Pastís de moniato al microones

Img_20200319_163122

Material obligatori

Microones

Tria el mètode d'elaboració

4-6 persones

Ingredients

  • 50 g (en farem servir 25 g) si podeu fer-los farina;  o 25 g de farina de civada flocs de civada
  • 400 g (1-2 unitats) o 260 g de moniato cuit moniato
  • 35 g oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats ous (63-73 g)
  • 100 g (1 unitat), madur plàtan
  • 2 pessics sal
  • Categories

  • Postres
  • Gastronomía y Cía (consultat el 2019)

    Estris necessaris

    • Per batre les clares a punt de neu, és molt útil fer servir
      • la thermomix,
      • una batedora elèctrica de vareta doble
      • o un robot pastador amb l'accessori batedor.

    També podeu fer-ho a mà, però costa més.

     

    • Per coure la massa del pastís al microones, calen
      • 6 gotets de silicona d'uns 125 cm3 de capacitat
      • o bé un 1 motlle d'uns 18 cm de diàmetre (pot ser un motlle desmotllable amb les parets de silicona i amb un plat de ceràmica de base).

     

    Mètode preferible, tradicional (batedora elèctrica) o thermomix?

    • Si no disposeu de farina de civada, heu de fer servir la thermomix per fer la farina a partir dels flocs de civada (l'accessori picador de batedora elèctrica de què nosaltres disposem no ens ha permès picar prou fins els flocs per obtenir farina).
    • Si disposeu de farina de civada i teniu manera de muntar les clares a punt de neu, podeu fer la recepta amb batedora elèctrica o amb thermomix indistintament. 

    Cocció del moniato

    Us podeu estalviar aquest procés si disposeu directament de 260 g de moniato cuit.

    uns 450 g de moniato (1-2 unitats)

     (Si poseu més moniatos de cop haureu de comptar més temps.)

     

    [Per a aquesta recepta necessitarem 260 g de moniato cuit.]

     

    1 cullerada d'aigua

    Img_20191204_114142com2_1a
    • Renteu el moniato, eixugueu-lo i poseu-lo sense pelar en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, aptes per a microones) juntament amb l’aigua. 

    ​o bé

    • Renteu el moniato, peleu-lo, talleu-lo a daus i poseu-lo en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, aptes per a microones) juntament amb l’aigua.  
    Img_20191204_115504com1_2a
    • Si heu posat el moniato sense pelar i sencer
      • Poseu l'estoig tapat en el microones. Programeu: 900 W6 min .
      • Deixeu-lo reposar amb l’estoig tancat: 30 s.
      • Comproveu, punxant-lo amb la punta d'un ganivet si ja està cuit. Si no ho està, tombeu-lo ideixeu-lo algun minut més al microones (aneu programant d’1 min en 1 min o de 30 s en 30 s); compte, que si les puntes del moniato són gaire més primes que el centre, pot ser que les puntes ja estiguin cuites i el centre, no, i en aquest cas més val que talleu les puntes, les retireu i les reserveu, abans de continuar la cocció, perquè si no les puntes quedarien seques.

    • Si heu posat el moniato pelat i a daus
      • Poseu l'estoig tapat en el microones. Programeu: 900 W5 min
      • Deixeu-lo reposar amb l’estoig tancat: 30 s.
      • Comproveu si ja està cuit. Si no ho està remeneu i deixeu-ho algun minut més al microones (aneu programant d’1 min en 1 min o de 30 s en 30 s).
    Img_20181016_133946
    • Si heu posat el moniato sense pelar i sencer

    Peleu-lo (potser us serà més fàcil tallar-lo primer a rodanxes de 3 o 4 cm de gruix i pelar les rodanxes) i reserveu-lo.

     

    • Si heu posat el moniato pelat i a daus

    Reserveu-lo.

    Preparació de la farina de civada

    Us podeu estalviar aquest procés si compreu directament 25 g de farina de civada.

    50 g de flocs de civada

    (Només necessitareu 25 g de farina de civada, però en fem més perquè si no les ganivetes del robot no poden treballar; reservarem els 25 g sobrants per a una altra vegada.)

    Img_20200216_101739

    Aboqueu els flocs de civada en el got de la thermomix.

    Img_20200216_101927

    Per fer-los pols, programeu: 1 min, v= 5-10

    Img_20200216_102413

    Reserveu 25 de farina de civada de la que heu obtingut en un bol i guardeu els 25 g restants en un tàper, per a una altra recepta.

    Img_20200319_131745

    Esbandiu el got de la thermomix i eixugueu-lo molt i molt bé abans de fer el procés següent.

    Preparació de les clares muntades a punt de neu

    ous (63-73 g) 

     

    Img_20200319_132335
    • Separeu la clara i el rovell d'un dels ous (podeu fer-ho posant-vos l'ou en una mà: sosteniu el rovell en el palmell  i deixeu relliscar la clara entre els dits) i
      • aboqueu la clara en un bol petit
      • i, el rovell, en un altre (no aboqueu la clara directament en el got de la thermomix perquè, si ens anés una mica de rovell a la clara, hauríem de descartar-la per a aquesta recepta i el got ja hauria quedat tacat de rovell i l'hauríem de tornar a rentar i eixugar per repetir aquest pas).
    • Si la clara no ha quedat gens tacada de rovell, aboqueu-la al got de la thermomix.
    • Repetiu els dos passos anteriors amb l'altre ou.
    Img_20200319_132407
    • Separeu la clara i el rovell d'un dels ous (podeu fer-ho posant l'ou en una mà: sosteniu el rovell en el palmell  i deixeu relliscar la clara entre els dits) i
      • aboqueu la clara en un bol petit
      • i, el rovell, en un altre (no aboquem la clara directament en el bol on la batrem a punt de neu perquè, si ens anés una mica de rovell a la clara, hauríem de descartar-la per a aquesta recepta i el bol ja hauria quedat tacat de rovell i l'hauríem de tornar a rentar i eixugar per repetir aquest pas).
    • Si la clara no ha quedat gens tacada de rovell, aboqueu-la en el bol on després la batreu a punt de neu.
    • Repetiu els dos passos anteriors amb l'altre ou.

