Flam

Dscn2771

6 persones 

Ingredients

  • 1/4 unitat (3 g) canonet de canyella
  • 1/2 l  llet
  • 1 unitat (uns 100 g) llimona
  • 4 unitats ous (63-73 g)
  • 45 g + 100 g=145 g sucre
  • Categories

  • Postres
  • Antelació obligatòria
    Aquesta recepta s'ha d'elaborar amb antelació perquè el flam sigui ben fred (com a mínim amb 6 h d'antelació; si pot ser, la vigília).

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 175º.

    Caramel·lització de la flamera

    3 cullerades de sucre (45 g)

    2 cullerades d’aigua (30 g)

    Dscn5094

    Poseu-ho a la flamera on fareu el flam (recipient gran o recipients individuals), que ha de ser apta per al microones i per al forn.

    Poseu la flamera al microones, a potència màxima: uns 3 min.

    Moveu la flamera de manera que sucre i aigua es distribueixin per tota la base i per les parets, i torneu-la a posar al microones 1 o 2 min. Aneu repetint aquesta operació fins a aconseguir que la base i les parets de la flamera estiguin caramel·litzades (quan tinguin un color de caramel daurat).

    Deixeu refredar del tot el sucre cremat a temperatura ambient.

    Aromatització de la llet

    1/2 l de llet

    pell d’una  llimona 

    1/4 de canonet de canyella (3 g)

    (o bé vainilla)

    Dscn5189

    Poseu-ho en un pot i al foc fins que la llet bulli (la llet ha de quedar aromatitzada).

    Deixeu refredar una mica la llet (no retireu encara la canyella ni la pell de llimona, perquè la vagin aromatitzant).

    Elaboració de la crema que donarà lloc al flam

    4 ous 

    100 g de sucre 

    Dscn5101

    En un recipient diferent de la flamera i del pot de la llet (en aquest recipient ho haurem de barrejar tot),  bateu els ous i el sucre (si voleu, podeu fer-ho amb la batedora elèctrica, preferiblement amb l'accessori batedor de clares).

    Dscn5107

    Retireu la canyella i la pell de llimona del pot de llet bullida i aboqueu la llet bullida en el recipient dels ous, al començament cullerada a cullerada, remenant contínuament, per evitar que l'ou es coaguli (aquí no feu servir la batedora elèctica perquè us sortiria escuma).

    Dscn5108

    Coleu la barreja d'ous i de llet  dins la flamera (o les flameres) caramel.litzada (la colem per si ha quedat algun trosset de canyella, una mica de tel o algun grumoll).

    Cocció de la crema per obtenir el flam 

    Dscn5112

    Poseu la flamera al forn al bany maria, és a dir, dins una safata amb aigua (de manera que quan la flamera sigui dins de la safata, l'aigua arribi aproximadament a les tres quartes de l'altura del flam ): 50 min aproximadament; si veieu que el flam  s'enrosseix de la part de sobre, tapeu-ho amb una tapa apta per al forn.

     

    Dscn5115

    Comproveu la cocció: punxeu el flam amb un ganivet prim o una forquilla i comproveu que surti net; si surt mullat, deixeu al flam una estona més al forn.

    Presentació del flam

    Dscn5151

    Deixeu refredar el flam a temperatura ambient.

    Quan ja no estigui calent poseu-lo a la nevera (un mínim de 6 h).

    Dscn2773

    Abans de servir-lo, desemmotlleu-lo (passeu un ganivet per la paret de la flamera per desenganxar-lo) i serviu-lo en una safata.

    Comentaris

    • Laura 30 de Maig de 2013 16:43

      Eulàlia, si hi posem vainilla, quanta vainilla? Jo aquí només tinc cinnamon (canyella) en pols. Quant en poso?

    • Laura M. 30 de Maig de 2013 16:46

      M'imagino que també puc fer la caramelitzacio al forn? Ho has provat?

    • Receptes cartesianes 31 de Maig de 2013 22:11

      Laura, jo crec que si en comptes de 1/4 de canonet de canyella hi poses canyella en pols (1/4 de culleradeta), també et quedarà bé. Si hi vols posar vainilla, si es tracta d'una beina de vainilla, posa-n'hi mitja ; si es tracta de vainillina en pols, doncs aproximadament mitja culleradeta. Pel que fa a la caramel·lització del sucre, abans que existissin els microones, jo la feia al foc, a foc lent; suposo que també es pot fer al forn, tot i que jo no l'he feta mai així. Ja em diràs què tal et surt.

    • Laura 01 de Juny de 2013 03:32

      Ha sortit fantastic! L'unic problema ha estat que al girar-lo s'ha enganxat i s'ha partit per la meitat... pero era bonissim! He provat de fer la caramelitzacio al forn i l'unic que ha passat es que l'aigua s'ha assecat. Ho he fet al foc en un pot i ha anat perfecte. Hi he posat una culleradeta de vainilla (liquid) i un pessic de canyella en pols. Per cert, al principi dius 160g de sucre, pero despres dius 100gr a les instruccions, mes les 2-3 cullerades per la caramelitzacio, potser ho pots separar (quasibe hi he posat els 160gr, pero al rellegir-ho ho he rectificat)? He portat el flam a una festa i tothom m'ha dit que era bonissim (hi havia gent que era la primera vegada que menjaven flam!). Moltes gracies Eulalia!

    • Receptes cartesianes 01 de Juny de 2013 17:52

      Me n'alegro que t'hagi sortit bo. Pensarem com es pot millorar això de les quantitats dels ingredients per evitar confusions.

    • Receptes Cartesianes 08 de Desembre de 2015 21:57

      Ep! Ja està solucionat.