Ous de xocolata 

Dscn2258

Material obligatori

Microones

1 ou de 12 cm d'altura i  3 ous de 5 cm d'altura 
(sobrarà  xocolata per fer  figures planes o corbes i piruletes)

Categories

  • Postres
  • Callebaut (consultat el 2016)
    Gadgets&Cuina (consultat el 2016)
    Gastronomía&Cía (consultat el 2016)
    The kitchn (consultat el 2016)

    Estris necessaris

    • Per fer 1 ou necessitem 2 motllos de 1/2 ou (de metacrilat, de plàstic o de silicona). Si volem fer altres figures necessitarem motllos amb altres formes.

     

    Aprofitament

    Fosa i temperament de la xocolata

    Fosa de la xocolata

    • La xocolata negra es fon a uns 45-47º (no ha d'arribar a 50º perquè es podria cremar). Podeu fondre-la al microones o al bany maria, però si ho feu al bany maria heu de vigilar que no us vagin esquitxos d'aigua a la xocolata.

     

    Temperament de la xocolata

    • Un cop fosa, la xocolata s'ha de temperar per tal que es pugui treballar bé i que quedi brillant quan s'endureixi: s'ha de baixar la temperatura de la xocolata a 31-32º.
    • Hi ha diferents mètodes per temperar la xocolata: temperament sobre el marbre, temperament per sembra, temperament amb mantega de cacau… Aquí la temperarem per sembra.  

     

    Temperament de la xocolata per sembra

    • Fonem 3/4 de la xocolata: arribarà a uns 45-47º. Per abaixar-ne la temperatura a 32º, barregem amb la xocolata fosa l'1/4 de la xocolata restant i remenem constantment amb l'espàtula fins que es fongui totalment.

    Un cop temperada la xocolata, mentre la fem servir 

    • Hem de seguir remenant-la per mantenir-la fluïda i prevenir vetes. 
    • Si es refreda o es comença a espessir caldrà tornar a començar el procés de temperament.

     

    375 g + 125 g = 500 g de xocolata amb el 70% de cacau

    Img_20160317_182941

    Poseu 375 g de xocolata (les 3/4 parts del total), a trossos de la mateixa grandària, en un bol apte per a microones (on després us hi afegireu la resta de la xocolata).

    Poseu la resta de la xocolata, 125 g (1/4 del total), a trossos de la mateixa grandària en un altre bol, que no cal que sigui apte per a microones. Reserveu-la.

    Img_20160317_183929

    Per fondre la xocolata:

     

    Poseu el bol gran, destapat,al microones, a potència màxima, en tandes de 30 s (les últimes tandes poden ser de 5 s) ,  remenant després de cada tanda, uns 2 o 3 min; no cal que quan tragueu el bol del microones estigui tota la xocolata desfeta; si remenant una estona s'acaba de desfer, doneu el procés per acabat (la xocolata negra es fon a uns 45-47º; no la deixeu més estona del compte al microones perquè si arribés a 50º es podria cremar).

    Img_20160317_184415

    Per temperar la xocolata:

     

    Aboqueu la xocolata del bol petit en el bol amb la xocolata fosa i removeu constantment amb l'espàtula de silicona fins que la xocolata es fongui totalment (la temperatura ha de baixar a 32º).

    Emplenament dels motllos

    Img_20140419_114903

    Ompliu ras de xocolata un motllo de ½ oude metacrilat, de plàstic o de silicona. Espereu uns segons i feu el pas següent. 

    Img_20140419_114926

    Buideu el motllo girant-lo: deixeu que la xocolata sobrant llisqui sobre el bol que conté la xocolata temperada. Grateu amb una espàtula l'excés de xocolata de les vores del motllo. Reserveu-lo cap per avall.

    Feu els dos passos anteriors amb un altre motllo de 1/2 ou de xocolata.

    Img_20140419_115127

    Espereu una estona que es refredi la xocolata dels motllos a temperatura ambient i que s'assequi.

    Feu una segona capa en els dos motllos, fent exactament el mateix que per a la primera capa i ho deixeu refredar a temperatura ambient, cap per avall, una hora o dues, o fins l'endemà.

    Muntatge de l'ou de xocolata

    Img_20140420_180516

    Desemmotlleu els dos mitjos ous (si la xocolata està ben temperada, es desemmotlla molt fàcilment).

    Dscn2258

    Per enganxar els dos mitjos ous:

    Escalfeu al forn  una safata metàl·lica. Traieu-la del forn i poseu-la cap per avall a sobre del marbre. Poseu un segon els dos mitjos ous  a sobre de la safata i veureu que les vores es desfan una mica. Enganxeu les vores dels dos mitjos ous.

    Presentació dels ous de xocolata

    Dscn2291_2

    Podeu posar els ous de xocolata al damunt d'una mona de Pasqua (també podeu guarnir la mona amb figures i piruletes de xocolata.

    Comentaris