Púding de peix al microones

Img_20181111_134900

Material obligatori

Microones

4 persones 

Ingredients

  • 200 g ceba
  • farigola
  • 50 g llet sencera
  • 1 fulla llorer
  • 250 g (o 200 g cuit), o qualsevol altre peix lluç
  • 14 g (1 cullerada) oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats ous (63-73 g)
  • pebre blanc
  • romaní
  • sal
  • 100- 150 g tomàquet madur
  • LÉKUÉ; FUNDACIÓ ALÍCIA: "Microtrucs" (p. 42), RBA Libros, Barcelona, 2014

    Temperatura de servei

    • Aquest púding és tan bo calent com fred.

     

    Primer plat o segon plat?

     
    calent, cobert amb  acompanyat d'uns xampinyons, d'una amanida o dfred, cobert amb una salsa de cogombre i iogurt, o de salsa lactonesa o maionesa, o d'una salsa de tomàquet freda, i acompanyat d'una amanida verda, d'uns tomàquets amanits…
    • Podeu servir-lo d'entrant, untat al damunt d'una llesca de pa o d'una torrada (l'estaríem fent servir com a paté de peix).
    • Podeu servir-lo per esmorzar o berenar, untat al damunt d'una llesca de pa o d'una torrada o en un entrepà (l'estaríem fent servir com a paté de peix).

    Processos estalviables

    • Si disposeu de 140 g de sofregit de ceba i tomàquet -que podeu tenir reservat a la nevera o al congelador-, us podeu saltar els processos 1 i 2.
    • Si no disposeu de 140 g de sofregit de ceba i tomàquet, però disposeu de 60 g de sofregit de ceba -que podeu tenir reservat a la nevera o al congelador-, us podeu saltar el procés 1.
    • Si disposeu de 200 g de sobres de peix cuit, us podeu saltar el procés 3.

     

    Antelació opcional

    • Va molt bé haver preparat el sofregit de ceba amb antelació (procés 1) i millor encara haver preparat el sofregit de ceba i tomàquet amb antelació (procesos 1 i 2).
    • Podeu haver cuit el peix amb antelació (procés 3); si en teniu, podeu aprofitar algunes les sobres de peix d'alguna altra recepta.
    • Podeu preparar la massa del púding (procesos 1 a 4) i repartir-la en els motlles (procés 5) amb antelació; els haureu de reservar, tapats (per exemple amb film transparent) a la nevera i només us quedarà per a l'últim moment la cocció del púding (procés 6), que són 5 min. 

    Elaboració del sofregit de ceba

    Amb les quantitats dels ingredients que indiquem (200 g de ceba i 100 g de tomàquet madur), obtindreu:

    1. uns 60 g de sofregit de ceba en el procés 1;
    2. uns 140 g de sofregit de ceba i tomàquet, que és el que necessitem, en el procés 2, .

    Però penseu que aquest pes pot variar força segons les cebes i els tomàquets que feu servir. 

    El més pràctic és fer sofregit en més quantitat amb antelació, repartir-lo en tàpers i conservar-lo al congelador per poder-lo fer servir quan ens interessi.

     

    • Si disposeu de 140 g de sofregit de ceba i tomàquet -que podeu tenir reservat a la nevera o al congelador-, us podeu saltar aquest procés i el següent.
    • Si no disposeu de 140 g de sofregit de ceba i tomàquet, però disposeu de 60 g de sofregit de ceba -que podeu tenir reservat a la nevera o al congelador-, us podeu saltar aquest procés i passar directament al següent; si el sofregit també té pastanaga o pebrot o alguna altra verdura, també va bé.

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

    Img_20141122_175221

    En una cassola (si pot ser antiadherent i de fons gruixut), on fareu tot el sofregit, poseu-hi l'oli. Poseu-ho al foc: fins que sigui calent.

    200 g de ceba (1-1,5 cebes), pelada i picada

    Img_20181110_141436

    Afegiu la ceba a la cassola, sense tapa.

    En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu molt el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant que la ceba no es cremi, fins que quedi ben tova (si cal, de tant en tant afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar): com a mínim 8 min, però millor si la deixeu més.

