Llom de porc amb salsa de préssecs i taronja

4 persones

Ingredients

  • 1 got del de vi (uns 100 g) conyac
  • 6 cullerades (uns 40 g) melmelada de préssec
  • un raig oli d'oliva verge extra
  • 8 unitats (de préssec o d'albercoc) orellanes
  • pebre blanc
  • 650 g de llom en una peça porc
  • sal
  • 2 unitats taronges
  • 4 cullerades (uns 60 g) vinagre
  • Categories

  • Segons
  • Carn
  • CARBÓ, Mireia: "La cuina et dóna joc" (p. 80), Milfulls-Viena Editorial, Barcelona, 2005

    Antelació necessària:
    El procés 1 ("Maceració de la carn") s'ha de fer com a mínim amb mitja hora d'antelació.

    Maceració del llom

    uns 650 g de llom de porc en una peça

     

    sal

    pebre blanc

    Elimineu el greix més visible del llom.

    Salpebreu-lo.

    2 taronges 

    Renteu molt bé una de les taronges (podeu fer servir un fregall d'alumin), eixugueu-la i ratlleu-ne la pell  (va molt bé fer-ho amb un ratllador de cítrics Microplane) en una safata de forn on després posareu la carn (vigileu que la safata sigui de la grandària adequada per a la peça de llom, sobretot que no sigui massa gran perquè l’adob es perdria). 

     

    Espremeu el suc de les dues taronges (obtindreu uns 100 g de suc) i aboqueu-lo a la  mateixa safata. 

    un raig d'oli d'oliva verge extra 

     

    1 got dels de vi  de conyac (uns 100 cm3)

    Aboqueu-ho a la safata i barregeu-ho tot.

    Poseu el llom a la safata i deixeu-la macerar com a mínim 30 min (tapeu la safata i reserveu-la a la nevera). Aneu tombant la carn de tant en tant (per tal que vagi agafant el gust per tot arreu).

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Cocció del llom

    Poseu la safata al forn: amb l’escalfor de dalt i de baix30 min; gireu el llom de tant en tant i regueu-lo amb el seu suc.

    Per assegurar-vos que el llom és cuit, podeu fer-hi un tall i comprovar-ne el punt de coccció a l’interior (l'interior ha de quedar de color rosat); si encara no és cuit deixeu-lo uns minuts més al forn (no més de 45 min en total, per tal que no quedi sec).

    Elaboració de la salsa. 1a part

    6 cullerades de melmelada de préssec (uns 40 g)

    4 cullerades de vinagre (uns 60 g)

    Poseu-ho en un cassó, remeneu i escalfeu-ho.

    8 orellanes de préssec o d’albercoc 

    o bé 2 préssecs de vinya

          (segons l’època de l’any)

     

    un pessic de sal

    pebre blanc

    Talleu els daus de préssec o d’orellana a daus petits, afegiu-los  al cassó i salpebreu.

    Coeu-ho: a foc suauuns 5 min.

    Elaboració de la salsa. 2a part

    Un cop cuit el llom, aboqueu el suc de la safata al cassó de la salsa i remeneu.

    ​Presentació del  llom amb salsa

    Aboqueu la salsa a la safata del llom.

    Serviu lel llom tallat acompanyat de la salsa.

    Comentaris