Faves ofegades 

Img_20160515_143447

4 persones

Ingredients

  • 1 manat (uns 180 g aprofitables) alls tendres
  • Opcional: 1 unitat (uns 320 g) botifarra negra
  • 50 g o 150-200 g, segons feu servir olla de pressió o no (o aigua) caldo vegetal
  • 1 unitat (4 g) canonet de canyella
  • 3 unitats (uns 400 g aprofitables) ceba tendra
  • 2 kg amb tavella (o 700 g de desgranades) faves
  • 1 grapat de fulles menta fresca
  • 1 cullerada (14 g) oli d'oliva verge extra
  • sal
  • INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA: "Corpus de la Cuina Catalana" (p. 326), Columna Edicions, Barcelona, 2006

    De quina estació de l'any són pròpies, les faves?

    • Les faves fresques són un producte de primavera.

     

    D'on és propi, aquest plat?

    • Les faves ofegades (o faves a la catalana) són, com els pèsols ofegats, un plat propi de la cuina catalana.

     

    Antelació necessària

    • Si quan feu la cocció de les faves (procés 2) voleu fer servir caldo vegetal en comptes d'aigua, l'heu de tenir fet amb antelació (el podeu haver congelat). Lògicament, és millor fer servir caldo que aigua.

     

    Segon plat o plat únic?

    Si no hi poseu botifarra (procés 2), les faves ofegades són un primer plat; si n'hi poseu, poden constituir un plat únic, acompanyat d'una amanida completa.

    Elaboració del sofregit 

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

    Img_20141122_175221

    Poseu l'oli

    • a l'olla de pressió súper-ràpidaon fareu tota la recepta (quan hi poseu les faves fareu servir la tapadora de pressió)

    o bé

    • en una cassola sense pressió, a poder ser antiadherent i de cul gruixut, on fareu tota la recepta.

     Escalfeu-lo (sense la tapadora).

    1 manat d'alls tendres-bulb, part blanca de la tija i part verda tendra de la tija (uns 180 g)-, a rodanxes fines

    Img_20160515_133834

    Poseu-hi l'all i deixeu que se sofregeixi una mica (si ho feu a l'olla de pressió, sense la tapadora de pressió): aneu remenantuns 2 o 3 min (fins que s'hagi estovat una mica, però que encara estigui cru).

    3 cebes tendres -bulb, part blanca de la tija i part verda tendra de la tija (uns 400 g)-, a daus petits

     

    1 canonet de canyella (uns 4 g), trencat en dos trossos

    Img_20160515_135812

    Afegiu la ceba i la canyella a la cassola i barregeu-ho amb els alls. Sofregiu-ho tot (si ho feu a l'olla de pressió, sense la tapadora de pressió): remenant de tant en tant, com a mínim 10-15 min, però millor si la deixeu 20-30 min (fins que l'all i la ceba estiguin ben tous i rossos).

    Cocció de les faves

    2 kg de faves amb tavella, desgranades (un cop desgranades faran uns 700 g)

     

    caldo vegetal o aigua

    • 50 g si treballeu amb olla de pressió súper-ràpida
    • 150-200 g si treballeu amb cassola sense pressió

    sal 

    (compte que feu servir caldo i ja té sal, no caldrà que en poseu més o n'haureu de posar molt poca)

     

    1 grapat de fulles menta fresca, picades

     

     

    Opcional

    1 botifarra negra (uns 320 g), pelada si voleu, tallada a rodanxes o a daus

     

    Img_20160515_143300_copia

    Afegiu a la cassola les faves, el caldo o l'aigua, sal (si cal) i la menta. Barregeu-ho tot amb el sofregit.

     

    • Si treballeu amb olla de pressió súper-ràpida

    Si voleu, afegiu-hi la botifarra.

    Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió, engegueu el foc i espereu que aparegui la segona ratlla de l’indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu: 4 min. Apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

     

    • Si treballeu amb cassola sense pressió 

    Deixeu-ho coure a foc lent, amb la cassola tapada i compteu:​ uns 30 min (el temps total de cocció de les faves és d'uns 30 min però depèn de la mida de les faves i de com siguin de tendres); si voleu afegir-hi botifarra, feu-ho uns 10 min abans que s'acabi la cocció de les faves.

    Deixeu-ho reposar: amb la casola tapada, 5 min.

    Comentaris