    Elaboració del sofregit de ceba i tomàquet 

    farigola

    romaní

    1 fulla de llorer

     

    1 pessic de sal

    Img_20181110_141617

    Afegiu les herbes aromàtiques i la sal  a la cassola del sofregit de ceba i remeneu.

    100- 150 g de tomàquet madur, rentat i escorregut,  

    • ratllat
    • o triturat amb l'accessori picador de la batedora elèctrica (si us molesten les pells, peleu-los abans, però penseu que un cop tot cuit quasi no es notaran)
    Img_20190218_115327

    Afegiu el tomàquet a la cassola, que deixareu destapada perquè l'aigua del tomàquet es vagi evaporant; quan vegeu que queda poc líquid, tapeu-la. Aneu remenant de tant en tant, fins que agafi consistència de salsa (no ha de ser líquida; tampoc ha de ser totalment eixuta; ha de tenir una consistència cremosa): uns 5 min (dependrà de la quantitat d'aigua que tingui el tomàquet).  

    Cocció del peix

    Podeu estalviar-vos aquest procés si disposeu de 200 g de sobres de peix cuit.

    250 g de lluç o de qualsevol altre peix, en supremes, o a rodanxes, o bé amb els lloms separats 

    (potser queda més bo amb peix blanc) 

     

    20 g d'aigua (2 cullerades no plenes)

    Img_20171110_142842_1

    Poseu l'aigua a l'estoig de silicona (o en un altre recipient amb tapa apte per a microones).

    Poseu la reixeta a l'estoig.

    Poseu el peix a sobre de la reixeta.

    Img_20171110_143821

    Poseu l'estoig al microones i programeu: 800 W, 2 min 30 s.

    Deixeu reposar l'estoig: tapat, 1 min. Si encara no està cuit, programeu 30 s més al microones.

    Preparació de la massa del púding

    Obtindreu uns 400 g de massa,

    Img_20190218_115226

    Aboqueu 200 g de PEIX cuit, tretes la pell i les espines, al got de la batedora elèctrica.

    ous

    60 g de llet sencera 

    sal

    pebre blanc

    Img_20181110_142421

    Afegiu-ho tot al got de la batedora.

    Img_20181110_143008

    Afegiu-hi 140 g de SOFREGIT de ceba i tomàquet.

    Img_20181110_143820

    Tritureu-ho tot.

    Preparació dels motlles amb el púding

    unes gotes d'oli d'oliva verge extra

    Img_20171206_142923

    Amb l'ajut d'un pinzell de silicona, unteu amb oli 4 vasets o flameres de silicona de com a mínim 100 cm3 de capacitat.

    Img_20190218_120319

    Repartiu la massa que heu preparat en els 4 gotets, uns 100 g a cada gotet.

    Cocció del púding

    Img_20181110_210917
    • Si voleu coure els 4 púdings alhora 

    Poseu els 4 vasets al microones i programeu: potència 900 W, 5 min.

     

    • Si voleu coure només 2 púdings alhora

    Poseu els 2 vasets al microones i programeu: potència 900 W, entre 2 min i 2,5 min.

     

    • Si voleu coure només 1 púding

    Poseu 1 vaset al microones i programeu: potència 900 W, entre 1,5 min i 2 min.

     

    Controleu que els púdings hagin quallat i, si encara no han quallat del tot, deixeu-los aguns segons més.

    Presentació

    Img_20181110_211801

    Desemmotlleu cada púding en el plat on el servireu. 

    Img_20181110_212459_1

    Podeu servir-lo, calent, de segon plat, cobert amb

    acompanyat d'uns xampinyons, d'unes verdures cuites al vapor o a la planxa, s'unes patates al forn gratinades, d'una amanida, d'un tomàquets cirerol…

    Img_20181111_134900

    Podeu servir-lo, fred, de segon plat, cobert amb

    acompanyat d'una amanida, d'uns tomàquets amanits…

    Img_20190219_081322

    També podeu servir-lo com a entrant o per esmorzar o berenar, trencant-lo amb un ganivet, untat al damunt d'una llesca de pa o d'una torrada.

    Comentaris