La lactonesa és una salsa que pot substituir la maionesa. Així com la maionesa es fa amb ou i oli, la lactonesa (o maionesa sense ou) es fa amb llet i oli. Una avantatge de la lactonesa respecte a la maionesa es que no hem de patir pel risc de salmonel·la i que el període de conservació és més llarg. Una altra avantatge de la lactonesa és que es pot gratinar.
Aplicacions de la lactonesa
La lactonesa es pot fer servir per acompanyar verdures, patates o peix; o també com a acompanyament de carn, pollastre o conill fets a la planxa o rostits. Vegeu la recepta Bròquil gratinat amb lactonesa.
Conservació
La lactonesa es pot conservar uns 3 dies a la nevera.
50 cm3 de llet descremada (50 g)
També pot ser semidescremada o sencera i també pot ser de soja.
100 cm3 d'oli d'oliva verge extra (92 g)
[(volum d'oli) = 2 x (volum de llet)]
[En realitat, podeu posar de 100 a 150 cm3 d'oli; és a dir, (volum d'oli) = (entre 2 i 3) x (volum de llet); si us moveu dins d'aquest marge, com més oli, més espessa serà la lactonesa que obtindreu.]
1 pessic de sal
Opcional:
pebre blanc
1 gra d'all (4 g)
1/2 cullerada de suc de llimona o de vinagre (7 g)
1 culleradeta de mostassa (8 g)
Aboqueu-ho tot en el got de la batedora elèctrica.
Poseu la batedora vertical fins al fons del got. Bateu a potència màxima sense moure la batedora fins que vegeu que comença a fer-se una emulsió (és a dir, fins que fins que la salsa comença a espessir) i, aleshores, pugeu la batedora a poc a poc i feu-la anar dues o tres vegades amunt i avall perquè emulsioni tot.
Comentaris