Mandonguilles de carbassó

Img_20181002_195015

Tria el mètode d'elaboració

4 persones (unes 25 mandonguilles)

Ingredients

  • 1 unitat (4 g) all
  • 100 g o una mica més caldo vegetal
  • 600 g (2- 3 unitats) carbassó
  • 200 g (1 unitat) + 100 g (1/2 unitat) = 300 g (1,5 unitats) ceba
  • farina de galeta
  • 20 g (a trossos o ratllat) formatge emmental
  • 14 g (1 cullerada) + 10 g (1 cullerada no plena) = 24 g oli d'oliva verge extra
  • orenga
  • 1 unitat ous (63-73 g)
  • 60 g, a trossos o ratllat pa
  • 50 g (1/2 unitat) pastanaga
  • pebre blanc
  • sal
  • 400 g tomàquet madur
  • 50 g vi ranci sec
  • Thermorecetas (consultat el 2018)

    Temperatura de servei

    • Aquestes mandonguilles se solen consumir calentes però també són molt bones fredes.

     

    Antelació possible

    • Podeu fer tota la recepta amb antelació, reservar-la a la nevera i escalfar-la abans de servir.

    És millor reservar la salsa d'acompanyament i les mandonguilles cuites al forn per separat. Així, quan haguem de servir el plat, primer de tot escalfarem la salsa i, si veiem que s'ha espessit massa i hi hem d'afegir una mica de caldo, podrem remenar sense haver de vigilar que no se'ns desfacin les mandonguilles; quan tinguem la salsa a punt, hi abocarem les mandonguilles i mantindrem la cassola al foc uns segons més. 

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • Potser guanyeu una mica de comoditat amb la thermomix. Però potser la salsa d'acompanyament surt més bona feta en una cassola.

     

    Per rentabilitzar la feina 

    • Va molt bé que tingueu, a la nevera o al congelador, caldo vegetal que hagueu fet amb antelació en quantitat i distribuït en tàpers de volums diferents; així disposareu fàcilment dels 100 g de caldo que necessitareu per a fer la salsa d'acompanyament (procés 5) i del caldo que potser haureu d'afegir al final, si us ha quedat massa espessa (procés 12).  
    • Podeu fer més salsa d'acompanyament del compte (processos 4 i 5), per exemple la necessària per fer la recepta dues o tres vegades, i congelar la que no feu servir en tàpers, en la quantitat necessària per fer 1 vegada la recepta a cadascun (uns 400- 500 g).
    • Podeu estalviar-vos el procés d'elaboració del sofregit de ceba per a la massa de les mandonguilles (procés 6) si disposeu d'uns 30 g de sofregit de ceba que podeu tenir reservat a la nevera o al congelador. 

    ​Preparació del formatge ratllat

    Us podeu saltar aquest procés si disposeu de 20 g de formatge emmental ratllat: podeu disposar de formatge emmental que heu ratllat vosaltres o que heu comprat directament ratllat, i tenir-lo reservat a la nevera o al congelador. 

    20 g de formatge emmental, a trossos

    Img_20170611_171102

    Poseu-lo en el got de la thermomix.

    Poseu-lo en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica.

    Img_20181002_104551

     Per ratllar-lo, programeu: 5 s, v=5-10.

    Img_20180727_114711_1

    Ratlleu el formatge amb l'accessori picador. 

    Img_20181002_104748

    Reserveu-lo en un bol petit.

    No renteu encara el got del robot.

    Img_20181002_104748

    Reserveu el formatge ratllat en un bol petit.

    No renteu encara el bol de l'accessori picador.

    Preparació del pa ratllat

    60 g de pa (1-2 llesques) sec o torrat o del dia, que pot ser blanc o integral, amb llavors o sense, amb panses o sense…, a trossos

    Img_20181112_115727

    Poseu-lo en el got de la thermomix.

    Img_20181112_120143

    Poseu-lo en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica.

    Img_20181002_105051

    Per ratllar-lo, programeu:  v=5-10, l'estona que calgui perquè quedi picat, però no gaire fi.

