Pastís de patata, sardina de llauna o fresca, i sofregit 

Img_20170217_144609

4 persones

Ingredients

  • 80 g ceba
  • 125 g, ratllat formatge emmental
  • 600 g puré de patates
  • 600 g (uns 370 g un cop netes i treta l'espina); o bé 4 llaunes de sardines en oli (uns 340 g, un cop escorregudes) sardines
  • 800 g sofregit
  • Primer plat, segon plat o plat únic?

    • Aquest plat pot constituir un plat únic acompanyat d'una amanida.

     

    Ingredient preferible, sardina fresca o sardina de llauna?

    • Queda una mica diferent, però de totes dues maneres queda molt bo.

     

    Mètode de cocció preferible de la sardina si optem per sardina fresca, tradicional o microones?

    • Queda una mica diferent, però de totes dues maneres queda molt bo.

     

    Antelació recomanable

    • Va bé fer el sofregit amb antelació (procés 1)
    • Si fem servir sardina fresca, va bé preparar les sardines amb antelació (procés 3).

     

    Antelació opcional

    • Podeu fer el sofregit amb antelació (procés 1)
    • Podeu preparar les sardines amb antelació (procés 3).
    • Podeu fer el puré de patates amb antelació (procés 2).
    • Podeu preparar tot el pastís amb antelació (processos 1 a 5) i a última hora simplement gratinar-lo al forn (procés 6).

    Elaboració del sofregit

    Per a aquesta recepta necessitareu uns 800 g de sofregit. Si amb les quantitats dels ingredients que indiquem aquí, que són les que indica la recepta sofregit, n'obteniu més quantitat de la que necessiteu,  podeu posar el que us sobri en un tàper i conservar-ho a la nevera o al congelador. 

    El més pràctic és fer el sofregit amb antelació.

    Si disposeu a la nevera o al congelador de la quantitat necessària de sofregit per a aquesta recepta, encara que només sigui de ceba i tomàquet, i no tingui ni pastanaga ni pebrot, el podeu fer servir.

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

     

    40 g d'alls (uns 10 grans)

     

    1 kg de cebes 

    (després en necessitarem 80 g més)

     

    2 pastanagues

    pebrot verd (100-150 g)

    pebrot vermell (300-400 g)

     

    farigola

    romaní

    1 fulla de llorer

     

    2 g de sal

     

    225- 600 g de tomàquets madurs

     

    100 g de vi blanc sec (1 gotet)

     

    Img_20170217_134701

    Feu un sofregit (en necessitarem uns 800 g).

    Elaboració del puré de patates

    Per a aquesta recepta necessitareu uns 600 g de puré de patates, que és el que obtindreu amb les quantitats dels ingredients que indiquem aquí. Si preferiu fer el puré amb les quantitats dels ingredients que indica la recepta puré de patates, podreu reservar el que us sobri per a un altre àpat.

    600 g de patates

     

    188 g de llet (si la posem sencera surt un puré més cremós, però també la podem posar semidescremada o descremada)

     

    15 g d’oli d’oliva verge extra (si hem posat llet sencera, podem reduir la quantitat d'oli a 8 g)

     

    sal

    pebre blanc

    nou moscada

    Img_20170217_142154

    Feu un puré de patates (amb les quantitats dels ingredients que indiquem n'obtindreu uns 600 g).

    Preparació de les sardines

    • O bé

    600 g de sardines 

    (un cop netes i tretes les espines, obtindreu uns 370 g de sardina);

     

    • o bé

    4 llaunes de sardines de llauna (uns 340 g de sardines, un cop escorregudes)

     

    Img_20170217_131758
    • Si feu servir sardines fresques

    Elimineu el cap i les vísceres de les sardines, renteu-les a sota del raig d'aigua de l'aixeta i escateu-les; aneu-les posant a sobre d'una reixeta perquè s'escorrin. Elimineu l'espina central i talleu la part de la vora de cadacun dels dos filets de cada sardina, que té espines petites. Elimineu les espines que hi ha en el centre de la línia que uneix els dos filets (l'aleta dorsal). Aneu estenent les sardines obertes a sobre d'un full paper absorbent de cuina, tapeu-les amb un altre full i pressioneu una mica, per tal d'eliminar la mica d'aigua residual.

     

    • Si feu servir sardines de llauna

    Escorreu les sardines (si l'oli és d'oliva verge extra, podeu reservar-lo per amanir una amanida per acompanyar el pastís).

    Cocció de les sardines 

    Si feu servir sardines de llauna, salteu-vos aquest procés.

    Img_20170205_133000
    • Si feu servir sardines fresques

    Per coure-les, feu el següent:

    • ​​O bé les poseu al foc en una paella amb unes gotes d'oli, 2- 3 min (si acabeu de fer el sofregit, podeu fer servir la mateixa cassola on l'heu elaborat, sense netejar-la) ;
    • o bé les poseu al microones en un recipient amb tapa apte per a microones, a potència màxima, uns 3 min. 

     

    • Si feu servir sardines de llauna

    Salteu-vos aquest procés.

    Preparació de la barreja de sardina i ceba

    Img_20170217_133119
    • Si feu servir sardines fresques

    Poseu les sardines cuites en un plat, salpebreu-les, amaniu-les amb un rajoli d'oli d'oliva verge extra i aixafeu-les amb una forquilla.

     

    • Si feu servir sardines de llauna

    Aboqueu les sardines escorregudes en un plat i aixafeu-les amb una forquilla (espina inclosa!).

    80 g de ceba, pelada i picada

    Img_20170217_140151_1

    Aboqueu la ceba (crua) en el plat de la sardina i barregeu-ho bé tot.

    Preparació del pastís de patata, sardina i sofregit

    Img_20170217_140346

    Esteneu el sofregit que heu reservat en una safata de forn, de manera que en cobreixi el fons.

    Img_20170217_140533

    Esteneu per sobre del sofregit la barreja de sardina i ceba.

    Img_20170203_135726

    Esteneu per sobre el puré de patata.

    uns 125 g de formatge emmental ratllat

    Espolseu el formatge per sobre.

    Gratinat del pastís

    Img_20170217_144355

    Poseu la safata al forn a gratinar.

    Comentaris