Farcellets d'estiu amb salsa d'anacards

Tria el mètode d'elaboració

4 persones  (8- 12 farcellets)

Ingredients

  • 180 g (1/2 unitat, gran) alvocat
  • 200 g anacards
  • 150 g (1 unitat) ceba tendra
  • només si l'embolcall dels farcells és enciam: 1 unitat, francès enciam
  • 80 g formatge fresc
  • 270 g llet
  • 40 g de suc  (1/2 unitat gran) llimona
  • 21 g (1,5 cullerades) oli d'oliva verge extra
  • només si l'embolcall dels farcells és paper d'arròs: 8-12 làmines  paper d'arròs
  • 175 g (1 unitat gran o 2 de petites) pastanaga
  • pebre blanc
  • sal
  • 500 g tomàquet madur
  • Torres en la cocina (consultat el 2018)

    Quin és el farciment d'aquests farcellets?

    • El farciment consisteix en una barreja de tomàquet, alvocat, formatge fresc, ceba tendra i pastanaga, que s'amaneix amb oli, vinagre, sal i pebre blanc.

     

    Quin és l'embolcall d'aquests farcellets?

    • L'embolcall pot consistir en:
      • fulles d'enciam, escaldades per fer-les flexibles;
      • o bé en làmines de paper d'arròs, hidratades.

    Què és millor? Va a gustos.

    ​Podeu fer tots els farcellets embolcallats amb fulles d'enciam, tots embolcallats amb làmines de paper d'arròs, o fer-ne uns quants de cada.

     

    Canvia gaire la recepta segons triï com a mètode de cocció "tradicional" o "microones?

    • L'opcionalitat només s'aplica al procés 5 ("Preparació de l'embolcall dels farcellets, en el cas que haguem triat que sigui enciam"). Pel que fa a la resta de la recepta, no canvia.

     

    Quina és l'opció preferible per preparar l'enciam per embolcallar els farcellets (procés 5), tradicional o microones?

    • És més pràctic treballar amb el microones.

     

    Què és el paper d'arròs?

    • El paper d'arròs es ven en forma de làmines fines, trencadisses i translúcides. S'obté, com el nom indica de l'arròs i es fa servir sobretot al sud-est asiàtic. Per consumir-lo, les làmines s'han d'hidratar uns segons en aigua i es tornen flexibles. Les làmines de paper d'arròs hidratades es fan servir per fer rotllets o farcellets que embolcallin menjar. Es poden consumir crues o fregides. Tenen un sabor molt suau, quasi insípid, de manera que poden combinar amb qualsevol tipus de farciment.

     

    On  es poden comprar les làmines de paper d'arròs?

    • Les venen en alguns supermercats i en botigues esecialitzades en menjar oriental. Les podeu trobar amb aquests noms: bahn trang, galettes de riz, rice paperrice flour pancakes, obleas de arroz

     

    Quants farcellets surten amb aquesta recepta?

    • Depèn de la mida que els feu. Si l'embolcall és paper d'arròs acostumen a ser més grans que si és enciam. Us poden sortir 
      • uns 12 farcellets (3 per persona) si els embolcalleu tots amb enciam,
      • o uns 8 farcellets (2 per persona) si els embolcalleu tots amb paper d'arròs.

     

    Què és la salsa d'anacards?

    • La salsa d'anacards s'obté triturant anacards, prèviament hidratats, amb llet, una mica de suc de llimona, sal i pebre blanc. Hi ha qui n'hi diu beixamel d'anacards perquè té una aparença i una textura semblant a la de la salsa beixamel.

     

    Antelació necessària

    • El remull dels anacards (procés 1) s'ha de fer com a mínim 1 h abans d'elaborar la resta de la recepta i si pot ser 8 abans (es poden deixar en remull tota la nit). 

     

    Antelació possible

    • Podeu fer tota la recepta antelació. Però no la feu amb més d'1 dia d'antelació perquè el farciment és de verdures crues i trossejades, que podrien fer-se malbé, especialment els tomàquets.

    Remull dels anacards

    200 g d'anacards

    aigua

    Poseu els anacards en remull en aigua que  cobreixi unes dues vegades l'altura que assoleixen: com a mínim 1 h, però millor tota la nit.

