4 persones
• ADRIÀ, Ferran; i l’equip del Bulli: "El menjar de la família" (p. 122), La Magrana, Barcelona, 2012
Temperatura de servei
Antelació opcional
Consell per treure rendiment a la feina de preparació de les sardines (procés 1)
Acompanyaments possibles per a les sardines arrebossades amb sèsam
Aquesta és la part més feixuga de l'elaboració de la recepta.
Podeu optar per comprar més quantitat de sardines de les que necessiteu per a aquesta recepta i preparar-les totes.
D'aquesta manera, quan vulgueu fer aquesta recepta o una altra que requereixi treballar amb sardines obertes, ja tindreu feta la part més pesada.
600 g de sardines (unes 20 unitats, tot i que dependrà de la mida que tinguin)
[ Un cop netes i tretes les espines, obtindreu uns 370 g de sardina.] |
|
Renteu les sardines a sota del raig d'aigua de l'aixeta i elimineu les escates fregant-les en direcció contrària al punt d'inserció (de vegades en tenen moltes i de vegades quasi no en tenen); amb el dit, acabeu de netejar les vísceres. Aneu posant les sardines a sobre d'una reixeta perquè s'escorrin. |
|
[Si us fa molta mandra treure l'espina de les sardines, podeu saltar-vos aquest pas i treballar amb les sardines senceres en comptes de amb filets de sardina. Però tingueu en compte que el plat queda molt millor amb filets de sardina:
Agafeu una sardina i feu servir les tisores per obrir-la una mica. Feu pressió a sobre de l'espina central de manera que la sardina s'obri del tot. Agafeu l'espina, per l'extrem del cap, i estireu per treure-la.
Si amb l'espina central no us heu endut la cua, elimineu-la amb les tisores.
Amb les tisores, talleu la part de la vora dels dos filets de la sardina, si hi tenen espines petites.
Amb la sardina oberta, acabeu d'eliminar les espines que queden (la millor manera de trobar les més petites és pel tacte amb la mà).
Només si no penseu fer el pas següent –congelació de les sardines: Tanqueu la sardina, estireu les espines que hi ha en el centre de la línia que uneix els dos filets (l'aleta dorsal) i elimineu-les amb unes tisores; de vegades, en fer aquest pas, se separen els dos filets, però ja ens va bé per a aquesta recepta (si congeleu les sardines, és més fàcil eliminar l'espina dorsal quan les descongeleu: quan estan quasi descongelades però no del tot).
Aneu estenent les sardines obertes a sobre d'un full de paper absorbent de cuina, tapeu-les amb un altre full i pressioneu una mica, per tal d'eliminar la mica d'aigua residual.
Reserveu les espines per fer la recepta "Espines de sardina cruixents". |
|
Si heu congelat les sardines i no n'heu eliminat l'espina dorsal, un cop descongelades o quasi, tanqueu-les, estireu les espines que hi ha en el centre de la línia que uneix els dos filets (l'aleta dorsal) i elimineu-les estirant-les amb els dits (de vegades, en fer aquest pas, se separen els dos filets, però això ja ens va bé per a aquesta recepta).
Separeu els dos filets de cada sardina (si no s'havien separat abans). |
1 rajolí d'oli d'oliva verge extra |
|
1 rajolí d'oli d'oliva verge extra |
Retireu les llavors de sèsam que han quedat a la paella, que si les seguim mantenint al foc es cremarien. Afegiu una mica més d'oli a la paella, escampeu-lo amb l'ajut d'un pinzell de silicona, escalfeu-lo i feu els filets de sardina restants. |
Podeu servir les sardines acompanyades d'una amanida de pastanagues, o bé… |
|
… d'una escalivada, d'uns pebrots escalivats al forn o "escalivats" al microones, d'unes albergínies escalivades, o bé… |
|
… d'una amanida verda… |
Comentaris