Mató (fet amb llet i llimona)

Tria el mètode d'elaboració

 uns 200 g de mató ( per a 4 persones)

Ingredients

  • 1 L (millor si és fresca) llet sencera
  • 30 g de suc = 2 cullerades de suc (aproximadament 1/2 unitat) llimona
  • Mètode preferible, tradicional o microones?

    • Si escalfem la llet al foc, podem anar controlant quan està a punt de bullir. 
    • Si fem servir el microones, un cop hem fet el mató una vegada amb el nostre aparell, ja sabrem quanta estona l'hem de programar, que serà uns 14 min, i no haurem d'estar pendents que la llet no vessi; però tingueu en compte que si partim de llet a temperatures diferents, el temps pot variar i ens podem trobar que la llet ens ha vessat.

     

    D'on és propi, el mató?

    • El mató és un formatge fresc típic de la gastronomia catalana.

     

    Com es menja el mató?

     

    Conservació del mató

    • Compte! El mató es conserva a la nevera uns 3 dies com a màxim. Si la vostra nevera disposa de calaix de 0º, poseu-lo en aquest calaix i us aguantarà força més (deixeu-lo a temperatura ambient una estona abans de consumir-lo).
    • El podeu congelar.

     

    Una altra manera de fer mató

    Procés de tallar la llet

    1 L de llet sencera (millor si és llet fresca)

    Poseu la llet en un cassó.

    Poseu la llet en un bol apte per a microones (sense tapa).

    Escalfeu la llet  fins que estigui a punt de bullir (ha d'arribar a una temperatura mínima de 90º): a foc mitjà tardarà uns 12 min; si veieu que es forma una capa de tel, aneu remenant per desfer-la.

    Poseu la llet al microones i programeu: potència màxima (800 W), 14 min (ha d'arribar a una temperatura mínima de 90º). Observareu que la llet sembla que estigui a punt de vessar però no vessa (si no passa això, augmenteu el temps en 1 min o 1,5 min. De seguida, sense esperar que es refredi, feu el pas següent.

     

    [Si la primera vegada que feu aquesta recepta veieu que la llet us vessa, la propera vegada reduïu el temps en 1 min o 1,5 min. Cada microones és diferent. ]

    Si malgrat haver anat remenant s'ha fet una capa de tel al damunt, barregeu-ho tot en un moment en el cassó mateix amb la batedora elèctrica a velocitat baixa (per no esquitxar-vos).

    S'hi s'ha fet una capa de tel al damunt, barregeu-ho tot un moment en el bol mateix amb la batedora elèctrica a velocitat baixa (per no esquitxar-vos).

    30 g de suc de llimona (2 cullerades; aproximadament 1/2 llimona)

    Retireu el cassó del foc. De seguida, sense esperar que la llet es refredi,  afegiu-hi el suc de llimona i remeneu un moment amb una cullera. Observareu que la llet es talla.

    i la llet no es talla, segurament és que no havia arribat a la temperatura adequada. Poseu el cassó uns segons més al foc i se us tallarà.]

    De seguida, sense esperar que la llet es refredi,  afegiu-hi el suc de llimona i remeneu un moment amb una cullera. Observareu que la llet es talla.

    i la llet no es talla, segurament és que no havia arribat a la temperatura adequada. Poseu el recipient uns segons més al microones i la llet se us tallarà.]

    Deixeu-ho refredar a temperatura ambient durant aproximadament 30 min (fins a 45º- 50º).

    Separació del mató i el xerigot

    Poseu un colador amb la malla de forat ben petit a sobre d'un recipient ( si no teniu cap colador de malla fina, poseu un mocador de fil a sobre del colador que tingueu). Coleu la llet tallada: el xerigot (part líquida) passarà al recipient i el mató (part sòlida) quedarà en el colador.  

     

    Què en fem, del xerigot?

    • Si voleu fer crema de mató, és a dir, si voleu obtenir un mató més cremós, apte per untar), reserveu uns 60- 100 g de xerigot.
    • Si us agrada, podeu reservar tot el xerigot per fer-lo servir, en substitució de l'aigua, per coure pasta o arrós, per fer pa, per aclarir una salsa… 

    Deixeu que el mató es vagi escorrent  a la nevera i que es refredi: com a mínim 1 h

     

    (Si us agrada el mató més sec, premeu-lo en el colador amb una cullera perquè deixi anar més aigua; si us agrada més líquid, deixeu-lo menys estona escorrent-se a la nevera o fins i tot retireu-lo de seguida del colador.)

    Presentació del mató

    Desemmotlleu el mató i serviu-lo o guardeu-lo en un tàper a la nevera.

     

    Comentaris

    • Helena 16 de Gener de 2014 11:33

      Que fàcil! Suposo que em llet de cabra es deu fer igual. O no?

    • Receptes Cartesianes 16 de Gener de 2014 12:02

      Sí, sí, també es pot fer amb llet de cabra.

