Crema de tavelles de pèsol 

Img_20160304_143117

Tria el mètode d'elaboració

5 persones

De quina estació de l'any són propis, els pèsols?

  • Els pèsols frescos són un producte de primavera.

 

Mètode preferible, tradicional o thermomix?

  • S'aconsegueix una crema més fina amb thermomix.  

Preparació dels pèsols

2 kg de pèsols amb beina

 

[La tavella és la beina del pèsol. En castellà, tant de la tavella com de la beina se'n diu "vaina".]

Img_20160304_124826

Renteu les tavelles amb aigua sense desgranar-les  i escorreu-les.

 

Img_20160312_124638

Escapceu  la punta de les tavelles per la qual estaven unides a la planta i si us segueix un fil, estireu-lo; l'altra punta, no cal escapçar-la (no cal que us molesteu a treure els altres fils dels costats de la tavella, ja els eliminarem després). Desgraneu els pèsols i separeu

  • les tavelles (n'obtindreu uns 1200 g) 
  • i els grans (n'obtindreu uns 800 g).

Cocció de les beines

2 cebes (350 g), pelades i tallades a vuitens

 

125 g d'aigua

 

1 pessic de sal 

pebre blanc

Img_20160312_132046

Poseu a l'olla  de pressió súper-ràpida les BEINES que heu reservat.

Afegiu-hi la ceba i l'aigua, i salpebreu-ho.

 

Img_20160312_144359

Poseu l'olla tapada amb la tapadora de pressió al foc. Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 2 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

Opcional: cocció dels pèsols 

  • Si voleu servir la crema de tavelles de pèsols amb uns quants grans de pèsol,
    • coeu tots els pèsols i reserveu tots els que no feu servir en un tàper per a un altre moment per fer-los sols amanits amb oli, o barrejats amb arròs, o dins d'una amanida…;
    • o bé coeu només els que necessitareu per a aquesta recepta i reserveu la resta, crus,  en un tàper a la nevera per fer sípia amb pèsols, pèsols ofegats o pèsols ofegats amb bacallà.

 

una mica més de 1/2 got d'aigua (uns 150 g)

Img_20160304_142205

Feu els PÈSOLS al vapor  a l'olla de pressió súper-ràpida sense afegir-hi sal: poseu l'aigua a l'olla, poseu-hi la reixeta o el cistellet i, a sobre, els pèsols; espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; compteu entre 2 i 4 min depenent de la mida dels grans de pèsol (si els pèsols són grans compteu 4 min; si són mitjans, 3 min; si són petits, 2 min); apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

 

(No els farem servir tots.)

​1a part de l'elaboració de la crema de pèsols

Img_20160417_155312

Passeu les BEINES DE PÈSOL i la CEBA  per un passapurés: aneu-les passant per tandes i cada vegada que vegeu que dins del passapurés s'hi acumulen fils o pelletes, retireu-los; no aboqueu el caldo de cocció en el passapurés (si us n'hi cau no passa res) i així després podreu ajustar la densitat de la crema afegint-hi caldo si la voleu més clara (si recolliu el puré del passapurés en un recipient on després vagi bé de fer servir la batedora elèctrica o en el got de la thermomix, us estalviareu d'haver-lo de transvasar). 

 

Coleu el caldo de cocció (per si hi ha quedat algun fil) i reserveu-lo..

2a part de l'elaboració de la crema de pèsols

Img_20160312_150950

Per homogeneitzar la crema, aboqueu-la en el got de la thermomix, si no l'hi teníeu, i programeu: uns s, v=5-10.

 

Img_20160312_150950

Per homogeneitzar la crema, bateu-la amb la batedora elèctrica.

1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

Img_20160312_151238

Si voleu la crema més clara afegiu-hi caldo de cocció, al vostre gust i, per barrejar-ho tot, programeu: uns segons, v=4. Si us sobra caldo, guardeu-lo per a una altra recepta (podeu congelar-lo): podeu fer-lo  servir com a caldo vegetal, especialment si feu pèsols ofegats o pèsols ofegats amb bacallà.

 

Afegiu l'oli a la crema i, per barrejar-ho tot, programeu: uns segons, v=4.

Img_20160312_151238-1

Si voleu la crema més clara afegiu-hi caldo de cocció, al vostre gust i barregeu-ho tot amb la batedora.  Si us sobra caldo, guardeu-lo per a una altra recepta (podeu congelar-lo): podeu fer-lo  servir com a caldo vegetal, especialment si feu pèsols ofegats o pèsols ofegats amb bacallà.

 

Afegiu l'oli a la crema i bateu-ho tot amb la batedora.

Presentació del plat

Img_20160304_143117

Serviu la crema de tavelles de pèsol en un plat fondo. Si voleu, aboqueu uns quants pèsols en el centre del plat.

Comentaris