Pebrots escalivats al forn

Dscn2752

Ingredients

  • 8 unitats pebrot vermell
  • D'on és pròpia, aquesta recepta? 

    • Escalivar és una de les tècniques més antigues de la cuina catalana tradicional.

     

    Què significa escalivar?

    •  Escalivar significa coure al caliu és a dir, coure amb el que resta d'un foc de llenya quan, apagada la flama, és una barreja de brases incandescents i de cendra. La tècnica d'escalivar s'aplica a les hortalisses, de manera que fem pebrots escalivats, albergínies escalivades, cebes escalivades, calçots escalivats. tomàquets escalivats, alls escalivats o patates escalivades.  

     

    Podem escalivar pebrots a casa?

    • Per escalivar ens fa falta un foc de llenya. Si a casa no en tenim, no podem escalivar. Podem obtenir, però, uns resultats prou bons fent servir el forn.

     

    Mètode preferible per escalivar pebrots al forn: amb l'escalfor de dalt i de baix o amb el gratinador?

    • Donem dues opcions per escalivar pebrots al forn:
    1. amb l'escalfor de dalt i de baix​​
    2. o amb el gratinador.

    De les dues maneres queden bons. De la segona manera encara queden millor, amb més aroma,  però hi ha l'inconvenient que queden molts trossets negres de pell cremada, que costen de treure.

     

    Mètode preferible per escalivar pebrots: al forn o al microones?

    • Indubtablement, al forn.

    A Receptes Cartesianes hi ha dues receptes per "escalivar" pebrots:

    1. pebrots escalivats al forn;
    2. pebrots "escalivats" al microones.

    Indubtablement, els pebrots s'han d'escalivar al forn; al microones podem obtenir uns pebrots bons, però no són els pebrots escalivats que obtenim amb el forn. Ara bé, si necessiteu escalivar un pebrot i teniu pressa o si, encara que no tingueu pressa, no voleu encendre el forn per un sol pebrot, o si els voleu per fer una salsa, podeu fer servir el microones. Òbviament, no obtindreu les mateixes aromes que al forn, però el resultat serà prou satisfactori i, segons per a quina preparació vulgueu fer servir el pebrot, ni tant sols notareu la diferència. 

     

    Com podem fer servir els pebrots escalivats al forn?

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 200º.

     

    Segona opció:

    Si voleu fer la segona opció per escalivar els pebrots, us podeu saltar aquest procés.

    ​Escalivat dels pebrots

    8 pebrots vermells, sencers

    (se'n poden posar tants com caben a la safata del forn)

    Img_20140607_161928

    Renteu-los amb aigua i eixugueu-los amb un drap o amb paper absorbent.

    Poseu-los a la safata del forn, deixant prou espai entre ells per poder-los girar còmodament al llarg de la cocció (no hi afegiu ni sal ni oli ni res).

    Img_20140607_173439

    Poseu la safata al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baix, aproximadament 1 h (al llarg de la cocció tombeu-los una o dues vegades).

     

    Segona opció 

    Poseu la safata al forn tan amunt com sigui possible, de manera que els pebrots pràcticament toquin el gratinador. Engegueu el gratinador: uns 30 min; aproximadament cada 10 min, gireu els pebrots perquè es vagin torrant de totes bandes (vigileu de no reventar-los perquè deixarien anar aigua i aleshores es bullirien en comptes de torrar-se).

    D'aquesta manera els pebrots queden encara més bons que de l'altra, però queden molts trossets negres de pell cremada, que costen molt de treure.

    Preparació dels pebrots per facilitar-ne la pelada

    Img_20140607_173939

    Emboliqueu els pebrots amb paper d'alumini (antigament es feia amb paper de diari) i espereu que es refredin.

    Pelada dels pebrots escalivats

    Dscn2750

    Traieu la pell i les llavors dels pebrots.

    Podeu reservar-los en un tàper a la nevera per a quan els vulgueu amanir (procés 5), o els vulgueu fer servir per a alguna  altra recepta.  

    Opcional: Amaniment dels pebrots escalivats

    sal 

    oli d'oliva verge extra

    Feu tires dels pebrots i amaniu-les amb oli i sal.  

    Comentaris

    • fina velasco romera 20 de Agost de 2016 17:37

      La meva mare abans de posar-los al forn (ja rentats i assecats) el tira un raig d´oli d´oliva i s´impregna amb la ma tot el pebrot i a ademés li posa 1/2 got d´aigua a la plata del forn. El forn igual però 1/2 h o 3/4 i es deixen amb l´escalfor del forn que s´acabin de fer. A l´hora de menjar-ne se li posa sal+all trituradet+oli Proveu-lo us agradarà. Felicitats pels vostres consells.Apren molt. Gracies

    • Receptes Cartesianes 20 de Agost de 2016 17:49

      Sabia de gent que ho feia, això de l'oli. Provarem tot això que dius. Gràcies pel comentari. I gràcies per seguir-nos!

    • miquel 21 de Abril de 2018 19:06

      Per a que es pot aprofitar tot el suc que deixen anar?, es bonisim!!

    • Receptes Cartesianes 23 de Abril de 2018 10:10

      Efectivament, el suc que deixen anar els pebrots escalivats és molt bo. El pots afegir a l'amaniment dels pebrots escalivats o d'una amanida, el pots afegir a una crema de verdures o a un caldo, el pots fer servir en una salsa de pebrot vermell amb beixamel (http://www.receptescartesianes.cat/recipes/310), amb fruita seca (http://www.receptescartesianes.cat/recipes/307) o amb iogurt (http://www.receptescartesianes.cat/recipes/309)… I si no, te'l pots beure. Bon profit!