    Elaboració de la salsa d'anacards

    D'aquesta salsa, hi ha qui n'hi diu beixamel d'anacards perquè té una aparença i una textura semblant a la de la beixamel.

    Escorreu el anacards remullats (descarteu l'aigua de remull) i passeu-los uns segons per sota del raig de l'aigua de l'aixeta.

    Aboqueu els anacards escorreguts al got de la batedora elèctrica.

    270 g de llet

    suc de 1/2 llimona gran (40 g)

    sal 

    pebre blanc

    Afegegiu-ho al got i tritureu-ho tot, fins que obtingueu una textura de beixamel.

    Reserveu la salsa, tapada, a la nevera.

    Preparació del tomàquet per al farciment 

    500 g de tomàquet madur, rentat 

    Retireu el punt on els tomàquets estaven enganxats a la branca de l'arbre. Partiu cada tomàquet per la meitat  longitudinalment, partiu cada mig tomàquet per la meitat longitudinalment i retireu les llavors de cada quart de tomàquet amb una cullereta, de manera que us quedaran d'una banda les llavors i de l'altra banda, la polpa.

    Reserveu  les llavors en un bol petit. Talleu la polpa a dauets i aboqueu-la en un bol gran on prepararareu tot el farciment dels canelons. 

    Preparació del farciment dels canelons

    1/2 alvocat gran (180 g), a dauets

     

    80 g de formatge fresc de cabra, a dauets

     

    1 ceba tendra (150 g), picada

     

    1 pastanaga gran o 2 de petites (175 g), picada amb l'accesori picador de la batedora elèctrica

    Aboqueu-ho tot al bol de la polpa de tomàquet i barregeu-ho.

    1,5 cullerades d'oli d'oliva verge extra (21 g) 

     

    1/2 cullerada de vinagre de mòdena (7,5 g)

     

    sal

    pebre blanc

    Amaniu-ho i barregeu-ho tot.

    Afegiu-hi una mica de la SALSA d'ANACARDS que heu reservat (unes 2 cullerades) i remeneu.

    Reserveu el farciment, tapat,  a la nevera.

    ​Preparació de l'embolcall dels farcellets si voleu que sigui enciam 

    Si voleu que l'embolcall dels farcellets sigui paper d'arròs, salteu-vos aquest procés.

     

    Com es fa per fer flexibles les fulles d'enciam per tal de poder embolcallar el farciment?

    • Per fer flexibles les fulles d'enciam, podeu
      • escaldar-les de la manera tradicional;
      • o bé fer servir el microones.

    Quina és l'opció preferible, microones o tradicional?

    • És més pràctic treballar amb el microones. Si voleu seguir aquest procediment, cliqueu l'opció "Microones", al capdamunt d'aquesta pàgina, si no ho heu fet.

    enciam francès, rentades les fulles i centrifugades

    [Com més grans siguin les fulles més fàcil serà fer els farcells.]

    Retireu la part més gruixuda del nervi de les fulles d'enciam i reserveu-la per a una altra recepta. 

    Poseu les fulles, senceres, a l'estoig de silicona (o en un altre recipient amb tapa no hemètica, aptes per a microones).

    Per fer flexibles les fulles d'enciam, poseu l'estoig al microones i programeu: 800 W, 1 min; destapeu l'estoig de seguida perquè les fulles no se segueixin coent amb l'escalfor residual i feu de seguida el pas següent.

    Cobriu un plat amb paper de cuina absorbent, esteneu damunt del full les fulles d'enciam que hi càpiguen sense superposar-se i cobriu-les amb un altre full de paper; esteneu-hi més fulles d'enciam al damunt i cobriu-les amb un altre full de paper; aneu repetint aquest procés fins que s'hagin acabat les fulles d'enciam.

    enciam francès, rentades les fulles

     

    (Com més grans siguin les fulles més fàcil serà fer els farcells.)

    Retireu la part més gruixuda del nervi de les fulles d'enciam i reserveu-la per a una altra recepta. 

    • Per escaldar les fulles d'enciam:

    aigua, natural o calenta, que haurà de cobrir les fulles d'enciam

     

    • Per al bany maria fred de les fulles d'enciam escaldades (per tallar-ne la cocció)

    aigua, natural o freda, que haurà de cobrir les fulles d'enciam escaldades

     

    glaçons

    Per fer flexibles les fulles d'enciam, les escaldarem i a continuació prepararem un bany maria fred per aturar la cocció.