    Img_20180727_114552

    Piqueu-lo, no gaire fi, amb l'accessori picador.

    Img_20181112_120621

    Afegiu al bol de l'accessori picador el formatge ratllat que heu reservat i, per barrejar-ho tot, engegueu un segon la picadora. 

    Img_20181002_105205

    Reserveu-lo en el bol on teniu el formatge ratllat.

    No renteu encara el got del robot.

    Reserveu la barreja de formatge i pa ratllats en un bol (so voleu, en el mateix que abans havíeu posat el formatge).

    No renteu encara el bol de l'accessori picador.

    Preparació del carbassó

    650 g de carbassons (2- 3 unitats), rentats, mig pelats o pelats i escapçades les puntes, tallats a trossos grans

    Img_20180808_111902

    Poseu els trossos de carbassó al got de la thermomix.

    Img_20180727_100229

    Per picar el carbassó, programeu: 5 s, v=5.

    Img_20180727_100645

    Poseu a escórrer el carbassó en un colador (remeneu-lo una mica de tant en tant, però no ha de quedar eixut).

    650 g de carbassons (2- 3 unitats), rentats, mig pelats o pelats i escapçades les puntes, tallats a daus

    Img_20181112_125121

    Poseu els trossos de carbassó al bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica: si no us hi caben tots, poseu-los en dues tandes.

    Img_20181029_112555

    Piqueu el carbassó amb l'accesori picador.

    Img_20180727_100645

    Poseu a escórrer el carbassó en un colador (remeneu-lo una mica de tant en tant, però no ha de quedar eixut).

    Preparació del tomàquet per a la salsa d'acompanyament​​

    Us podeu estalviar aquest procés i el següent si disposeu d'uns 400- 500 g de salsa d'acompanyament, que podeu tenir reservada a la nevera o al congelador.

    400 g de tomàquet madur, rentat i a trossos de mida semblant

    Img_20180727_100950

    Poseu-lo en el got de la thermomix

    Img_20181029_113508_1

    Poseu-lo en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica.

    Img_20180727_101241

    Per triturar-lo, programeu: 2 min, v= 5-10 (fins que quedi un puré molt fi).

    Baixeu les restes de les parets del got amb la llengua de silicona.

    Img_20181029_113558_1

    Tritureu-lo amb l'accessori picador.

    Img_20180727_101503

    Reserveu el tomàquet en un bol. 

    No renteu encara el bol de l'accessori picador.

    Img_20180727_101503

    Reserveu el tomàquet en un bol. 

    No renteu encara el got del robot.

    Elaboració de la salsa d'acompanyament

    Tal com ja hem dit, us podeu estalviar també aquest procés si disposeu dels 400- 500 g de salsa d'acompanyament,

    200 g de ceba (1 unitat), pelada, rentada i tallada a trossos d'aproximadament la mateixa mida

    [Després en necessitarem 150 g més (1,5 unitats).]

     

    50 g de pastanaga (1/2 unitat), pelada, rentada, escapçades les puntes i tallada a trossos de la mateixa mida

    Img_20180727_102002

    Poseu-ho en el got de la thermomix i, per picar-ho tot, programeu: 4 s, v=5.

    Baixeu les restes de la paret del got amb una llengua de silicona.

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

    Img_20180727_103653

    Afegiu l'oli al got i programeu: varoma, 15 min, v=1.

    50 g de vi blanc o  de vi ranci sec

    Img_20181002_113315

    Aboqueu el vi al got i, per deixar que s'evapori l'alcohol, programeu: 3 min, varoma, v=1, sense gotet.

    100 g de caldo vegetal 

    [Quan anem a servir el plat pot ser que en necessitem una mica més si la salsa ha quedat massa espessa (procés 12).] 

     

    orenga

    sal

    pebre blanc

    Img_20180727_104433

    Afegiu al got el TOMÀQUET triturat que heu reservat. 

    Afegiu-hi el caldo, l'orenga i salpebreu-ho.

