Suquet de rajada (o d'un altre peix)

Img_20170503_143946

4 persones

Ingredients

  • 2+1=3 grans (12 g) all
  • 40 g avellanes torrades
  • 300 g caldo de peix (o fumet)
  • 1 grapat de fulles julivert fresc
  • 1 fulla llorer
  • 1 cullerada (14 g) oli d'oliva verge extra
  • 300 g patates
  • 1 culleradeta pebre vermell dolç
  • 600 g, a talls rajada
  • Opcional: 4 brins safrà
  • 200 g tomàquet madur
  • •  ADRIÀ, Ferran; i l’equip del Bulli: "El menjar de la família" (p. 262), La Magrana, Barcelona, 2012
    • INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA: "Corpus de la Cuina Catalana" (p. 401), Columna Edicions, Barcelona, 2006
    • LLADONOSA, Josep: "El Gran Llibre de la Cuina Catalana" (p. 300), Empúries, Barcelona, 1997
    •MARQUÈS, Quim; MARQUÈS, Manel: “Cuina marinera” (p. 44), Columna Edicions,  Barcelona, 2010
    • ROCA, Joan: “La cuina de la meva mare” (núm. 127), Edicions 62, Barcelona, 2014 •SERRA, Victoria: "Sabores" (p. 206), Editorial Luis Gili, Barcelona, 1964

    D'on és pròpia, aquesta recepta? 

    • El suquet de peix és un plat propi de la cuina marinera de la costa catalana. 

     

    Què és el suquet de peix?

    • El suquet de peix era un plat típic dels pescadors de la costa catalana. Era un plat humil que feien els pescadors a la barca amb aquells peixos que no podrien vendre, però que en canvi eren boníssims. Actualment es poden trobar tantes receptes de suquet com de cuiners i es poden fer suquets amb els peixos més humils i amb els més selectes.

     

    Quin peix és la rajada? 

    • La rajada és un peix blanc, de cos pla, cartilaginós. La carn es troba a les aletes i és molt saborosa.  Aquest peix és molt popular en el receptari mariner, tot i que no ha estat especialment valorat en la gastronomia del nostre país.

     

    El suquet, s'ha de fer amb rajada, o es pot fer amb algun altre peix?

    • Es pot fer amb qualsevol peix, per exemple amb bròtola, i fins i tot amb una barreja de peixos. 

     

    Antelació convenient

    • Per fer aquesta recepta necessitareu entre 330 i 480 g de caldo de peix (procés 3).  El podeu fer amb antelació i guardar-lo a la nevera o al congelador.

     

    Antelació possible

    • La vigília podeu preparar el peix, fer el sofregit, coure les patates i preparar la picada (processos 1 a 4), i deixar per a l'últim moment només la cocció del peix (procés 5).
    • Fins i tot podeu fer tota la recepta la vigília (heu de vigilar bé de no coure el peix més del necessari, ja que el tornareu a posar al foc per reescalfar-lo). 

    Preparació del peix

    600 g de rajada, a talls

    Img_20170503_135803

    Eixugueu una mica els talls amb paper de cuina absorbent.

    Elaboració del sofregit, cocció de les patates, elaboració de la picada, cocció del peix 

    Img_20170503_142612

    Vegeu la recepta de suquet de bròtola.

    Comentaris