Mandonguilles amb sípia

Img_20140608_003003

4 persones

Ingredients

  • 1 gra (4 g) all
  • 200 g carn picada de porc
  • 300 g carn picada de vedella
  • 1 unitat ceba
  • 1 got dels de vi (100 g) conyac
  • 4 cullerades farina
  • 1 grapat de fulles (10 g) julivert fresc
  • 1 got del de vi (100 g) llet
  • 3/4 l + 1 cullerada  oli d'oliva verge extra
  • 1 polsim orenga
  • 1 llesca (50 g) pa
  • pebre blanc
  • sal
  • 2 unitats mitjanes
    amb la "salsa" (uns 500 g) sípia
  • 3 o 4 unitats (uns 400 g) tomàquet madur
  • CARBÓ, Mireia: "La cuina que no amoina" (p. 83), Viena Edicions, Barcelona, 2004

    Antelació voluntària:
    . Les mandonguilles es poden preparar amb anterioritat (procés 1).
    . Tot el plat es pot preparar amb anterioritat.

    Elaboració de les mandonguilles

    1 llesca de pa (uns 50 g), que pot ser blanc o integral, amb llavors o sense, amb panses o sense…

     

    1 got dels de vi de  llet (100 g)

    1 grapat de fulles de julivert (uns 10 g)

    Img_20140607_172105

    Amb la batedora elèctrica, piqueu-ho i barregeu-ho tot (si no voleu fer servir la batedora, poseu la llet en un got i escalfeu-la; elimineu la crosta del pa i desfeu la molla a la llet; piqueu el julivert, afegiu-lo al got i barregeu-ho bé tot) 

    300 g de carn picada de vedella

    200 g de carn picada de porc

    1 gra d’all (4 g),  picat

    sal

    pebre blanc

    Img_20140607_174631

    Barregeu tots aquests ingredients i la barreja anterior en un recipient fins que aconseguiu una massa homogènia.

     4 cullerades de farina

    1/2 L o 3/4 L d'oli d'oliva verge extra

    Img_20140607_180131

    Feu boles amb la massa, enfarineu-les i fregiu-les en una paella amb oli abundant calent (que cobreixi, o quasi, les mandonguilles).

    Poseu les mandonguilles entre dos fulls de paper absorbent de cuina perquè absorbeixin l’oli. Reserveu-les.

    Preparació de les sípies

    2 sípies mitjanes brutes (uns 500 g) (demaneu a la peixateria que us les netegin però que us reservin la “salsa”)

     

    (Es menja la bossa de la sípia, les aletes i les potes; es menja també la "salsa" de color ocre que hi ha en una bosseta)

    Img_20140607_201444_2

     Buideu la “salsa” de les sípies en un got d'uns 250 cm3 de capacitat (feu un petit tall amb la punta d’un ganivet o amb les tisores a la bosseta que conté la "salsa"). Llenceu la bosseta.

    aigua (uns 200 cm3)

    Img_20140607_205153

    Acabeu d'omplir el got de la "salsa"d’aigua.

    Remeneu perquè la salsa es dissolgui. 

    Reserveu el got tapat  a la nevera

    Img_20140607_203155

    Acabeu de netejar les sípies.

    Img_20140607_204951

    Talleu la bossa de cada sípia i les aletes en daus d’1 o 2 cm, i les potes en trossos d'un 2 cm de llarg. Reserveu-ho.

    Elaboració del  sofregit amb sípia

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra

    1 gra d’all, picat

    Img_20140607_232632

    En una cassola neta (a poder ser antiadherent i amb fons gruixut), escalfeu l'oli  i sofregiu l'all: uns segons

    1 ceba (uns 175 g), picada

    (si voleu, la podeu picar amb l'accessori picador de la batedora elèctica, vigilant que no se us faci puré)

    Img_20140607_233611

    Afegiu la ceba a la cassola i remeneu amb el foc fort. Abaixeu el foc, tapeu-ho i deixeu-ho al foc: uns 5 min (fins que la ceba comenci a agafar color).

    Img_20140607_233942

    Afegiu-hi els daus de sípia: uns 2 min.

    3 o 4 tomàquets madurs (uns 400 g), rallats

    (o picats amb l'accessori picador de la batedora elèctrica, si no us molesta trobar-hi algun trosset de pell)

     

    1 polsim d'orenga

    Img_20140607_235622

    Afegiu-ho a la cassola, remeneu i deixeu-ho coure: uns 15  o 20 min.

    Barreja de les mandonguilles amb la sípia 

    1 got dels de vi de conyac o de moscatell (uns 100 g)

    Img_20140608_000030

    Afegiu a la cassola les mandonguilles i el conyac.

    Reduïu  el líquid perquè s’evapori l’alcohol: 1 min.

    Cocció de les mandonguilles i la sípia amb la salsa

    Img_20140608_000449

    Amb un colador, coleu el contingut del got de la "salsa"  dins de la cassola i deixeu-la al foc:  10 o 15 min.

    Img_20140608_002316

    Rectifiqueu de sal.  

    Comentaris