Cols de brussel·les amb tofu

Img_20191120_135356

4 persones

Ingredients

  • 150 g ceba tendra
  • 650 g cols de Brussel·les
  • 8 g, de fulles julivert fresc
  • Opcional llavors de sèsam torrades
  • 10 g (o xarop d'auró) mel
  • 25 g + 14 g + 14 g + un rajolí = uns 60 g oli d'oliva verge extra
  • 1 culleradeta pebre vermell dolç
  • sal
  • 20 g salsa de soja
  • 200 g tofu
  • 10 g (o vinagre de poma) vinagre d'arròs
  • 160 g xampinyons
  • OTTOLENGHI, Yotam: "El gourmet vegetariano” (p. 105   ), RBA, Barcelona, 2015

    Primer plat o plat únic

     

    Preparació de la marinada per al tofu

    20 g de salsa de soja 

     

    25 g d'oli d'oliva verge extra

    o, si us agrada, d'oli de sèsam

     

    10g de vinagre d'arròs

    o vinagre de poma

     

    10 g de mel

    o de xarop d'auró

     

    1 culleradeta de cafè de pebre vermell dolç

    Dsc00891_1

    Aboqueu-ho tot en un bol (on després hi abocareu el tofu per marinar-lo) i barregeu-ho: si voleu, podeu fer-ho amb la batedora elèctrica.

    Procés de marinar el tofu

    200 g de tofu

    Img_20191120_124503

    Talleu el tofu en tires d'aproximadament 1 cm x 1 cm x 4 cm (si el bloc de tofu fa 3 cm x 8 cm x 8 cm, talleu-lo longitudinalment en dos blocs de 1,5 cm x 8 cm x 8 cm; talleu cadascun d'aquests dos blocs en tires d'1 cm de gruix i, a continuació, talleu les tires per la meitat).

    Dsc00894

    Submergiu les tires de tofu a la marinada, barregeu-ho bé, tapeu el bol i reserveu-lo a la nevera mentre seguiu fent la recepta (si l'hi deixeu més estona també va bé).

    Cocció de les cols de brussel·les

    650g de cols de brussel·les

    Img_20190115_124237

    Talleu la base del tronc de cada col i retireu les fulles externes, dues o tres, que són brutes o més gruixudes. Renteu les cols amb aigua abundant i escorreu-les.

    sal

    Img_20191120_125303

    Talleu-les en 3 rodanxes longitudinalment i saleu-les.

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

    Img_20191120_131223

    Escalfeu l'oli en una cassola o paella i, quan sigui calent, afegiu-hi les cols, primer a foc fort i després abaixeu el foc: uns 10 min  (han de quedar cuites però cruixents); aneu remenant, suaument perquè no es desfacin, i controlant que no es cremin (si cal, en algun moment afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar).

    Img_20191120_132139

    Aboqueu-les en un bol on després hi afegireu més coses.

    Elaboració del sofregit de ceba i xampinyons

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

     

    150 g de ceba tendra, rentada i picada

     

    160 g de xampinyons, tallats a quarts

    Img_20191120_132821

    Escalfeu l'oli a la mateixa cassola d'abans. Quan sigui calent, afegiu-hi la ceba i els xampinyons: uns 4 min, primer a foc fort i després, fluix.

    Dsc00902_1

    Aboqueu-ho al bol de les cols.

    Sofregida del tofu

    un rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Img_20191120_133438

    Si cal, afegiu una miqueta d'oli a la cassola d'abans i escalfeu-lo. Aneu traient els trossos de TOFU de la marinada i aneu-los posant a la cassola, separats (si no hi caben tots, feu aquesta operació en 2 tandes). Sofregiu-los: a foc fluix, uns 2 min per cada costat.

    Unió de tots els ingredients

    Img_20191120_133716

    Amb la cassola fora del foc, afegiu al tofu les cols i el sofregit de ceba i xampinyons que heu reservat en un bol. 

    Img_20191120_133801

    Afegiu-hi la marinada del tofu.

    8 g de fulles de julivert, picades

    Img_20191120_133808

    Afegiu-hi el julivert i remeneu. 

    Si cal, afegiu-hi sal.

    Presentació

    Opcional:

    llavors de sèsam torrat

     

    Opcional:

    oli d'oliva verge extra o bé oli de sèsam

    Img_20191120_135356

    Si voleu, podeu espolsar unes llavors de sèsam torrat al damunt de cada plat.

    Si voleu, podeu amanir cada plat amb una mica d'oli.

    Comentaris