Amanida de cuscús amb llenties i magrana

Img_20161130_212810

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 130 g (millor integral) cuscús
  • 300 g cuites (o 120 g crues i 1 ceba, 1 pastanaga, 1 gra d'all 1 fulla de llorer i sal) llenties pardines
  • 1 + 1 = 2 unitats magrana
  • 1 grapat de fulles menta fresca
  • 80 g oli d'oliva verge extra
  • 30 g pinyons
  • Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • Per obtenir el suc de magrana (procés 3), podem optar per triturar-ne els grans o per escórrer-la (tal com faríem amb una taronja); a la introducció del procés 3 expliquem les avantatges i desavantatges de cada mètode.
      • Si optem per escórrer la magrana hem de triar el mètode tradicional.
      • Si optem per triturar els grans podem triar el mètode tradicional (farem servir batedora elèctrica) o thermomix; tant li fa, no és millor un sistema que l'altre.

     

    Antelació necessària

    • Heu de preparar les llenties (procés 2) i el cuscús (processos 4 i 5) amb prou antelació perquè es refredin.

     

    Antelació preferible

    • És millor si prepareu l'oli de menta (procés 1) amb antelació, si és un dia abans o més, millor.

     

    Antelació opcional

    • Podeu preparar tota la recepta amb antelació.

     

    Simplificació possible de la recepta

    • Si no disposeu de prou temps, podeu substituir el suc de magrana (procés 3) per caldo vegetal (podeu tenir-ne de congelat) o fins i tot per aigua. Tot i que, òbviament, perdreu el gust dolcet que dóna el suc de la magrana i que combina tan bé en aquest plat.
    • Podeu coure el cuscús (procés 5) sense torrar-lo (procés 4) i prescindir dels pinyons. Tot i que el plat ens agrada més amb el cuscús torrat i amb pinyons.

    Elaboració de l'oli de menta

    1 grapat de fulles de menta fresca

    Img_20161126_164131

    Netegeu-les un moment sota el raig d'aixeta i escorreu-les amb una centrifugadora d'enciams. 

    Img_20161130_163249

    Poseu-les entre dos fulls de paper absorbent de cuina perquè s'acabin d'eixugar.

    Img_20161126_185421

    Piqueu-les o bé talleu-les en trossos molt petits amb unes tisores. Poseu-les en un bol amb tapa, on després afegireu l'oli.

    80 g  d'oli d'oliva verge extra

    Img_20161109_112125

    Aboqueu l'oli en el bol on teniu la menta picada i remeneu.

    Img_20161130_181045

    Deixeu-ho macerar amb el recipient tapat perquè no s'escapi l'aroma: si és un dia o més, millor.

    Cocció de les llenties

    Si disposeu de 300 g de llenties cuites, us podeu saltar aquest procés. Simplement, esteneu les llenties escorregudes a la safata on servireu l'amanida i, si estaven calentes, deixeu-les refredar.

    Aquí indiquem les quantitats dels ingredients necessàries per obtenir uns 300 g de llenties cuites, però segurament surt a compte fer-ne més quantitat i repartir les que no necessitem en tàpers que conservarem al congelador, per poder-les fer servir quan ens interessi.

    Tingueu en compte l'aproximació següent:

    g  de llenties cuites ≈ (g de llenties crues) x 2,5

    g de llenties crues ≈ (g de llenties cuites) : 2,5

    120 g  de llenties pardines

    ceba petita partida per la meitat

     

    1 pastanaga (uns 175 g), partida per la meitat 

     

    1 gra d'all (8 g)

    1 fulla de llorer

    Img_20140420_183703

    Poseu-ho tot en una cassola. 

    aigua

    sal

    Img_20140420_195710

    Aboqueu-hi aigua que cobreixi les llenties 3 dits per sobre, i saleu-ho.

    Quan arrenqui el bull, abaixeu el foc i compteu el temps: 20- 30 min (si al llarg del procés veieu que s'acaba l'aigua, afegiu-n'hi de calenta).

    Comproveu la cocció; si encara no són prou cuites, deixeu-les una estona més al foc.

    Img_20140420_203523

    Descarteu la fulla de llorer.

    Separeu la ceba, la pastanaga i l'all i reserveu-ho per a una altra ocasió.

    Aneu escorrent les llenties amb una escumadora i aneu-les posant a la safata on servireu l'amanida (si les escorréssiu amb una escorredora, se us podrien aixafar). 

    Deixeu-ho refredar.

    Preparació del suc de magrana

    Com podem obtenir el suc de magrana?

    • Triturant-ne els grans amb la batedora elèctrica o amb la thermomix i colant el "puré" resultant; 

    o bé

    • escorrent-la amb l'escorretaronges (talment com si fos una taronja).

     

    Quines avantatges i quins inconvenients té cada mètode?