    Img_20180727_111224

    Retireu el gotet que tapa el bocal de la tapadora i poseu el CISTELLET a sobre de la tapa per tal d'afavorir l'evaporació de l'aigua del tomàquet (no deixeu el bocal destapat perquè el tomàquet esquitxa). 

     

    Programeu: varoma, 15 min, v=1.

    Comproveu la textura de la salsa; penseu que quan després la torneu a escalfar a la cassola on servireu les mandonguilles, se us espessirà una mica. 

    Si la voleu més espessa, programeu: varoma, 5 min, v=1 (depenent de la quantitat d'aigua que tingui el tomàquet que feu servir pot trigar més o menys a espessir)

    La salsa queda molt bona així, però si preferiu que quedi molt fina, podeu triturar-la programant: 30 s, v=7.

    Img_20180808_122842

    Aboqueu la salsa a la cassola on servireu les mandonguilles (uns 24 cm de diàmetre).

    No renteu encara el got del robot.

    200 g de ceba (1 unitat), pelada, rentada i a trossos no gaire grans 

    [Després en necessitarem 150 g més (1,5 unitats).]

     

    50 g de pastanaga (1/2 unitat), pelada, rentada, escapçades les puntes i a trossos no gaire grans

     

    [Aquí us proposem de picar la ceba i la pastanaga amb l'accessori picador de la batedora elèctrica. Òbviament, també podeu fer-ho a mà i us quedarà millor, tot i que, a l'hora de la veritat, ni notareu la diferència.]

    Img_20181029_114241

    Poseu-ho en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica i piqueu-ho.

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

    Img_20181029_114501

    Escalfeu l'oli en una cassola antiadherent (i a poder ser de cul gruixut), d'uns 24 cm de diàmetre, on fareu tota a salsa i on després abocareu les mandonguilles.

    Img_20181029_120009

    Aboqueu la ceba i la pastanaga picades a la cassola uns minuts a foc fort, sense tapar-la i, a continuació, abaixeu el foc i tapeu-la: en total uns 1015 min, remenant tot sovint (vigileu que no es cremi); si en algun moment del procés de cocció veieu que queda molt sec, afegiu-hi una mica de caldo vegetal o d'aigua.

     

    No renteu encara el bol de l'accessori picador.

    50 g de vi ranci sec o  de vi blanc  

    Img_20181029_120441

    Aboqueu el vi a la cassola i, per deixar que s'evapori l'alcohol, deixeu-lo reduir: destapat, a foc fort, 1 o 2 min.

    100 g de caldo vegetal 

    [Quan anem a servir el plat pot ser que en necessitem una mica més si la salsa ha quedat massa espessa (procés 12).] 

     

    orenga

    sal 

    pebre blanc

    Img_20181029_123532

    Afegiu a la cassola el TOMÀQUET triturat que heu reservat, el caldo, l'orenga i salpebreu-ho. Deixeu-ho al foc: uns 10- 15 min.

    Comproveu la textura de la salsa; penseu que quan després la torneu a escalfar quan hi posareu les mandonguilles, se us espessirà una mica. 

    La salsa queda molt bona així, però si preferiu que quedi més fina, podeu triturar-la.

    Elaboració del sofregit de ceba per a la massa de les mandonguilles

    Podeu estalviar-vos aquest procés si disposeu d'uns 30 g de sofregit de ceba que podeu tenir reservat a la nevera o al congelador. 

    100 g de ceba (1/2 unitat), pelada, rentada i tallada a trossos d'aproximadament la mateixa mida

     

    1 gra d'all (4 g)

    Img_20180727_112048

    Poseu-ho en el got de la thermomix. 

    Img_20180727_112133

    Per picar-ho una mica, programeu: 3 s, v=5.

    Baixeu les restes de la paret del got amb una llengua de silicona.

    10 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada no plena)

    Img_20180727_113939

    Afegiu-lo al got. 

    Per sofregir-ho tot, programeu: 12 min, varoma, v=1.

