Cassola de rap i calamars

Img_20140125_152435

4 persones

Ingredients

  • 1 gra (4 g) all
  • 20 unitats (25 g) ametlles torrades
  • 250 g calamars
  • 1, 5 gots (375 g) caldo de peix (o fumet)
  • 1/2 got (uns 125 g) conyac
  • julivert fresc
  • 1 cullerada (14 g) oli d'oliva verge extra
  • 3 unitats (300-400 g) patates
  • 1 unitat (100 g) pebrot verd
  • 1 unitat porros
  • 1 cua d'uns 800 g) rap
  • sal
  • 3 o 4 unitats (350- 400 g) tomàquet madur
  • CARBÓ, Mireia: "La cuina que no amoina" (p. 106), Viena Edicions, Barcelona, 2004

    Antelació recomanada

    • Aquest plat millora si es fa amb unes hores d'antelació (fins i tot la vigília).
    • Si per a la primera part de la cocció de les patates (procés 4) voleu fer servir caldo de peix en comptes d'aigua, va bé tenir-lo fet amb antelació (podeu tenir-lo congelat).

    Preparació dels calamars

    250 g de calamars, en anelles

    emaneu a la peixateria que us netegin els calamars i que us tallin les bosses en anelles.]

    Img_20170811_110105

    Renteu el calamar a sota del raig de l'aigua de l'aixeta i escorreu-lo.

    Img_20170811_110250

    Talleu les aletes dels calamars en daus d’1 o 2 cm i les potes, en trossos d'un 2 cm de llarg (i si no us ho han fet a la peixateria, talleu les bosses en anelles) . 

    Img_20150827_102332

    Eixugueu-ho tot amb paper absorbent de cuina. Reserveu-ho.

    Elaboració del sofregit

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

     

    1 gran d'all (4 g)picat

    Img_20140525_171152

    Poseu l'oli en una cassola de fons gruixut (si pot ser, antiadherent) i escalfeu-lo. Poseu-hi l'all i deixeu que es dauri (vigileu perquè en un no res es crema).

    1 porro o 1 o 2 cebes (uns 200-250 g), a daus petits

    1 pebrot verd (uns 100 g), a daus petits

    Img_20140525_172140

    Afegiu-ho a la cassola. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant perquè la ceba no es cremi, fins que quedi una mica daurada: uns 10 min.

     3 o 4 tomàquets madurs (350-400 g), ratllats amb un ratllador o picats amb l'accessori picador de la batedora elèctrica 

    Els podeu picar amb la batedora elèctrica o amb l'accessori picador de la batedora elèctrica,  
    O bé fer-los puré amb la thermomix a velocitat màxima)
    o picats amb l'accessori picador de la batedora elèctrica
    Img_20140125_143136

    Afegiu-ho a la cassola: uns 10 min.

    Primera part de la cocció dels calamars

    Img_20140125_143344

    Afegiu els CALAMARS que heu reservat al sofregit i salteu-los: 1 min.

    1/2 got de conyac (uns 125 g)

    Img_20140525_173636

    Afegiu-lo fins que es redueixi: uns 2 min.

    Primera part de la cocció de les patates 

    3 o 4 patates (600-700 g), pelades i tallades a rodanxes d'uns 3 mm de gruix

     

    sal

    Img_20140525_174011

    Saleu les patates i incorporeu-les a la cassola.

    1,5 gots de caldo de peix o d'aigua  (375 g) 

    Img_20140525_180306

    Aboqueu-lo a la cassola, de manera que cobreixi les patates: tapat, 10-15 min (fins que les patates comencin a ser toves i els calamars estiguin quasi al punt); controleu-ho de tant en tant i, si cal,  afegiu-hi fins a 1/2 got més de caldo o d'aigua (125 g)

    Cocció del rap

    cua de rap (o de lluç o de bacallà) d’uns 800 g , a rodanxes

     

    sal

    Img_20140525_210937

    Saleu el peix.

    Img_20140125_150251

    Afegiu el peix a la cassola; si hi ha algun tall que no queda cobert per la salsa, aboqueu-li salsa per damunt amb una cullera: tapat5 min (a mitja cocció sacsegeu la cassola perquè tot es reparteixi millor; no ho remeneu amb cullera perquè trencaríeu les rodanxes de rap). 

    Elaboració de la picada

    20 ametlles torrades (25 g)

    julivert

    sal

    Img_20140525_211954

    Feu una picada amb aquests ingredients (podeu fer-ho amb l'accessori picador de la batedora elèctrica però deixeu que es noti el gruix de les ametlles): si voleu, podeu afegir-hi una mica de suc de la cassola.

    ​Cocció final de la cassola de rap i calamars

    Img_20140125_151059

    Afegiu la picada a la cassola: 1min.

    Comentaris