Panellets, fent servir pasta de dàtil en comptes de sucre

Tria el mètode d'elaboració

uns 50 panellets

Ingredients

  • 500 g (també pot ser ametlla crua sencera pelada) ametlla crua en pols
  • 100 g ametlla crua granulada
  • 8 g (1 cullerada), si feu la versió 1 de panellets de xocolata cacau en pols
  • 4 g cafè soluble
  • 30 g + 20 g = 50 g coco ratllat
  • 300 g dàtils
  • 1 unitat (la pell) llimona
  • 1 o 2 unitats ous (63-73 g)
  • 1 unitat (150-200 g) patates
  • 100 g pinyons
  • 60 g, si feu la versió 2 de panellets de xocolata xocolata (mínim 70% de cacau)
  • Categories

  • Postres
  • D'on és pròpia, aquesta recepta?

    • Els panellets són les postres tradicionals de la diada de Tots Sants a Catalunya. La recepta tradicional, però, treballa amb sucre en comptes de amb pasta de dàtil. Vegeu la recepta Panellets.  

     

    Mètode preferible: tradicional o thermomix?

    PER FER EL MASSAPÀ

    • Per fer uns 25 panellets (és a dir si dividim per 2 les quantitats de tots els ingredients de la recepta de manera que per fer el massapà fem servir 250 g d'ametlla i 150 g de dàtil )

    Si compreu l'ametlla crua sencera (que caldrà fer pols), potser val la pena fer servir la thermomix per fer el massapà; tot i que també podeu fer pols l'ametlla amb l'accessori picador de la batedora elèctrica i a continuació fer el massapà a mà.  

    Si compreu l'ametlla en pols, podeu fer el massapà a mà o amb thermomix, com preferiu.

                                                                                                                                                                                                

    • Per fer uns 50 panellets (és a dir si treballem amb les quantitats de la recepta de manera que per fer el massapà fem servir 500 g d'ametlla i 300 g de dàtil)

    Valen les mateixes indicacions que acabem de donar per fer uns 25 panellets.

     Però cal tenir en compte que si decidim elaborar el massapà amb thermomix, amb aquesta quantitat de massa, la màquina se'ns aturarà (la massa màxima amb la qual pot treballar bé és amb la corresponent a 300 g d'ametlla); haurem d'elaborar doncs el massapà en dos torns o fer-lo en un sol torn i, quan la màquina s'aturi, separar una part de la massa que afegirem després al got.

    • Per fer més de 50 panellets (més de 500 g d'ametlla)

    Val més fer servir la thermomix per fer el massapà, per no cansar-nos les mans; però recordem que haurem de fer torns de 250 o 300 g d'ametlla.          

     

    PER FER ELS PANELLETS DELS DIFERENTS TIPUS

    • ​Un cop fet el massapà, per fer els panellets de coco, de cafè o de xocolata, és més pràctic de barrejar a mà el massapà amb el coco, amb el cafè soluble i el amb cacau que no pas fer-ho amb thermomix         

                                                                                                                                                                                                                           

    Antelació necessària:

    • La cocció de la patata (procés 1) s'ha de fer amb una mica d'antelació perquè quan s'elabori el massapà la patata s'hagi refredat.
    • La pasta de dàtil (procés 2) s'ha de fer amb una mica d'antelació perquè quan s'elabori el massapà s'hagi refredat.
    • Un cop fets els panellets, s'han de deixar refredar (surten tous del forn i s'endureixen quan es refreden).


    Antelació convenient:

    • Un cop fet el massapà, convé deixar-lo reposar a la nevera 24 h (o almenys 12 h) abans de fer la resta de processos.
    • Val més fer els panellets amb 1 o 2 dies d'antelació (seran més bons).
       

    Aquests panellets tenen pasta de dàtil en comptes de sucre, oi?

    • Habitualment els panellets es fan amb sucre. 

    Habitualment es fa 

    "g de sucre = g d'ametlles"

    i nosaltres, a la recepta de panellets fets amb sucre fem

    "g de sucre = 50% (g d'ametlles)".

    A Receptes Cartesianes preferim aquests panellets menys dolços.

    • En aquesta recepta fem els panellets amb pasta de dàtil, que obtenim hidratant uns dàtils i triturant-los amb l'aigua d'hidratació (procés 2).

    Fem 

    "g de dàtils = 60% (g d'ametlles)"

     

    Quina és la composició aproximada de cada panellet?

    • Quants grams de massapà té aproximadament cada panellet?

    1000 (g de massapà) : 50 panellets = 20 (g de massapà)/panellet

    • Quants g d'ametlla té aproximadament el massapà de cada panellet?

    500 (g d'ametlla) : 50 panellets = 10 (g d'ametlla)/panellet

    • Quants g de dàtil té aproximadament el massapà de cada panellet?

    300 (g de dàtil) : 50 panellets = 6 (g de dàtil)/panellet 

    • Quants g de patata cuita té aproximadament el massapà de cada panellet?

    150 (g de patata cuita) : 50 panellets = 3 (g de patata cuita)/panellet 

     
    Quins panellets són més bons, els tradicionals, amb sucre, o aquests, amb pasta de dàtil?
    • Tots dos són molt bons, tot i que el sabor no és ben bé el mateix. Pel que fa a la vista, tingueu present que, mentre que el massapà dels panellets amb sucre té un color clar, el dels panellets amb pasta de dàtil és de color més fosc.

