Timbal de carbassa

Img_20160216_212713

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 1 gra all
  • 80 g ametlles torrades
  • 800 g (un cop pelada i tretes les llavors) carbassa
  • 600 g (unes 3 unitats) ceba
  • 16 fulles (per a l'acompanyament) enciam
  • 1+ 1 = 2 fulles llorer
  • 1+1=2 cullerades (27 g) oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc
  • sal
  • 12 unitats (per a l'acompanyament) tomàquet cirerol
  • 500- 600 g (unes 5 unitats) tomàquet madur
  • 2147Mans (consultat el 2017)

    Mètode de cocció de la carbassa preferible: tradicional o microones?    

    • És igual.

     

    Temperatura de servei:

    • Aquest plat es pot servir tebi o fred.

     

    Antelació opcional

    • Podeu coure la carbassa (procés 1) amb antelació.
    • Podeu fer el sofregit (procés 2) amb antelació.
    • Si penseu servir el plat a temperatura ambient o fred, podeu fer tota la recepta amb antelació (processos 1, 2 i 3) tret de la presentació final amb l'enciam al voltant.

    Cocció de la carbassa

    800 g de carbassa, pelada i tretes les llavors (el pes és un cop pelada i tretes les llavors), tallada a daus d'uns 3 cm d'aresta 

     

    1 gra d’all picat

    1 fulla de llorer

    una  miqueta de nou moscada

     

    una mica més de 1/2 got d'aigua (uns 150 g)

    Img_20140418_101107

    Feu la carbassa al vapor  a l'olla de pressió súper-ràpida sense afegir-hi sal: 

    • Poseu l'aigua a l'olla​  (que en cobreixi la base), poseu-hi la reixeta o el cistellet i, a sobre, els daus de carbassa;
    • per sobre de la carbassa poseu-hi l'all, el llaurer i la nou moscada; 
    • tapeu l'olla amb la tapadora de pressió, poseu-la al foc i espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 3 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    800 g de carbassa, pelada i tretes les llavors (el pes és un cop pelada i tretes les llavors), tallada a daus d'uns 3 cm d'aresta 

     

    1 gra d’all picat

    1 fulla de llorer

    una  miqueta de nou moscada

     

    1 cullerada d'aigua (15 g)

    Img_20160114_135544_2

    Poseu els daus i l'aigua a l'estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, apte per a microones). Poseu l'estoig tancat en el microones. Programeu: uns 6 min, potència màxima.

    Deixeu-lo reposar amb l’estoig tancat: 30 s.

    Comproveu si ja està cuit. Si no ho està remeneu i deixeu-ho algun minut més al microones (aneu programant d’1 min en 1 min o de 30 s en 30 s).

     

    Elaboració del sofregit

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

    Img_20160128_104948

    Poseu l'oli en una cassola de fons gruixut i escalfeu-lo.

    600 g de ceba  (unes 3 unitats), pelada i picada

    Img_20160128_111200

    Afegiu la ceba a la cassola, sense tapa. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu molt el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant que la ceba no es cremi, fins que la ceba quedi ben tova i tingui un color fosc (si cal, de tant en tant afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar): com a mínim 10-15 min, però millor si la deixeu 30 min o fins i tot més (ha de quedar amb textura de melmelada).

    sal

    pebre blanc

    Img_20160128_111340

    Salpebreu-ho.

    500- 600 g de tomàquets madurs  (unes 5 unitats), rentats i ratllats o triturats

    [Podeu triturar-los amb l'accessori picador de la batedora elèctrica o amb la  thermomix (programeu: 1min, v=5-10).]

     

    1 fulla de llorer

     

    Img_20160216_205435

    Afegiu-ho a la cassola, que deixareu destapada perquè l'aigua del tomàquet es vagi evaporant. Aneu remenant de tant en tant, fins que agafi consistència de salsa (no ha de ser líquida; tampoc ha de ser totalment eixuta; ha de tenir una consistència cremosa): uns 10- 15min.

    Modelatge del timbal de carbassa

    sal

    pebre blanc

    Img_20160128_140423

    Salpebreu la carbassa que heu reservat (retireu la fulla de llorer, però deixeu l'all). Aixafeu-la amb una forquilla (no cal que quedi un puré fi, poden quedar alguns trossets de carbassa sense aixafar).

    Img_20160128_141744

    Munteu cada timbal per capes en el plat on el servireu, dins d'un cèrcol d'emplatar, amb aquest ordre, i aneu-ho compactant una mica:

    • el puré de carbassa,

    • el sofregit,

    • el puré de carbassa,

    • el sofregit,

    • el puré de carbassa.

    uns 80 g d'ametlles torrades o crues, picades gruixudes

    [o d'avellanes torrades o crues

    o de nous

    o de cacauets]

    Img_20160216_210857

    Empolvoreu la fruita seca damunt del timbal.

    Img_20160124_214208

    Desemmotlleu el timbal.

    Decoració del plat

    16 fulles d'enciam, netes, centrifugades i a trossos

     

    12 tomàquets cirerol, nets i partits per la meitat

     

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    sal

    Img_20160216_212713

    Envolteu cada timbal d'unes fulles d'enciam i d'uns tomàquets cirerol. Amaniu l'enciam i el tomàquet.

    Comentaris