Galetes de cacau amb canyella i taronja

Img_20160515_194044_1

50- 60 galetes (uns 700 g)

Ingredients

  • 30 g cacau en pols
  • 1/2 culleradeta de cafè canyella en pols
  • 390 g farina fluixa
  • 180 g oli d'oliva verge extra
  • 3 unitats (només farem servir els rovells) ous (63-73 g)
  • 1 polsim sal
  • 150 g sucre panela
  • 1 unitat (només farem servir la ratlladura de la pell) taronges
  • Categories

  • Postres
  • • A Taula! Cicle de cultura i gastronomia (Taller impartit per Cristina Vicentini): “Galetes saludables”, Centre Cívic El Sortidor, Barcelona, 2016 

    Mètode preferible: a mà o amb robot pastador?

    • És més pràctic treballar amb el robot, però no hi ha cap problema a treballar  mà.​

     

    Material necessari

    • Un corró
    • 2 safates de forn (van bé les safates que van amb el forn)
    • Paper de forn, per folrar les safates
    • Film
    • Una reixeta, per deixar-hi refredar les galetes 

     

    Conservació

    • Conserveu-les en un recipient hermètic.

     

    Oi que hi ha una altra "recepta cartesiana" semblant a aquesta?

     

    En què es diferencien?

    • La massa dels dos tipus de galetes es fa de la mateixa manera, però se substitueixen alguns ingredients per uns altres. Indiquem les substitucions a continuació:

              Galetes de cacau amb canyella i taronja                        Galetes de vainilla amb llavors de rosella i llimona

                           cacau                                                                                  

                          taronja                                                                                                llimona

                         canyella                                                                              vainilla i llavors de rosella

    Elaboració d'una crema amb textura de maionesa clara

    rovells d'ou  (les clares no es fan servir; reserveu-les en un tàper a la nevera per a una altra recepta, per exemple la de visitandines o financiers )

     

    35 g d'aigua

    Img_20160614_170653
    • Amb robot pastador

    Aboqueu-ho en el bol del robot (on fareu tota la massa). Poseu l'ACCESSORI BATEDOR DE VARETES. Programeu: v=10aproximadament 1 min (fins que quedi escumós). 

     

    • Amb batedora elèctrica

    Aboqueu-ho en el got de la batedora elèctrica. Barregeu-ho tot a velocitat màxima (fins que quedi escumós).

    180 g d'oli d'oliva verge extra

    Img_20160614_171321

    Aboqueu l'oli en una gerreta.

     

    • Amb robot pastador

    Seguint amb l'ACCESSORI BATEDOR DE VARETES, i amb la màquina en marxa a v=10,  aneu afegint l'oli a poc a poc (a fil): uns 2 min (fins que obtingueu una textura de maionesa clara). Reserveu-ho a la nevera.

     

    • Amb batedora elèctrica

    Amb la batedora en marxa a velocitat màxima, aneu afegint l'oli a poc a poc (a fil): uns 2 min (fins que obtingueu una textura de maionesa clara). Reserveu-ho a la nevera.

    Elaboració de la massa

    390 g de farina fluixa

    30 g de cacau

    Img_20160614_175613

    Aboqueu-ho en un tamís (o en un colador) i barregeu-ho una mica amb una cullera.

     

    • Si treballeu amb robot pastador

    Tamiseu la barreja en un plat fondo i reserveu-ho.

     

    • Si treballeu manualment

    Tamiseu-ho en el bol gran on fareu tota la massa. Disposeu la barreja en forma de tortell, de manera que formi un volcà (amb el forat al mig).

    150 g de sucre panela

    ratlladura de la pell d'1 taronja 

     

    1/2 culleradeta de cafè de canyella en pols

     

    1 polsim de sal

    Img_20160614_175928
    • Amb robot pastador

    Substituïu l'accessori de varetes per l'ACCESSORI BATEDOR PLA.

    Afegiu el sucre, la ratlladura, la canyella i la sal al bol del robot, on hi ha la CREMA que heu reservat.  Per barrejar-ho tot programeu:  v=4,  uns 20 s. 

     

    • Manualment

    Aboqueu-ho al "cràter del volcà" juntament amb la CREMA que heu reservat a la nevera. Barregeu amb els dits d'una mà tot el que heu posat en el "cràter", fins que la barreja sigui uniforme.

    Img_20160614_180309
    • Amb robot pastador

    Seguint amb l'ACCESSORI BATEDOR PLA, amb el robot en marxa a v=2, aneu abocant la barreja de FARINA i CACAU tamisada que heu reservat, i seguiu amb el robot en marxa fins que la massa tingui una textura uniforme i no s'enganxi a les mans quan la toqueu. Si cal, podeu afegir una mica de farina a la massa.

     

    • Manualment

    Aneu afegint a poc a poc la barreja de FARINA i CACAU del "tortell" a la pasta que hi ha en el "forat central" fins que la massa tingui una textura uniforme i les mans quedin netes. Si cal, podeu afegir una mica de farina a la massa.

    Img_20160614_180438

    Formeu una bola amb la massa i  tapeu-la amb film transparent (aneu desenganxant la massa de la paret del bol amb l'espàtula de silicona). 

    Repòs de la massa

    Img_20160614_180459

    Deixeu reposar la bola a la nevera: uns 30 min (si no teniu aquest temps, podeu posar-la un moment al congelador); si voleu, podeu deixar-la a la nevera més temps, fins i tot fins l'endemà.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 170º.

    Modelatge de les galetes

    Img_20160614_204625

    Amb un ganivet dividiu la bola de massa en 2 meitats i mentre n'estireu una, torneu a embolicar l'altra amb film: estireu la massa amb l'ajut d'un corró, fins que tingui un gruix d'uns 4 o 5 mm (va bé estendre la massa entre dues làmines de film transparent, així és més fàcil d'estirar i després serà més fàcil anar agafant les galetes); podeu fer les galetes més primes o més gruixudes segons el vostre gust, però aquestes en particular queden molt bé quan són gruixudes.

    Img_20160614_205037

    Talleu les galetes: podeu tallar-les amb un ganivet (les fareu rectangulars o quadrades) o amb un got (les fareu rodones) o amb un tallador de galetes (els donareu uns forma o una altra segons el tallador que feu servir). Si els doneu una forma que no sigui rectangular o quadrada, us sobraran bocins de massa; ajunteu els bocins, formeu una bola amb les mans, torneu-la a estirar i continueu… 

    Preparació de la safata de forn

    Img_20160614_202254

    Folreu la base d'una safata de forn (va bé la safata que va amb el forn) amb paper de forn (després en necessitareu una altra per a la segona tanda de galetes).

    Img_20160614_205505

    Distribuïu les galetes a sobre del paper (deixeu espai al voltant de cada galeta).

    Cocció al forn

    Poseu la safata al forn (no poseu dues safates alhora): uns 10-12 min; quan surtin del forn, les galetes encara seran una mica toves. 

    Refredament de les galetes

    Deixeu les galetes a la safata fora del forn: uns 5 min (perquè s'endureixin).

    Img_20160515_184630

    Deixeu refredar les galetes a sobre d'una reixeta (les posem a sobre d'una reixeta perquè no es condensi la humitat de la base). 

    Comentaris