     

    Existeix la recepta cartesiana dels panellets fets amb sucre en comptes de amb pasta de dàtil?

    Cocció de la patata

    1 patata (uns cop cuita, en farem servir uns 150 g; 3 (g de patata cuita)/panellet)

    o 1 moniato blanc

     

    1 cullerada d'aigua (15 g)

    Renteu la patata (o el moniato) i poseu-la sense pelar en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, apte per a microones), juntament amb l'aigua.

     

    • Poseu-ho en el microones: potència 900 W3 min.
    • Gireu el tubercle i torneu-lo a posar al microones: potència 900 W2 min .
    • Comproveu, punxant-lo amb una forquilla o amb la punta d'un ganivet si el tubercle ja està cuit. Si no ho està, poseu-lo 1 o 2 min més al microones, a potència 900 W.

    Deixeu-la refredar. 

    Elaboració de la pasta de dàtil

    300 g de dàtilsespinyolats (el pes és un cop espinyolats)

    [g de dàtils = 60% (g d'ametlles)]

    [6 (g de dàtil)/panellet]

     

    aigua

    Poseu els dàtils en un bol petit apte per a microones, premeu-los de manera que ocupin el mínim d'espai possible, i cobriu-los amb l'aigua, 1 dit per sobre.

     

    Poseu el bol al microones i programeu: 1 min, potència 900 W. Torneu-los a prémer, de manera que quedin coberts per l'aigua i programeu altra vegada: 1 min, potència 900 W. Deixeu-ho reposar un moment. Si encara no estan tous, programeu: uns segons més, potència 900 W.

     

    [Habitualment els dàtils es rehidraten a temperatura ambient en 1 o 2 hores; com que és molt fàcil que no pensem a rehidratar-los amb antelació, per això proposem el mètode del microones].

    Tritureu els dàtils hidratats juntament amb l'aigua de la hidratació amb la batedora elèctrica fins que quedi una pasta sense cap grumoll (no ho feu amb la thermomix perquè no agafa tan poca quantitat).  

    Deixeu-la refredar.

    Molta de les ametlles

    Podeu estalviar-vos aquest procés si compreu directament ametlla crua en pols (en comptes d'ametlla crua sencera).

    500 g d'ametlla crua, sense pell 

    [10 (g d'ametlla)/panellet]

     

    (Si heu comprat ametlla crua amb pell, escaldeu-la primer per poder-la pelar.)

    Poseu les ametlles en el bol de l’accessori picador de la batedora elèctrica i feu-les pols (la picadora ha de ser prou potent; si no ho és, compreu directament l'ametlla en pols).

     

    Aboqueu-les en un bol i reserveu-les.

    Elaboració del massapà

    Obtindrem vora 1 kg de massapà.

    500 g d'ametlla crua, sense pell 

    [10 (g d'ametlla)/panellet]

     

    (Si heu comprat ametlla crua amb pell, escaldeu-la primer per poder-la pelar.)

    Aboqueu les ametlles en el got de la thermomix i, per fer-les pols i barrejar-ho tot, programeu: 10 s, v=6.

    Opcional: 

     

     

    pell d’1 llimona, ratllada

    Afegiu al got de la thermomix:

    • uns 150 g de la PATATA (o el moniato blanc) que heu reservat, pelada i a trossos (si us en sobra, reserveu la resta per a un altre plat),
    • la PASTA de DÀTIL
    • i, si voleu, la ratlladura de pell de llimona.

    Per barrejar-ho tot, programeu: 6 s, v=6 (s'ha d'obtenir una massa lligada que no s'enganxi a les mans).

    Doneu forma de bola a la massa. A ser possible, deixeu reposar el massapà a la nevera 24 h (o almenys 12 h) embolicat amb film transparent, perquè la massa quedi ben lligada i es pugui treballar bé.

    Peleu la PATATA (o el moniato blanc), poseu-ne uns 150 g en un bol gran on fareu el massapà (si us en sobra, reserveu la resta per a un altre plat), talleu-la a trossos i aixafeu-la bé amb una forquilla  (el tubercle ha de ser fred).  

    Opcional: pell d’1 llimona, ratllada

    En el bol on hi ha la patata, aboqueu-hi:

    • l'AMETLLA CRUA EN POLS (500 g), 
    • la PASTA de DÀTIL (feta amb 300 g de dàtil)  
    • i, si voleu, la ratlladura de pell de llimona,

    i barregeu-ho tot amb les mans, fins a obtenir una massa lligada però que no s'enganxi a les mans, el massapà.

    Doneu forma de bola a la massa. A ser possible, deixeu reposar el massapà a la nevera 24 h (o almenys 12 h) embolicat amb film transparent, perquè la massa quedi ben lligada i es pugui treballar bé.

    Preparació de les safates de forn; preparació del massapà per a cada varietat de panellet; elaboració dels panellets de pinyons, d'ametlles, de coco, de cafè i de xocolata; cocció dels panellets

    Vegeu, a la recepta dels panellets fets amb sucre en comptes de amb pasta de dàtils,

    • els processos 4 a 14, si esteu seguint el mètode d'elaboració tradicional,
    • o els processos 3 a 13, si esteu seguint el mètode d'elaboració mb thermomix.

    Comentaris

    • Cristina 30 de Octubre de 2021 08:50

      Quina recepta més complerta! Jo hi poso moniato en comptes de patata, li dóna un toc més de dolçor i compensa els dàtils.