    • Laura 23 de Gener de 2014 13:41

      Aquest divendres tinc convidats i ho provsré. Gràcies!

    • Laura 23 de Gener de 2014 19:04

      On ho deixes refredar, a la nevera o a fora?

    • Receptes Cartesianes 23 de Gener de 2014 19:18

      Laura, la llet tallada es deixa refredar a temperatura ambient (està calenta). El mató es deixa refredar a la nevera. Ja em diràs què!

    • Oriol 01 de Abril de 2017 08:24

      Ho vaig probar fa molt temps i em va agradar molt. Em vaig passar amb la llimona, però li va deixar un gust molt allimonat que tampoc hi anava malament. Gràcies per fer-me'n recordar, ho provaré un altre cop. Una pregunteta, el xerigot té algún ús?

    • Receptes Cartesianes 05 de Abril de 2017 08:49

      Estem treballant sobre els usos possibles del xerigot. He llegit que hi ha qui el fa servir com a substitut de l'aigua per fer pa o pans de pessic o per coure pasta, i qui diu que va bé per regar les plantes. - Jo he regat plantes amb el xerigot: han seguit vives però no et sé dir si la seva "salut" ha millorat. - He provat de fer servir el xerigot per substituir l'aigua per fer pa, per fer pa de pessic i per coure pasta i, de moment, el resultat no ha acabat de ser satisfactori pel meu gust. - El que sí que puc assegurar que m'ha estat útil el xerigot és per fer una mena de crema de mató (barreja de mató amb xerigot passada per la batedora elèctrica), ja sigui sola, ja sigui barrejant-hi cacau, plàtan… De moment, seguim en període de proves. Quan ho tinguem més clar, mirarem de publicar una recepta. Gràcies, Oriol, pel teu comentari.

    • Oriol 12 de Juny de 2017 14:52

      Gràcies per la teva resposta, he tornat a fer el mató i queda deliciós. En quant al xerigot et faré cas i no probaré res més fins que em diguis que has trobat algo satisfactori hehe. Moltes gràcies

    • Eva 16 de Febrer de 2018 10:52

      Hola, es pots dir si es pot fer amb llet fesca pero caducada de 2 dies ?? Gràcies

    • Receptes Cartesianes 16 de Febrer de 2018 12:17

      No ho sé. He llegit que hi ha gent que ho fa. Però jo no ho faria. Per cert, si en comptes de llet fresca fas servir llet UHT (la que es gasta habitualment), també t'anirà bé.

    • Sònia 30 de Juny de 2021 08:37

      La crema de mató quants dies es pot guardar a la nevera?

    • andrea 08 de Febrer de 2022 13:32

      Quants dies dura a la nevera? gràcies!

    • Gemma 13 de Setembre de 2022 07:19

      Hola, Em referència a la pregunta de l'Eva, jo sí utilitzo la llet passada per 1-2 dies, quan comença a tenir un punt de gustet desagradable. El mató queda bo. I no cal llimona, tot i que si es vol s'hi pot posar. Ho vaig descobrir de forma accidental quan fa uns anys vaig posar al foc una llet que s'havia passat.

    • Nieves 30 de Abril de 2023 08:17

      Quan temps dura el xerigot a la nevera en pot de vidre. Ara mateix estic fent el recuit. Gràcies

    • Receptes Cartesianes 17 de Maig de 2023 07:24

      No ho sé fins quan pot durar. Jo el guardo a la nevera fins a 4 o 5 dies.

    • Receptes Cartesianes 02 de Juny de 2023 19:41

      Oriol, no havia pensat més a contestar la teva pregunta! De moment faig servir el xerigot per fer la CREMA DE MATÓ i també en substitució de l'aigua quan faig PA INTEGRAL AMB MÀQUINA DE PA.

    • Receptes Cartesianes 02 de Juny de 2023 21:04

      Sònia i Andrea, pregunteu quant duren el mató i la crema de mató a la nevera. El mató i la crema de mató es conserven a la nevera uns 3 dies com a màxim. Si la vostra nevera disposa de calaix de 0º, poseu-los en aquest calaix i us aguantaran força més (deixeu-los a temperatura ambient una estoneta abans de consumir-los). També els podeu congelar.

    • Fina 21 de Octubre de 2023 22:19

      Mató I cuallada, es el mateix?

    • Fina 21 de Octubre de 2023 22:19

      Mató I cuallada, es el mateix?

    • Receptes Cartesianes 29 de Octubre de 2023 20:34

      Fina, quan la llet qualla s'obté la quallada i quan s'escorre la quallada s'obté el mató. Crec que la nomenclatura és aquesta.

    • Montserrat Marti 17 de Setembre de 2024 10:03

      Mireia , estàs feta una bona cuinera, veig que segueixes el camí de la teva avia i la teva mare. El mató ,la crema, la quallada tot m'agrada molt, el gust de la llimona es perfecte. A la teva padrina li va millor el ' fonendo' i les vacunes, encara sort que hi ha gent per tot. Una abraçada a tota la família-