    2 pessics de sal

    Img_20200216_104101

    Saleu les clares que teniu en el got de la thermomix.

    Img_20200216_104026

    Saleu les clares que teniu en el bol on les batreu a punt de neu.

    Img_20200216_105337

    Bateu les clares per muntar-les. 

    • Podeu fer servir el ROBOT PASTADOR

    Poseu l'accessori batedor, aneu augmentant progressivament la velocitat fins a 8 i deixeu aquest velocitat fins que les clares estiguin muntades. 

    o bé

    • podeu fer servir una BATEDORA ELÈCTRICA de VARETA DOBLE. 

    Reserveu-les.

    Img_20200216_105315

    Per batre les clares a punt de neu,

    • poseu la PAPALLONA al got i,
    • amb el bocal de la tapa destapat,
    • programeu 6 min, v=3 (si veieu que les clares encarano estan prou muntades, programeu una estona més v=4).
    Img_20200216_105605

    Reserveu les clares a punt de neu en un bol.

    No cal que renteu encara el got.

    ​Elaboració de la massa del pastís

    100 g de plàtan madur (1 unitat), a trossos

     

    35 g d'oli d'oliva verge extra (2,5 cullerades)

    Img_20200319_134206

    Aboqueu al got de la thermomix

    • 260 g de MONIATO cuit del que heu reservat,
    • els 2 ROVELLS d'ou que també heu reservat,
    • els 25 g de FARINA de CIVADA que heu reservat,
    • el plàtan,
    • i l'oli.
    Img_20200319_135817

    Per triturar-ho i barrejar-ho tot,

    • programeu: 15 s, v=5-10;
    • baixeu les restes de les parets del got i de la tapa amb una llengua de silicona i programeu: 10 s, v=5-10.
    Img_20200319_140110

    Aboqueu al got amb suavitat les CLARES d'ou MUNTADES que heu reservat i feu servir la llengua de silicona per remenar-ho tot amb moviments envolvents fins a obtenir una massa llisa i densa (si us és més còmode, per tal que no us molestin les ganivetes quan remeneu, aboqueu primer la pasta del got de la thermomix en un bol gran i aboqueu allà les clares).

    100 g de plàtan madur (1 unitat), a trossos

     

    25 g de farina de civada

     

    35 g d'oli d'oliva verge extra (2,5 cullerades)

    Img_20200319_134606

    Aboqueu al got de la batedora elèctrica

    • 260 g de MONIATO cuit del que heu reservat,
    • els 2 ROVELLS d'ou que també heu reservat,
    • el plàtan,
    • la farina de civada
    • i l'oli.
    • el plàtan, els flocs de civada i l'oli.
    Img_20200319_134922

    Tritureu-ho tot a velocitat máxima.

    Img_20200216_112603

    Aboqueu al got amb suavitat les CLARES d'ou MUNTADES que heu reservat i i feu servir la llengua de silicona per remenar-ho tot amb moviments envolvents fins a obtenir una massa llisa i densa.

    Preparació del motlle

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Img_20200216_113309-1

    Pinteu amb oli, amb l'ajut d'un pinzell de silicona 

    • 6 gotets de silicona d'uns 125 cm3 de capacitat

    o bé

    • 1 motlle d'uns 18 cm de diàmetre; si feu servir un motlle desmotllable que tingui com a base un plat de ceràmica, folreu la base amb paper de forn.

    Si ja heu fet servir el  gotet o el motlle unes quantes vegades, us podeu estalviar de pintar-lo amb oli. 

    Cocció del pastís al microones

    Img_20200216_114711_2
    • Si feu servir gotets de silicona

    Repartiu la massa entre els gotets, uns 80 g a cada gotet.

     

    • Si feu servir un motlle únic

    Aboqueu la massa al motlle.

    Foto1

    Poseu el motlle (o els motlles), destapat, al microones; si esteu fent servir els gotets, distribuïu-los en el perímetre del plat del microones.

    Img_20200216_123731_1
    • Si feu servir gotets de silicona

    Programeu: 900 W, 15 min.

     

    • Si feu servir un motlle únic

    Programeu: 900 W, 18 min.

     

    Claveu un escuradents en el pastís per comprovar si està cuit (si surt mullat és que encara és cru); si cal, torneu-lo a posar algun minut més al microones.

    Desmotllament del pastís

    Img_20200319_163125_copia

    Deixeu refredar una mica el pastís abans de desemmotllar-lo. 

    Presentació

    Img_20200319_163253

    Podeu servir el pastís tot sol.

    Img_20190227_164343

    Podeu servir-lo acompanyat amb fruita, amb iogurt, amb melmelada, amb xocolata…

    Comentaris