Crema de cacau, mongetes seques negres i avellanes per untar  

Tria el mètode d'elaboració

uns 300 g 

Ingredients

  • 30 g cacau en pols
  • 30 g (podeu fer-la) crema d'avellanes per untar
  • 35 g dàtils
  • 100 g llet descremada
  • 125 g de cuites (50 g  abans de coure) mongetes seques negres
  • 20 g oli d'oliva verge extra
  • Opcional: 1/2-1 culleradeta pasta concentrada de vainilla
  • Categories

  • Postres
  • Gastronomía y Cía (consultat el 2019)

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?  

    • La crema quedarà molt més fina amb thermomix. 

     

    Antelació necessària

    • S'han de remullar les mongetes (procés 1), com a mínim amb 12 hores d'antelació.
    • Per fer aquesta recepta necessitarem 30 g de crema d'avellanes.
      • Podeu fer la crema d'avellanes vosaltres (és molt senzill si disposeu d'una thermomix o d'una picadora potent); 
      • o bé podeu comprar un pot de crema d'avellanes (també n'hi diuen "mantega d'avellanes"), però tingueu la precaució de comprovar que tingui com a ingredient únic l'avellana, que no tingui sucre ni greixos afegits.

     

    Antelació convenient

    • Per fer aquesta recepta necessitarem 125 g de mongetes seques negres cuites

    Va molt bé poder-ne disposar en el moment que vulguem fer la recepta i per tant, és aconsellable haver cuit les mongetes (processos 1 i 2) amb antelació. Per obtenir aquesta quantitat de mongetes cuites, hem de partir de 50 g de mongetes seques negres (pes abans de la hidratació), però us recomanem coure'n més quantitat i reservar les que no necessitem i el caldo en tàpers a la nevera o en el congelador per a una altra recepta.

     

    Per estalviar temps

    • Us podeu estalviar el remull i la cocció de les mongetes si disposeu de 125 g de mongetes seques negres cuites de pot o d'una botiga de llegums cuits. 

     

    Hi ha alguna altra recepta cartesiana de crema de cacau per untar?

     

    Quina recepta cartesiana de crema de cacau amb avellanes és més bona?

    • Totes tres són molt bones. 
      • La crema de cacau, llet i avellanes té un gust i una textura semblants als de les cremes de cacau comercials.
      • La crema de cacau, iogurt i avellanes també té un gust i una textura semblants als de les cremes de cacau comercials.
      • La crema de cacau, mongetes seques negres i avellanes és diferent, tot i que també és molt bona (si no reveleu el secret, difícilment algú endevinarà que les monegetes seques són un ingredient d'aquesta crema).

    Remull de les mongetes seques negres

    • Us podeu estalviar aquest procés i el següent si disposeu de 125 g de mongetes seques negres cuites, que és la quantitat que en necessitarem per a aquesta recepta.

     

    • Si no en disposem, quantes mongetes seques negres necessitem per obtenir-ne 125 g de cuites? 

    [(g de mongetes cuites) = 2,5 x (g de mongetes seques)] 

    [(g de mongetes seques) = (g de mongetes cuites) /  2,5] 

    Per tant necessitem: 125/2,5 = 50 g de mongetes seques negres. Però us recomanem coure'n més quantitat i reservar les que us sobrin per a una altra recepta.

    mongetes seques negres 

    (50 g com a mínim, que es convertiran en 125 g de cuites)

    Poseu-les en remull: com a mínim 12 h.

    Cocció de les mongets seques

    Escorreu les mongetes seques remullades.

    aigua

    (g d'aigua =

    = 3 x g de mongetes seques)

    Poseu les mongetes a l’olla de pressió súper-ràpida. Afegiu-hi l'aigua (ha de cobrir les mongetes 2 dits per sobre com a mínim).

    Tapeu l'olla, espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 12 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Elaboració de la crema de cacau i avellanes

    30 g de crema d'avellanes

     

    30 g de cacau en pols 

     

    35 g de dàtils; el pes és un cop espinyolats 

     

    100 g de llet descremada  

    o d'aigua

     

    20 g d'oli d'oliva verge extra 

     

    Opcional:

    1/2-1 culleradeta de pasta concentrada de vainilla 

    o bé

    les llavors d'1/4 beina de vainilla

    Aboqueu 125 g de mongetes seques negres cuites al got de la batedora elèctrica.

    Aboqueu-hi també tot els altres ingredients.

    Tritureu-ho fins que obtingueu la textura de crema; comproveu que els dàtils han quedat totalment triturats i, en cas contrari, torneu a posar la batedora en marxa una estona més. 

    Aboqueu 125 g de mongetes seques negres cuites al got de la thermomix.

    Aboqueu-hi també tot els altres ingredients.  

    Per triturar-ho tot, programeu: v=5-10, fins que obtingueu la textura de crema. Comproveu que els dàtils han quedat totalment triturats i, en cas contrari, torneu a posar el robot en marxa una estona més. 

    Conservació

    Aboqueu la crema en 1 o més tàpers o pots que tapin hermèticament. Guardeu-la a la nevera. 

    Comentaris