu: 15 s, v 5-10 progressiva (ha de sortir fum blanc).

    Retireu el sucre del got (escureu bé les parets del got amb una espàtula de silicona) i reserveu-lo en un bol (no cal que renteu el  got de la thermomix).

    Preparació de la nata muntada

    No cal que renteu el  got de la thermomix. Controleu que estigui eixut i a temperatura ambient o fred (si abans s’hi ha cuinat i està calent, refredeu-lo triturant-hi glaçons –v=5, uns segons–, buideu-lo i eixugueu-lo bé).

    500 g de nata líquida per  muntar amb un mínim de 35,1% de matèria grassa, molt freda (poseu-la en el lloc més fred de la nevera, no a la porta)

     

    (La quantitat mínima de nata que es pot muntar a la thermomix és 200 g; la quantitat màxima, 1 kg.)

    Poseu la papallona en el got de la thermomix.

     

    Agiteu bé l’envàs de la nata perquè si no la part sòlida tendeix a quedar-se al fons.

     

    Aboqueu la nata en el got. Un cop abocada la nata, obriu completament l'envàs i escureu-ne bé les parets, on s'hi pot haver acumulat nata espessa. 

    Programeu, amb el gotet cap per avall: v=4, fins que la nata estigui muntada (menys d'1 min); podeu anar-ho controlant mirant pel bocal; quan la nata està muntada del tot, la màquina fa un soroll especial; el temps pot variar; vigileu que si ho deixeu massa estona es farà mantega.

     

    (Si voleu muntar més de 500 g de nata, traieu la papallona i programeu: v=5.)

    Retireu la papallona.

     

    Retireu la nata del got i reserveu-la en un recipient on després barrejareu tots els ingredients del gelat; per acabar d'escurar el got, premeu 2 vegades el botó turbo (posició got tapat), de manera que la nata amagada a sota de les ganivetes sortirà disparada cap a la paret del got  i, a continuació, escureu bé amb una espàtula de silicona tota la nata de la paret.

     

    Reserveu el recipient de la nata a la nevera (no renteu encara el got de la thermomix).

    Preparació de la xocolata desfeta amb cafè

    150 g de xocolata amb 70% o més de cacau

    Poseu la xocolata a trossos en el got de la thermomix (no hi ha d'haver la papallona) i tritureu-la a velocitat màxima.

    1 cullerada d'aigua (15 g)

    Afegiu l'aigua al got.

     

    Per fondre la xocolata, programeu: 37º, v=4, fins que estigui desfeta (menys de 4 min); si queda algun grumollet, no passa res, perquè és bo trobar algun trosset de xocolata en el gelat; no la deixeu més temps del compte perquè es cremaria); durant aquest temps, si sentiu que la màquina canvia de soroll, comproveu si és que la xocolata ha quedat a les parets i les ganivetes no l'agafen i, si és així, pareu la màquina, baixeu la xocolata amb l'espàtula de silicona, i torneu-la a engegar.

     

    càpsula de cafè fort (o bé 10 g de cafè soluble), que pot ser descafeïnat

    Feu un cafè curt (uns 25 cm3) i, calent acabat de fer, aboqueu-lo al got de la thermomix, on hi ha la xocolata desfeta, i per barrejar-ho, programeu: uns segons, v=3.

    Preparació de la crema amb xocolata i cafè

    Aboqueu la barreja de xocolata desfeta amb cafè, a poc a poc, en el recipient de la nata muntada i aneu-la incorporant amb l'ajut d'una forquilla; per acabar d'escurar el got, premeu 2 vegades el botó turbo (posició got tapat), de manera que la barreja amagada a sota de les ganivetes sortirà disparada cap a la paret del got  i, a continuació, escureu bé amb una espàtula de silicona totes les restes de la paret. 

     

    A continuació, perquè després us sigui fàcil de netejar el got, cobriu les ganivetes amb aigua i programeu: 2 min, 70º, v=8. 

    Amb l'ajut de la forquilla, afegiu a la barreja de nata, xocolata i cafè, el sucre llustre que teníeu reservat.

    Congelació de la barreja

    Aboqueu la barreja en un motlle o en uns quants motlles (van molt bé els de silicona; en particular, van molt bé els motlles de silicona de gelat de pal) i introduïu-ho en el congelador,  un mínim de dues hores.

    Presentació del gelat

    Heu de treure el gelat del congelador i deixar-lo a temperatura ambient uns 5 min abans de servir-lo.

    Desemmotlleu el gelat (un cop congelat, podeu desemmotllar-lo quan vulgueu i guardar-lo al congelador desemmotllat).

    Comentaris

    • Eugènia 17 de Desembre de 2014 10:51

      Sembla que també es pot fer sense Thermomix, no? Muntant la nata amb una batedora elèctrica hauria de sortir, no? Què et sembla Eulàlia?

    • Receptes Cartesianes 17 de Desembre de 2014 15:24

      Jo crec que no hii ha d'haver cap problema. La xocolata, la pots fondre al microones o al bany maria. Ja diràs com t'ha anat.