Amanida de cuscús amb figues

Img_20171016_113333

4 persones

Ingredients

  • 200 g + 25 g = 225 g (o aigua) caldo vegetal
  • 1 unitat (175 g) ceba tendra
  • 200 g (millor si és integral) cuscús
  • 4 unitats (uns 35 g un cop espinyolats); o bé  4 orellanes dàtils
  • 8 unitats figues
  • 40 g fruita seca (avellanes, ametlles, nous, festucs…)
  • 1grapat de fulles (10 g); o bé julivert menta fresca
  • 40 + 15 = 55 g oli d'oliva verge extra
  • 2 cullerades (30 g) panses
  • sal
  • • Publicat a la revista “Cuina”, núm. 206

    Temperatura de servei

    • Aquest plat se serveix a temperatura ambient o fred.

     

    Antelació preferible

    • Va bé si disposeu de 200 g de caldo vegetal (que podeu tenir congelat) per a la cocció del cuscús (procés 2); si no en teniu, el substituireu per aigua.

     

    Antelació opcional

    • Podeu preparar tota la recepta amb antelació.

     

    Simplificació possible de la recepta

    • Podeu coure el cuscús (procés 5) sense torrar-lo (procés 4), tot i que el plat ens agrada més amb el cuscús torrat.

    Torrada del cuscús

    200 g de cuscús integral

    Img_20171004_120044

    Poseu-lo en una cassola sense res més. 

    Img_20171010_090714

    Poseu la cassola a foc baix i aneu remenant contínuament fins que el cuscús s'hagi torrat tot una mica. 

    Cocció del cuscús

    200 g de caldo vegetal  o d'aigua (després en farem servir una miqueta més, uns 25 g, per hidratar els dàtils)

     

    sal

    Img_20140831_102136

    Aboqueu  el caldo o l'aigua en un cassó i rectifiqueu-ho de sal (compte que si heu fet servir caldo i ja tenia sal, no caldrà que n'hi afegiu). Poseu-ho al foc fins que bulli.

    Img_20171016_103806

    Immediatament, traieu el cassó del foc i aboqueu-ne el contingut a la cassola del cuscús, mentre aneu remenant amb una cullera fins que s'inflin els grans.

    Img_20171016_103954

    Tapeu la cassola i deixeu-ho reposar: uns 2 min.  

    Img_20171016_111201

    Destapeu la cassola i si veieu que el cuscús s'ha agrumollat, aneu-lo separant amb una forquilla.

    Img_20171010_093559

    Esteneu el cuscús a la safata on el servireu i deixeu que es refredi.

    Preparació de la ceba tendra

    1 ceba tendra (175 g)

    Img_20171016_104453

    Pelau-la i piqueu-la en trossets ben petits. Reserveu-la.

    Hidratació dels dàtils

    dàtils, espinyolats (uns 35 g un cop espinyolats)

    o 4 orellanes

     

    uns 25 g  d'aigua o  caldo vegetal

    Img_20171016_105850

    Poseu els dàtils en un bol petit, premeu-los de manera que ocupin el mínim d'espai possible, i cobriu-los amb l'aigua o el caldo, 1 dit per sobre.

     

    Poseu el bol al microones i programeu: 1 min, potència 800 W. Deixeu-ho reposar un moment. Si encara no estan tous, programeu: uns segons més, potència 800 W.

    [Habitualment els dàtils es rehidraten a temperatura ambient en 1 o 2 hores; com que és molt fàcil que no pensem a rehidratar-los amb antelació, per això proposem el mètode del microones].

    Preparació de la picada

    40 g de fruita seca barrejada (avellanes torrades, ametlles torrades, nous…)

     

    1 grapat de fulles de menta fresca (10 g)

    o de julivert fresc

    Img_20171016_110541
    • Poseu els DÀTILS escorreguts (reserveu el líquid del remull)  en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica (si us hi va una mica de líquid no passa res).
    • Afegiu-hi la fruita seca i la menta
    Img_20171016_110714

    Piqueu-ho tot grollerament.

    40 g d'oli d'oliva verge extra (3 cullerades)

    [Després en farem servir 15 g més (1 cullerada.)]

    Img_20171016_111012

    Afegiu l'oli al got i, per barrejar-ho tot, torneu a prémer un moment el botó d'engegada de l'accessori picador.

    Afegiu-hi el LÍQUID d'hidratació dels dàtils, que heu reservat, o només una part si trobeu que la textura de la picada ja és l'adequada perquè es pugui barrejar bé amb el cuscús i, per barrejar-ho tot, torneu a prémer un moment el botó d'engegada de l'accessori picador.

    Preparació del cuscús amb figues

    2 cullerades de panses (30 g)

    Img_20171016_112122

    Aboqueu a la safata del CUSCÚS:

    • les panses
    •  la CEBA TENDRA que heu reservat
    • i la PICADA.

    Barregeu-ho tot i aneu separant els grumolls que pugui haver format la picada aixafant-los amb una forquilla.

    15 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

    Img_20171016_112311_1

    Amaniu-ho amb l'oli i remeneu.

    figues fresques, rentades i descartat el peduncle, tallades a vuitens

    Img_20171016_113137

    Afegiu-hi les figues i remeneu (amb suavitat per evitar que els daus de figa es converteixin en puré). 

    Comentaris