Guacamole amb sardina de llauna o fresca

Img_20170322_150406

4 persones

Ingredients

  • 120 g  alvocat
  • Opcional, per acompanyar: 8 unitats (o torradetes) bastonets de pa
  • 80- 100 g ceba tendra
  • unes quantes fulles (o coriandre) julivert fresc
  • unes gotes de suc llimona
  • un rajolí oli d'oliva verge extra
  • Opcional, per acompanyar: 1 unitat (175 g) pastanaga
  • pebre blanc
  • Opcional, per acompanyar: 1 unitat (200 g) pomes
  • sal
  • 350 g  (200 g un cop netes i treta l'espina); o bé 200 g de sardines de llauna (pes un cop escorregudes; unes 2,5 llaunes) sardines
  • 100 g tomàquet madur
  • Què és el guacamole amb sardina?

    • És un puré (amb textura de paté) d'alvocat i sardina amb trossets de tomàquet i de ceba.

     

    Aperitiu, primer plat, segon plat o postres?

    • El guacamole amb sardina pot constituir un segon plat.
      • El podeu servir en plats o bols individuals, acompanyat de bastonets de pastanaga per sucar, de bastonets de poma, de bastonets de pa o de torradetes;
      • o bé el podeu servir com a farcit d'uns tomàquets, d'unes patates cuites al vapor…
    • També es pot servir com a aperitiu en un bol comú on els comensals suquin bastonets o torradetes.
    • També pot formar part d'un esmorzar, fet servir com a paté untat sobre d'unes llesques de pa.

     

    Ingredient preferible, sardina fresca o sardina de llauna?

    • De totes dues maneres queda molt bo.

     

    Mètode de cocció preferible de la sardina si optem per sardina fresca, tradicional o microones?

    • Queda una mica diferent, però de totes dues maneres queda molt bo.

     

    Antelació recomanable

    • Si fem servir sardina fresca, va bé preparar les sardines amb antelació (procés 1). 
    • Si fem servir sardina fresca, també va bé coure les sardines (procés 2) amb una mica d'antelació perquè hi hagi temps que es refredin.

     

    Antelació opcional

    • Podeu preparar tota la recepta amb antelació i reservar-la en un tàper a la nevera. 

     

    Temperatura de servei:

    • Aquest plat se serveix fred de la nevera a l'estiu i a temperatura ambient a l'hivern.

    ​ Preparació de les sardines

    • O bé

    350 g de sardines 

    (un cop netes i tretes les espines, obtindreu uns 200 g de filets de sardina, que és el que necessitem per a aquesta recepta);

     

    • o bé

    200 g de sardines de llauna (pes un cop escorregudes; unes 2,5 llaunes de sardina)

    Sardinafrescallauna3
    • Si feu servir sardines fresques

    Elimineu el cap i les vísceres de les sardines, renteu-les a sota del raig d'aigua de l'aixeta i escateu-les; aneu-les posant a sobre d'una reixeta perquè s'escorrin. Elimineu l'espina central i talleu la part de la vora de cadacun dels dos filets de cada sardina, que té espines petites. Elimineu les espines que hi ha en el centre de la línia que uneix els dos filets (l'aleta dorsal). Aneu estenent les sardines obertes a sobre d'un full paper absorbent de cuina, tapeu-les amb un altre full i pressioneu una mica, per tal d'eliminar la mica d'aigua residual.

     

    • Si feu servir sardines de llauna

    Escorreu les sardines [si l'oli és d'oliva verge extra, reserveu-lo: en fareu servir un rajolí per al guacamole (últim pas del procés 3); la resta el podeu fer servir per amanir una amanida que acompanyi el guacamole].

    ​ Cocció de les sardines 

    Si feu servir sardines de llauna, salteu-vos aquest procés.

    Sardinafrescallauna4
    • Si feu servir sardines fresques

    Per coure-les, feu el següent:

    • ​​O bé les poseu al foc en una paella amb unes gotes d'oli, 2- 3 min;
    • o bé les poseu al microones en un recipient amb tapa apte per a microones, a potència màxima, uns 3 min. 

     

    • Si feu servir sardines de llauna

    Salteu-vos aquest procés.

    Elaboració del guacamole amb sardina

    Img_20170322_135147

    Aboqueu les sardines en un bol, on després barrejareu tots els ingredients, i aixafeu-les amb una forquilla (si són sardines de llaunes, espina inclosa!).

    120 g d'alvocat

     

    Img_20170222_213408

    Aboqueu els 120 g de polpa d'alvocat en el bol, aixafeu-la amb la forquilla i barregeu-la amb la sardina.

    100 g de tomàquet madur, a dauets petits

    80- 100 g de ceba tendra, picada

    Img_20170322_141139

    Afegiu-ho al bol i barregeu-ho tot.

    unes gotes de suc de llimona

    un rajolí d'oli d'oliva verge extra

    sal 

    pebre

    unes fulles de coriandre (en castellà, "cilantro"), picades 

    o bé de julivert

    Img_20170222_214936

    Afegiu-ho al bol i barregeu-ho tot (ha de quedar una textura de paté).

    i heu fet servir sardines de llauna amb oli d'oliva verge extra, podeu agafar el rajolí d'oli de la llauna.]

    Presentació del guacamole amb sardines

    pastanaga (uns 175 g), tallada a bastonets

     

    1 poma (uns 200 g), tallada a bastonets

     

    8 torradetes 

    o bé 8 bastonets de pa petits  

    Img_20170322_145842
    • Podeu servir el guacamole amb sardines en un plat o en un bol, acompanyat de bastonets de pastanaga per sucar, de bastonets de poma, de bastonets de pa o de torradetes;
    • o bé el podeu servir com a farcit d'uns tomàquets o d'unes patates cuites al vapor;
    • o bé untat sobre unes llesques de pa.

    Comentaris