Amanida de llenties  amb mongeta tendra

4 persones

Ingredients

  • 2 grans (8 g) all
  • 1 unitat ceba
  • 200 g llenties pardines
  • 1 fulla llorer
  • 400 g (4 grapats) mongeta tendra
  • 41 g (3 cullerades) oli d'oliva verge extra
  • 24 unitats (uns 100 g amb pinyol; uns 80 g, sense) olives negres
  • 2 o 3 unitats (450 g) pastanaga
  • sal
  • Publicat a la revista “Integral”, n. 63 (p. 26)

    Antelació obligatòria

    • Heu de coure les llenties (procés 1) i les mongetes tendres (procés 2) amb prou antelació perquè es puguin refredar.

     

    Antelació optativa

    • Podeu fer tota l'amanida la vigília i reservar-la a la nevera.

    Cocció de les llenties

    200 g llenties pardines

    1 ceba petita partida per la meitat

     

    2 o 3 pastanagues (uns 450 g), partides per la meitat 

     

    2 grans d'all (8 g)

    1 fulla de llorer

    Poseu-ho tot en una cassola. 

    aigua

    sal

    Aboqueu-hi aigua que cobreixi les llenties 3 dits per sobre, i saleu-ho.

    Quan arrenqui el bull, abaixeu el foc i compteu el temps: uns 20 min (si al llarg del procés veieu que s'acaba l'aigua, afegiu-n'hi de calenta).

    Comproveu la cocció; si encara no són prou cuites, deixeu-les una estona més al foc.

    • Descarteu la fulla de llorer. Separeu les verdures i reserveu-les per a una altra ocasió o per acompanyar aquesta amanida.
    • Aneu escorrent les llenties amb una escumadora i aneu-les posant a la safata on servireu el plat (si les escorréssiu amb una escorredora, se us podrien aixafar). 
    • Reserveu el caldo per a una altra ocasió.

    Deixeu-ho refredar.

    Cocció de les mongetes tendres

     400 g de mongeta tendra (4 grapats)

     

    Netegeu les mongetes i trieu-les (és a dir, escapceu-ne la punta per la qual estaven unides a la planta; l'altra punta, no cal escapçar-la) però no les talleu a trossos (ja les tallarem un cop fetes, i així s'escapen menys nutrients).

    una mica més de 1/2 got d'aigua (uns 150 g)

    Feu les mongetes al vapor  a l'olla de pressió súper-ràpida sense afegir-hi sal: poseu l'aigua a l'olla, poseu-hi la reixeta o el cistellet i, a sobre, les mongetes; espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; compteu 1 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Deixeu-ho refredar.

    Preparació de l'amaniment

    1/2 o 1 gra d'all

    41 g d'oli d’oliva verge extra ( 3 cullerades)

    Piqueu l’all i bateu-lo en un bol amb l’oli.

    Preparació de l'amanida de llenties amb mongetes

    25 olives negres, tret el pinyol (uns 100 g amb pinyol; uns 80 g sense pinyol)

    Amb unes tisores, talleu les MONGETES a trossos i aneu-les posant a la safata on teniu les llenties. Afegiu-hi les olives i barregeu-ho tot.

    Aboqueu la salsa del bol a sobre de l'amanida i remeneu amb comte.

    Comentaris