Paté de sardina de llauna o fresca amb pastanaga  

Img_20170510_135615

4 persones

Ingredients

  • 40 g ceba tendra
  • 1 grapat de fulles julivert fresc
  • 40 g llet descremada
  • 75 g oli d'oliva verge extra
  • 40 g pastanaga
  • pebre blanc
  • sal
  • 350 g (200 g un cop netes i treta l'espina); o bé 200 g de sardines de llauna (pes un cop escorregudes; unes 2,5 llaunes) sardines
  • Què és el paté de sardina amb pastanaga i lactonesa?

    • És un puré de sardina (amb textura de paté)  amb pastanaga i julivert picats i amb trossets de ceba, amanit amb lactonesa.

     

    Aperitiu, primer plat, segon plat o postres?

    • El paté de sardina amb pastanaga i lactonesa pot constituir un segon plat.
      • El podeu servir en plats o bols individuals, acompanyat de bastonets de pastanaga per sucar, de bastonets de poma, de bastonets de cogombre, de bastonets de pa o de torradetes;
      • o bé al damunt d'unes rodanxes de poma, d'uns talls de tomàquet o d'uns raves una mica oberts;
      • o bé el podeu servir com a farcit d'unes patates cuites al vapor o d'uns ous durs.
    • També es pot servir com a aperitiu en un bol comú on els comensals suquin bastonets o torradetes; o al damunt d´unes rodanxes de poma (així queda especialment bo).

     

    Temperatura de servei

    • Aquest plat se serveix fred de la nevera a l'estiu i a temperatura ambient a l'hivern.

     

    Ingredient preferible, sardina fresca o sardina de llauna?

    • De totes dues maneres queda molt bo.

     

    Mètode de cocció preferible de la sardina si optem per sardina fresca, tradicional o microones?

    • Queda una mica diferent, però de totes dues maneres queda molt bo.

     

    Substitució d'ingredients possible

    • Si voleu, podeu substituir els 120 g de lactonesa (procés 3) per 120 g de maionesa.

     

    Antelació recomanable

    • Si fem servir sardina fresca, va bé preparar les sardines amb antelació (procés 1). 
    • Si fem servir sardina fresca, també va bé coure les sardines (procés 2) amb una mica d'antelació perquè hi hagi temps que es refredin.

     

    Antelació opcional

    • Podeu preparar tota la recepta amb antelació i reservar-la en un tàper a la nevera. 

    Preparació de les sardines

    • O bé

    350 g de sardines 

    (un cop netes i tretes les espines, obtindreu uns 200 g de filets de sardina, que és el que necessitem per a aquesta recepta);

     

    • o bé

    200 g de sardines de llauna (pes un cop escorregudes; unes 2,5 llaunes de sardina)

    Sardinafrescallauna3
    • Si feu servir sardines fresques 

    Elimineu el cap i les vísceres de les sardines, renteu-les a sota del raig d'aigua de l'aixeta i escateu-les; aneu-les posant a sobre d'una reixeta perquè s'escorrin. Elimineu l'espina central i talleu la part de la vora de cadacun dels dos filets de cada sardina, que té espines petites. Elimineu les espines que hi ha en el centre de la línia que uneix els dos filets (l'aleta dorsal). Aneu estenent les sardines obertes a sobre d'un full paper absorbent de cuina, tapeu-les amb un altre full i pressioneu una mica, per tal d'eliminar la mica d'aigua residual.

     

    • Si feu servir sardines de llauna

    Escorreu les sardines (si l'oli és d'oliva verge extra, reserveu-lo per fer la lactonesa).

    Cocció de les sardines

    Sardinafrescallauna4
    • Si feu servir sardines fresques

    Per coure-les, feu el següent:

    • ​​O bé les poseu al foc en una paella amb unes gotes d'oli, 2- 3 min;
    • o bé les poseu al microones en un recipient amb tapa apte per a microones, a potència màxima, uns 3 min

     

    • Si feu servir sardines de llauna

    Salteu-vos aquest pas.

    Elaboració de la lactonesa

    Amb les quantitats dels ingredients que indiquem obtindreu uns 120 g de lactonesa.

    Si voleu, podeu substituir els 120 g de lactonesa per 120 g de maionesa.

    40 cm3 de llet descremada (40 g)

     

    80 cm3 d'oli d'oliva verge extra (75 g)

     

    1 pessic de sal 

     

     

    Img_20140122_131852

    Feu 120 g de lactonesa (amb les quantitats dels ingredients que indiquem aquí n'obtindreu aquest pes) i reserveu-la.

    Preparació de la pastanaga

    40 g de pastanaga, neta i tallada a trossos

     

    1 grapat de fulles de julivert, netes 

    Img_20170510_122717

    Piqueu la pastanaga i el julivert:

     

    • podeu picar-ho tot junt amb l'accesori picador de la batedora elèctrica (podeu picar-ho més o menys lsegons el vostre gust); 

    •  o bé podeu ratllar la pastanaga amb un ratllador, i picar el julivert amb un ganivet al damunt d'una taula de picar (o amb unes tisores) i barrejar-ho tot.

    Elaboració del paté de sardina

    Img_20170322_135147

    Aboqueu les SARDINES en un bol, on després barrejareu tots els ingredients, i aixafeu-les amb una forquilla (si són sardines de llaunes, espina inclosa!).

    Img_20170510_123318

    Afegiu al bol la barreja de PASTANAGA i JULIVERT picats i barregeu-ho amb les sardines.

    40 g de ceba tendra, picada a trossets molt petits

     

     

    Img_20170510_123405

    Afegiu-ho al bol i barregeu-ho tot.

    sal

    pebre blanc

    Img_20170510_123608

    Salpebreu la barreja.

    Img_20170510_124329

    Aboqueu al bol els 120 g de LACTONESA  que heu reservat i barregeu-ho tot (ha de quedar una textura de paté).

    Presentació del plat

    Img_20170510_143209
    • Podeu servir aquest paté en un plat o en un bol, acompanyat de bastonets de pastanaga per sucar, de bastonets de poma, de bastonets de cogombre, de bastonets de pa o de torradetes;
    • o bé el podeu servir com a farcit d'unes patates cuites al vapor, o d'uns ous durs (podeu reservar els rovell per a una altra recepta);
    • o bé untat a sobre d'unes llesques de pa o d'unes torrades, al damunt d'unes rodanxes de poma, d'uns talls de tomàquet o d'uns raves una mica oberts. 

    Comentaris