    • Triturar els grans de magrana (amb la  batedora elèctrica o amb la thermomix)
      • Avantatge: obtenim un suc molt bo i, si en sobra, ens el podem beure.
      • Desavantatge: hem de desgranar la magrana.
    • Escórrer la magrana (amb un escorretaronges)
      • Avantatge: ens estalviem de desgranar la magrana.
      • Desavantatge: obtenim un suc una mica aspre i amargant, tot i que després, quan el barregem amb el cuscús, no es notarà l'amargor.

     

    Quin mètode és preferible, picar els grans o escórrer la magrana?

    • Nosaltres preferim triturar els grans: no ens dóna gaire feina més, ens és més fàcil aprofitar tot el suc i el suc que obtenim és més bo.

     

    Si optem per triturar els grans, quin instrument és preferible, batedora elèctrica o thermomix?

    • Es ben igual. Però compte, si fem servir thermomix, hem de programar v=4-6; si poséssim més velocitat, el que aconseguiríem és triturar més fibra –que després hauríem de colar per descartar-la–, però ja no obtindríem més suc. 

    magrana (després en necessitarem una altra)

    Img_20161123_162129
    • Si voleu obtenir el suc amb batedora elèctrica

    Desgraneu la magrana i aboqueu els grans en el got de la batedora .

     

    • Si voleu obtenir el suc amb escorretaronges

    Talleu la magrana per la meitat (com si fos una taronja que volem esprémer), però no la desgraneu. 

    Img_20161130_172327
    • Si feu servir batedora elèctrica

    Tritureu els grans de magrana. 

     

    • Si feu servir escorretaronges

    Escorreu les dues meitats de magrana (talment com faríeu amb una taronja). 

    Img_20161130_173227
    • Si heu fet servir batedora elèctrica,

    coleu el suc resultant amb un colador; amb una cullereta aneu remenant i aixafant el contingut del colador per ajudar que es vagi filtrant el suc.

     

    • Si heu fet servir escorretaronges

    coleu el suc que heu obtingut amb un colador; si voleu aprofitar més la magrana, aboqueu al colador el grans que han quedat a la reixeta de l'escorretaronges i a la pell de la magrana, i premeu-los amb una cullera o una forquilla per extreure'n més suc.

    Img_20161120_101732

    Reserveu 130 g de suc en un bol apte per a microones.

     

    • Si no en teniu prou,
      • feu servir més magrana per obtenir el suc que us falta;
      • o bé afegiu-hi aigua fins a obtenir els 130 g. 

     

    • Si heu obtingut més de 130 g de suc,
      • us podeu beure el suc restant; 
      • o bé podeu congelar-lo per a disposar-ne en una altra ocasió.

    magrana (després en necessitarem una altra)

    Img_20161126_183130

    Desgraneu la magrana i aboqueu els grans en el got de la thermomix.

    Img_20161126_191651

    Per triturar-los: programeu: 30 s, v=4-6 (no poseu més velocitat perquè el que aconseguiríeu és triturar més fibra, que després voldríeu colar per descartar-la, però ja no obtindríeu més suc, que és el que us interessa).

    Img_20161126_192344

    Coleu el suc resultant amb un colador de malla espessa: amb una cullereta premeu el contingut del colador per ajudar que s'acabi de filtrar el suc.

    Torrada del cuscús i dels pinyons

    130 g de cuscús (millor si és integral)

    30 g de pinyons (un grapat)

    Img_20161130_173600

    Poseu-ho en una cassola sense res més.

    Img_20161130_174409

    Poseu la cassola al foc i aneu remenant contínuament fins que el cuscús i els pinyons s'hagin torrat una mica (compte, que quan apagueu el foc, com que el cul de la cassola encara està molt calent, se segueixen torrant!).

    Cocció del cuscús

    Img_20161120_102832_1

    Poseu al microones el bol amb els 130 g de suc de magrana i, per escalfar el suc fins que bulli, programeu: potència màxima (800 W), 2 min. Immediatament feu el pas següent.

     

    Img_20161130_174912

    Traieu el cassó del microones i aboqueu-ne el contingut a la cassola del cuscús, mentre aneu remenant amb una cullera fins que el cuscús absorbeixi tot el suc. Immediatament feu el pas següent.

    Img_20161120_103312_1

    Tapeu la cassola i deixeu-ho reposar: uns 2 min.

    Img_20161130_180501

    Destapeu la cassola i si veieu que el cuscús s'ha agrumollat, aneu separant els grans aixafant-los amb una forquilla.

    Img_20161130_180554

    Afegiu-hi 1 cullerada de l'OLI DE MENTA i remeneu. 

    Img_20161130_180742

    Aboqueu el cuscús a la safata de les llenties i barregeu-ho tot amb compte, que les llenties no es desfacin.

    Elaboració de l'amanida 

    1 magrana, desgranada

    Img_20161130_180833

    Aboqueu els grans de magrana a la safata on hi ha les llenties i el cuscús (les llenties i el cuscús ja han d'estar freds).

    Img_20161130_181008_1

    Amaniu-ho tot amb 3 cullerades de l'OLI DE MENTA.

    Presentació

    Img_20161130_212810

    Serviu l'amanida i que cadascú s'hi afegeixi OLI DE MENTA al seu gust.

    Comentaris