Mató ​(fet amb llet i iogurt)

Img_20160308_210120_2

Tria el mètode d'elaboració

 uns 200 g de mató ( per a 4 persones)

Ingredients

  • 375 g (3 unitats individuals) iogurt
  • 750 g (millor si és fresca) llet sencera
  • LÉKUÉ; FUNDACIÓ ALÍCIA: "El meu formatge fresc" (p. 13), Penguin Random House Grupo Editorial, S.A.U, Barcelona, 2015 

    Mètode preferible, tradicional o microones?

    • L'únic avantatge de fer servir el microones és que, un cop hem fet el mató una vegada amb el nostre aparell, ja sabem quanta estona l'hem de programar, que serà uns 14 min, i no hem d'estar pendents que la llet no vessi.

     

    D'on és propi, el mató?

    • El mató és un formatge fresc típic de la gastronomia catalana.

     

    Com es menja el mató?

     

    Conservació del mató

    • Compte! El mató es conserva a la nevera uns 3 dies com a màxim. 
    • El podeu congelar.

     

    Una altra manera de fer mató

    Procés de tallar la llet

    750 g de llet sencera (millor si és llet fresca) 

     

    375 g de iogurt (3 unitats individuals) 

    Img_20160330_234652

    Barregeu la llet i el iogurt en un cassó, si voleu amb batedora elèctrica.

    Img_20160131_173508

    Barregeu la llet i el iogurt en un bol apte per a microones (sense tapa), si voleu amb batedora elèctrica..

    Img_20160331_001905

    Poseu-ho al foc i escalfeu-ho fins que estigui a punt de bullir (ha d'arribar a una temperatura mínima de 90º): a foc mitjà tardarà uns 12 min. Observareu que la llet s'ha tallat (si no s'ha tallat, deixeu-la un moment més al foc).

     

    Img_20160131_175438

    Poseu-lo al microones i programeu: potència màxima (800 W), 14 min (ha d'arribar a una temperatura mínima de 90º). Observareu que la llet s'ha tallat (si la llet no s'ha tallat, augmenteu el temps en 1 min o 1,5 min).

     

    [Si la primera vegada que feu aquesta recepta veieu que la llet us vessa, la propera vegada reduïu el temps en 1 min o 1,5 min. Cada microones és diferent. ]

    Deixeu-ho refredar a temperatura ambient durant aproximadament 30 min (fins a 45º- 50º).

    Separació del mató i el xerigot

     

     

     

    Img_20160124_202432

    Poseu un colador amb la malla de forat ben petit a sobre d'un recipient ( si no teniu cap colador de malla fina, poseu un mocador de fil a sobre del colador que tingueu). Coleu la llet tallada: el xerigot (part líquida) passarà al recipient i el mató (part sòlida) quedarà en el colador.  

    Img_20160124_202519

    Deixeu que el mató es vagi escorrent  a la nevera i que es refredi: com a mínim 1 h

    (Si us agrada el mató més sec, premeu-lo en el colador amb una cullera perquè deixi anar més aigua; si us agrada més líquid, deixeu-lo menys estona escorrent-se a la nevera.)

    Presentació del mató

    Img_20160308_210120_2

    Desemmotlleu el mató i serviu-lo o guardeu-lo en un tàper a la nevera.

    Serviu-lo fred amb mel o amb sucre; el podeu acompanyar amb fruita seca.

    També el podeu servir a daus dins d'una amanida; o a sobre d'una llesca de pa, sol o amb una mica de melmelada per sobre.

    També el podeu fer servir com a ingredient en algunes receptes: amanida d'espinacs amb maduixots i meló, lasanya d'albergíniespastís-bombó de mató, xocolata i nouspizza falsa de carbassa amb carbassó

    Comentaris