uns 200 g de mató ( per a 4 persones)
Mètode preferible, tradicional o microones?
D'on és propi, el mató?
Com es menja el mató?
Conservació del mató
Una altra manera de fer mató
Poseu un colador amb la malla de forat ben petit a sobre d'un recipient ( si no teniu cap colador de malla fina, poseu un mocador de fil a sobre del colador que tingueu). Coleu la llet tallada: el xerigot (part líquida) passarà al recipient i el mató (part sòlida) quedarà en el colador.
Què en fem, del xerigot?
|
|
Deixeu que el mató es vagi escorrent a la nevera i que es refredi: com a mínim 1 h.
(Si us agrada el mató més sec, premeu-lo en el colador amb una cullera perquè deixi anar més aigua; si us agrada més líquid, deixeu-lo menys estona escorrent-se a la nevera o fins i tot retireu-lo de seguida del colador.) |
Desemmotlleu el mató i serviu-lo o guardeu-lo en un tàper a la nevera.
|
Comentaris
Que fàcil! Suposo que em llet de cabra es deu fer igual. O no?
Sí, sí, també es pot fer amb llet de cabra.
Aquest divendres tinc convidats i ho provsré. Gràcies!
On ho deixes refredar, a la nevera o a fora?
Laura, la llet tallada es deixa refredar a temperatura ambient (està calenta). El mató es deixa refredar a la nevera. Ja em diràs què!
Ho vaig probar fa molt temps i em va agradar molt. Em vaig passar amb la llimona, però li va deixar un gust molt allimonat que tampoc hi anava malament. Gràcies per fer-me'n recordar, ho provaré un altre cop. Una pregunteta, el xerigot té algún ús?
Estem treballant sobre els usos possibles del xerigot. He llegit que hi ha qui el fa servir com a substitut de l'aigua per fer pa o pans de pessic o per coure pasta, i qui diu que va bé per regar les plantes. - Jo he regat plantes amb el xerigot: han seguit vives però no et sé dir si la seva "salut" ha millorat. - He provat de fer servir el xerigot per substituir l'aigua per fer pa, per fer pa de pessic i per coure pasta i, de moment, el resultat no ha acabat de ser satisfactori pel meu gust. - El que sí que puc assegurar que m'ha estat útil el xerigot és per fer una mena de crema de mató (barreja de mató amb xerigot passada per la batedora elèctrica), ja sigui sola, ja sigui barrejant-hi cacau, plàtan… De moment, seguim en període de proves. Quan ho tinguem més clar, mirarem de publicar una recepta. Gràcies, Oriol, pel teu comentari.
Gràcies per la teva resposta, he tornat a fer el mató i queda deliciós. En quant al xerigot et faré cas i no probaré res més fins que em diguis que has trobat algo satisfactori hehe. Moltes gràcies
Hola, es pots dir si es pot fer amb llet fesca pero caducada de 2 dies ?? Gràcies
No ho sé. He llegit que hi ha gent que ho fa. Però jo no ho faria. Per cert, si en comptes de llet fresca fas servir llet UHT (la que es gasta habitualment), també t'anirà bé.
La crema de mató quants dies es pot guardar a la nevera?
Quants dies dura a la nevera? gràcies!
Hola, Em referència a la pregunta de l'Eva, jo sí utilitzo la llet passada per 1-2 dies, quan comença a tenir un punt de gustet desagradable. El mató queda bo. I no cal llimona, tot i que si es vol s'hi pot posar. Ho vaig descobrir de forma accidental quan fa uns anys vaig posar al foc una llet que s'havia passat.
Quan temps dura el xerigot a la nevera en pot de vidre. Ara mateix estic fent el recuit. Gràcies
No ho sé fins quan pot durar. Jo el guardo a la nevera fins a 4 o 5 dies.
Oriol, no havia pensat més a contestar la teva pregunta! De moment faig servir el xerigot per fer la CREMA DE MATÓ i també en substitució de l'aigua quan faig PA INTEGRAL AMB MÀQUINA DE PA.
Sònia i Andrea, pregunteu quant duren el mató i la crema de mató a la nevera. El mató i la crema de mató es conserven a la nevera uns 3 dies com a màxim. Si la vostra nevera disposa de calaix de 0º, poseu-los en aquest calaix i us aguantaran força més (deixeu-los a temperatura ambient una estoneta abans de consumir-los). També els podeu congelar.
Mató I cuallada, es el mateix?
Mató I cuallada, es el mateix?
Fina, quan la llet qualla s'obté la quallada i quan s'escorre la quallada s'obté el mató. Crec que la nomenclatura és aquesta.
Mireia , estàs feta una bona cuinera, veig que segueixes el camí de la teva avia i la teva mare. El mató ,la crema, la quallada tot m'agrada molt, el gust de la llimona es perfecte. A la teva padrina li va millor el ' fonendo' i les vacunes, encara sort que hi ha gent per tot. Una abraçada a tota la família-