Bacallà al pil-pil suau de  melmelada de tomàquet amb tomàquets secs i nabius  

Img_20160628_142825

4 persones

Ingredients

  • 4 talls de 150 g bacallà dessalat
  • 1 grapadet de fulles julivert fresc
  • 75 g (unes 6 cullerades) melmelada de tomàquet
  • opcional: unes quantes fulles  menta fresca
  • 75 g nabius
  • 40 g + 1 rajolí = (unes 3 cullerades) oli d'oliva verge extra
  • 70 g (no dels que estan en oli) tomàquets secs
  • Temperatura de servei

    • Aquest plat se sol servir calent, però també és bo fred. Potser el millor és servir-lo calent quan està acabat de fer i, si en sobra, la segona vegada ens el mengem fred.

     

    Antelació possible

    • Podeu coure el bacallà i abocar-hi per sobre el pil-pil amb antelació (processos 1a 4 i 1r pas del procés 5). A l'últim moment només us caldrà glacejar el bacallà, fer el saltat de tomàquets secs i nabius i repartir-lo per sobre (2n pas del procés 5 i proccessos 6 i 7). Fins i tot podríeu fer amb antelació el saltat de tomàquets secs i nabius (procés 6) i posar-lo al foc altra vegada un moment per escalfar-lo just al moment d'abocar-lo a la safata del bacallà.

    Preparació del bacallà

    4 talls de bacallà dessalat de 150 g cada un

    (Pot ser llom o penca gruixuda; la penca té més gelatina, que en aquest plat interessa molt.)

    Img_20160616_134830

    Escorreu els talls de bacallà i eixugueu-los amb paper absorbent de cuina.

    Cocció del bacallà

    Img_20160628_133217_1

    Poseu el bacallà amb la pell cap avall en un recipient baix amb tapa no hermètica, apte per a microones i per a forn (per exemple, en una safata de pyrex amb tapa de pyrex o de silicona, on el bacallà càpiga de sobres (després posarem els tomàquets secs i els nabius al voltant); no hi poseu res més (ni aigua, ni sal ni oli).

    [També podeu fer servir l'estoig de silicona, però quan hagueu de posar el bacallà al forn l'haureu de passar a una safata de forn, de manera que haureu embrutat 2 recipients en comptes d'un.]

    Img_20160628_133308

    Tapeu el recipient i poseu-lo al microones.

    Img_20160628_134255_1

    Programeu: potència màxima, 2,5 minuts. Si cal, afegiu: 30 s més.

    (Si n’hi hagués més quantitat, afegiríeu algun minut més.)

    Hidratació dels tomàquets secs

    70 g de tomàquets secs (no dels que estan en oli) 

    Img_20160629_121100

    Renteu bé els tomàquets a sota del raig de l'aigua de l'aixeta per treure'ls la pols i la sal que tenen, i escorreu-los.  

    Img_20160629_121223

    Poseu-los en un bol, premeu-los i cobriu-los amb aigua (1 o 2 dits per sobre). 

    Img_20160629_121345_1

    Tapeu el bol amb una tapa no hermètica i poseu-lo al microones. Programeu: 2 min, potència màxima (800 W). Deixeu-ho reposar un moment. 

     

    Comproveu si els tomàquets ja s'han hidratat prou (estan tous). Segurament els faltarà encara una mica; si és així, remeneu els tomàquets, tapeu el got altra vegada i programeu: 1 o 2 min, potència màxima (800 W). Deixeu-ho reposar un moment.

     

    Comproveu si  ja s'han hidratat prou; si no, remeneu-los altra vegada i deixeu-los 1 min més al microones

    Img_20160629_124350

    Escorreu els tomàquets i reserveu l'aigua del remull.

    • Comproveu si els tomàquets encara són salats; si és així, passeu-los per sota del raig d'aigua de l'aixeta perquè acabin de perdre la sal que tenen i escorreu-los (si no cal passar-los per aigua, millor).
    • Si l'aigua de remull és salada, llenceu-la; si no, reserveu-la per fer-la servir com a caldo en una altra recepta, per exemple per bullir pasta (per conservar-la, quan ja no estigui calenta poseu-la en un tàper a la nevera o al congelador).

    Preparació del pil-pil suau de melmelada de tomàquet 

    Img_20160628_134509_1

    Aboqueu la GELATINA que ha deixat anar el bacallà que heu fet al microones, en el got de la batedora elèctrica.

    75 g de melmelada de tomàquet (unes 6 cullerades)

    Img_20160628_134815_1

    Aboqueu-hi també la melmelada i barregeu-ho tot amb la batedora.

    40 g d'oli d'oliva verge extra (3 cullerades)

    Img_20160616_142805

    Aboqueu l'oli en una gerreta. Amb la batedora en marxa i sense bellugar-la (com quan feu una maionesa), aneu afegint l’oli de la gerreta a poc a poquet, i obtindrem la salsa del pil-pil suau (no cal que quedi espessa, però sí cremosa).

    ​Glacejat del bacallà

    Img_20160616_142921

    Aboqueu el pil-pil de melmelada de tomàquet per sobre del bacallà.

    Img_20160616_144657

    Poseu la safata a gratinar (a sota del grill) amb la porta del forn oberta: es tracta que es gratini sense que el bacallà es cogui més.

    (Glacejar significa gratinar sense formatge ni pa ratllat; es poden glacejar els aliments que tenen molt de greix, com la maionesa, o els que són ensucrats, com la melmelada.)

    Elaboració del saltat de tomàquets secs i nabius

    Img_20160628_140855_1

    Talleu a trossets tots els TOMÀQUETS SECS que heu hidratat, menys, si voleu, 4 mitjos tomàquets, que seran per a la decoració. Reserveu-ho.

    75 g de nabius (en castellà, arándanos)

    Img_20160628_140829_1

    Renteu-los a sota del raig d'aixeta i escorreu-los. Reserveu-los.

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Img_20160616_143941

    Escalfeu l'oli en una paella.

    1 grapadet de fulles de julivert, picades

    Img_20160616_144143

    Aboqueu a la paella els trossets de TOMÀQUET SEC,  els NABIUS i el julivert, i salteu-ho: uns segons.

    Presentació del bacallà 

    Img_20160628_142454

    Quan el bacallà estigui glacejat, repartiu el saltat de tomàquet sec i nabius a la safata, al voltant del bacallà.

    Si heu reservat 4 mitjos tomàquets secs per a la decoració, distribuïu-los  simètricament entre els talls de bacallà o per sobre dels talls.  

    Opcional: fulles de menta

    Si voleu, decoreu-ho amb unes fulles de menta.

    Comentaris