4 persones
• Publicat al quadernet "Receptes amb sardina", lliurat el 15 de juny del 2016 als assistents a la conversa científica "Sardina en xarxa: alimentació, salut i sostenibilitat", que va tenir lloc a l'Auditori de La Pedrera, organitzada per la Fundació Catalunya-La Pedrera, La Fundació Alícia i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, p. 16
Temperatura de servei
Antelació obligatòria
Antelació opcional
Consell
Aquesta és la part més feixuga de l'elaboració de la recepta.
Podeu optar per comprar més quantitat de sardines de les que necessiteu per a aquesta recepta i preparar-les totes.
D'aquesta manera, quan vulgueu fer aquesta recepta o una altra que requereixi treballar amb sardines obertes, ja tindreu feta la part més pesada.
600 g de sardines (un cop netes i tretes les espines, obtindreu uns 350 g de sardina) |
|
Renteu les sardines a sota del raig d'aigua de l'aixeta i elimineu les escates fregant-les en direcció contrària al punt d'inserció (de vegades en tenen moltes i de vegades quasi no en tenen); amb el dit, acabeu de netejar les vísceres. Aneu posant les sardines a sobre d'una reixeta perquè s'escorrin. |
|
Feu servir les tisores per obrir una mica la sardina. Feu pressió a sobre de l'espina central de manera que la sardina s'obri del tot. Agafeu l'espina, per l'extrem del cap, i estireu per treure-la.
Si amb l'espina central no us heu endut la cua, elimineu-la amb les tisores.
Amb les tisores, talleu la part de la vora de cadacuna dels dos filets de cada sardina, que té espines petites.
Amb la sardina oberta, acabeu d'eliminar les espines que queden (la millor manera de trobar les més petites és pel tacte amb la mà).
Només si no penseu fer el pas següent –congelació de les sardines: Tanqueu la sardina, estireu les espines que hi ha en el centre de la línia que uneix els dos filets (l'aleta dorsal) i elimineu-les amb unes tisores; de vegades, en fer aquest pas, se separen els dos filets ( si congeleu les sardines, és més fàcil eliminar l'espina dorsal quan descongeleu la sardina: quan està quasi descongelada però no del tot).
Aneu estenent les sardines obertes a sobre d'un full paper absorbent de cuina, tapeu-les amb un altre full i pressioneu una mica, per tal d'eliminar la mica d'aigua residual.
Reserveu les espines per fer la recepta "Espines de sardina cruixents". |
|
La salsa romesco millora si es fa d'un dia per l'altre (com a mínim, deixeu-la reposar 2 o 3 h). S'ha de guardar a la nevera. Podeu congelar-la.
Feu una salsa romesco: en necessitareu 300 g. (Amb les quantitats d'ingredients que indica la recepta de la salsa romesco surten uns 400 g de salsa. Podeu reservar la que sobri a la nevera o al congelador i fer-la servir per acompanyar pasta, verdura, peix a la planxa o al vapor, carn a la planxa… o per sucar-hi pa). |
sal |
|
180 g d'aigua |
|
Comentaris