    100 g de ceba (1/2 unitat, pelada, rentada i a trossos no gaire grans 

     

    [Aquí us proposem de picar la ceba amb l'accessori picador de la batedora elèctrica. Òbviament, també podeu fer-ho a mà i us quedarà millor tot i que, a l'hora de la veritat, ni notareu la diferència.]

    Img_20181112_130553

    Poseu-ho en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica i piqueu-ho.

    10 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada no plena)

     

    1 gra d'all (4 g), picat

    Img_20181112_133508

    En una cassola o paella (si pot ser antiadherent i de fons gruixut), on fareu tota el sofregit, poseu-hi l'oli i l'all, en fred. 

    Poseu-ho al foc: 1 o 2 min, fins quan tot just l'all comenci a agafar color  (compte, que de seguida es crema).

    Img_20181029_124400

    Afegiu la ceba picada a la cassola, sense tapa. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu molt el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant que la ceba no es cremi, fins que quedi ben tova (si cal, de tant en tant afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar): com a mínim 10-15 min, però millor si la deixeu més (ha de quedar amb textura de melmelada); si en algun moment del procés de cocció veieu que queda molt sec, afegiu-hi una mica de caldo vegetal o d'aigua.

    Preparació de la massa de les mandonguilles

    Img_20180727_114131

    Descarteu l'aigua que ha deixat anar el carbassó.

    Afegiu el CARBASSÓ escorregut al sofregit de ceba que teniu en el got de la thermomix.

    Img_20181029_125303

    Afegiu el CARBASSÓ escorregut al sofregit de ceba que teniu a la cassola i sofregiu-ho tot: uns 5 min.

    Img_20180727_115240

    Per sofregir-ho tot, programeu: 10 min, 100º, v=1: el carbassó hauria de quedar sucós però sense excés d'aigua (si té massa aigua perquè no l'heu deixat escórrer prou en el colador, retireu-ne l'excés amb una cullera). 

    Img_20180808_124649

    Espereu que la temperatura que marca el robot baixi a 80º i feu el pas següent.

    Apagueu el foc, espereu que la temperatura a la cassola baixi una mica i feu el pas següent.

    Img_20181002_105205

    Afegiu al got de la thermomix els 20 g de FORMATGE EMMENTAL RATLLAT i els 60 g de PA RATLLAT que heu reservat. 

    Img_20181029_125418

    Amb la cassola fora del foc, afegiu-hi els 20 g de FORMATGE EMMENTAL RATLLAT i els 60 g de PA RATLLAT que heu reservat. 

    1 ou, batut

    sal

    pebre blanc

    orenga

    Img_20180727_120803

    Afegiu-hi també l'ou, la sal, el pebre i l'orenga i, per barrejar-ho tot, programeu: 10 s, gir a l'esquerra, v=3.

    Img_20181029_161858

    Afegiu-hi també l'ou, la sal, el pebre i l'orenga i barregeu-ho tot.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 200º.

    Preparació de la safata de forn

    Img_20181002_124937

    Folreu una safata de forn (d'uns 25 cm x 33 cm) amb paper de forn. 

    ​Modelatge de les mandonguilles

    Img_20181002_125632

    Formeu amb la massa boles d'uns 20-25 g cadascuna i aneu-les disposant a la safata de forn, lleugerament separades (obtindreu unes 25 boles).

    Cocció de les mandonguilles al forn

    Img_20181002_132916

    Poseu la safata al forn calent: 15-20 min (fins que estiguin daurades).

    Img_20181002_133013

    Gireu-les amb compte i torneu-les a posar al forn: 5 min.

    Presentació del plat

    només si cal, 

    una mica de caldo vegetal 

    Img_20180808_133921

    Si la salsa d'acompanyament s'ha refredat, poseu la cassola al foc per escalfar-la. Si veieu que està massa espessa, afegiu-hi una mica de caldo.

     

    Poseu les mandonguilles a la cassola i sacsegeu-la amb compte perquè es barregi tot sense que les mandonguilles es desfacin.

    Comentaris