Caldo vegetal

Dscn2491

Per a obtenir  aproximadament 1,250 L de caldo

Ingredients

  • 2 grans all
  • 2 branques api
  • 2 unitats ceba
  • 1/4 unitat col
  • 1 unitat nap
  • 6 unitats pastanaga
  • 1 unitat patates
  • 1 unitat porros
  • sal
  • 1 unitat xirivia
  • Categories

  • Sopes i cremes
  • Un cop fet, va bé congelar-lo en túppers o pots de vidre amb tapa hermètica de 200 o 250 cm3 (o d'altres capacitats segons necessitat); tingueu en compte que quan el caldo es congela es dilata, de manera que no els ompliu fins dalt de tot (si ho féssiu, els pots de vidre es trencarien i els túppers de plàstic es destaparien.

    Les quantitats de cada ingredient poden variar al gust del consumidor.

    Per a què es fa servir?
    - Podeu posar caldo en un got i beure'l, calent o fred (si el feu servir de beguda, potser us agradi més sense sal o amb molt poqueta sal)
    - Podeu fer una sopa: poseu caldo en una olla i quan bulli afegiu-hi qualsevol tipus de pasta de sopa, el temps que indiqui el paquet. 
    - Podeu fer servir caldo vegetal en comptes d'aigua en moltes receptes: Arròs caldós amb bledesAmanida de cuscús, Crema de porros (vichissoise), Fricandó, Conill amb xocolataVedella guisada amb préssecs

    1 porro (uns 250 g)

    2 cebes (uns 300 g)

    2 grans d'all (uns 8 g)

    1/4 de col (uns 300 g)

    5 o 6 pastanagues (uns 500 g)

    1 patata, sense pell (uns 150 g)

     

    2 branques d'api (uns 150 g)

    1 nap (uns 100 g)

    1 xirivia (uns 70 g)

     

    Opcional: un tros de carbassa

    Img_20140512_115538

    Poseu-ho a trossos a l'olla de pressió súper-ràpida.

    aigua

    sal

    Img_20140512_120000

    Afegiu-ho (la quantitat d'aigua depèn de com vulgueu de concentrat el caldo; habitualment es fa que cobreixi la verdura).

    Img_20140512_131309

    Poseu l'olla al foc. Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; compteu: 12 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Img_20140512_133443

    Coleu el caldo (podeu aprofitar la verdura per fer un puré, després de retirar-ne la xirivia, que té un gust molt fort, i l'api si no us hi agrada).

    Comentaris