     

    • Per escaldar les fulles d'enciam

    Poseu aigua en una cassola (després haurà de cobrir les fulles d'enciam) i poseu-la al foc. Mentre espereu que l'aigua bulli, prepareu el bany maria fred.

     

    • ​Per preparar el bany maria fred

    Poseu aigua en un bol gran (després haurà de cobrir les fulles d'enciam escaldades) i afegiu-hi glaçons.

    Escaldeu les fulles d'enciam:

    quan l'aigua que heu posat al foc bulli,  aboqueu-hi les fulles d'enciam i feu que quedin ben cobertes , compteu 10 s i feu immediatament el pas següent.

    Talleu la cocció de l'enciam:

    retireu les fulles d'enciam de la cassola amb una escumadora i aboqueu-les immediatament en el bany maria fred que heu preparat.

    Retireu les fulles d'enciam del bany maria fred amb una escumadora i poseu-les en una escorredora perquè deixin anar l'excés d'aigua.

    ​Preparació de l'embolcall dels farcellets si voleu que sigui paper d'arròs

    Si heu decicidit que l'embolcall dels farcellets sigui enciam, salteu-vos aquest procés.

     aigua

     

    8-12 làmines de paper d'arròs 

    Poseu aigua en un bol de diàmetre prou gran perquè hi pugui cabre plana 1 làmina de paper d'arròs sense trencar-se.

    Enfonseu 1 làmina de paper d'arròs a l'aigua i deixeu-la en remull el temps necessari perquè s'estovi i la puguem doblegar (1 min com a màxim);  no us passeu de temps perquè si la deixeu més temps del compte no la podreu rescatar!

    Retireu la làmina de l'aigua amb les mans i esteneu-la al damunt d'una superfície plana (la taula de picar, un plat pla gran…).

    Passeu a fer el procés següent (procés 7) per fer un farcellet amb aquesta làmina com embolcall i, a continació, procediu de la mateixa manera amb les altres làmines de paper d'arròs, fins que s'hagi acabat el farciment.

    Modelatge dels farcellets

    Aquest procés és el mateix si feu servir fulles d'enciam com a embolcall dels farcellets que si feu servir fulls de paper d'arròs.

    • Si feu servir fulles d'enciam com a embolcall dels farcellets 

    Esteneu una fulla d'enciam al damunt d'una superfície plana (la taula de picar, un plat pla gran…); si la fulla és massa petita, ajunteu-ne més d'una. 

     

     

    • Si feu servir fulls de paper d'arròs com a embolcall dels farcellets

    Salteu-vos aquest pas perquè ja teniu el full de paper d'arròs estès al damunt d'una superfície plana.

    Esteneu una fulla d'enciam al damunt d'una superfície plana (la taula de picar, un plat pla gran…); si la fulla és massa petita, ajunteu-ne més d'una. 

    Col·loqueu el farcit al centre de la fulla d'enciam (o del full de paper d'arròs), donant-li forma allargada com si estiguéssiu preparant un caneló i cobriu el farciment amb una banda de la fulla (o del full). 

    Cobriu el farciment amb l'altra banda de la fulla d'enciam (o de la làmina de paper d'arròs), formant com un caneló.  

    Tapeu les bases del cilindre-"caneló" amb les puntes de l'embolcall que forma la fulla d'enciam (o la làmina de paper d'arròs). 

    Aneu repetint aquesta operació per a les altres fulles d'enciam fins que s'hagi acabat el farciment, i aneu posant els canelons a la safata on els servireu, ben arrenglerats però sense comprimir-los. 

     Recobriment dels canelons amb la salsa d'anacards

    Napeu els canelons amb la salsa d'anacards freda.

    Presentació dels canelons

    Serviu 2 o 3 farcellets per cap, depenent de la mida (si l'embolcall és paper d'arròs el farcellet acostuma a ser més gran que si és enciam).

    Opcional:

    fulles de  julivert fresc

    Poseu a cada plat  LLAVORS de TOMÀQUET de les que heu reservat i, si voleu, unes fulles de julivert. 

    Comentaris