Hummus de remolatxa

Img_20150709_144815_2

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 16 unitats bastonets de pa
  • 1 culleradeta (5 g) bicarbonat
  • 160 g (o 400 g de cuits) cigrons secs
  • 1 unitat (uns 150 g) cogombre
  • 250 g (pot ser descremat) iogurt
  • 30 g de suc (2 cullerades) llimona
  • 2 a 6 cullerades (25 a 80 g)  oli d'oliva verge extra
  • 1 unitat (uns 175 g) pastanaga
  • 1 o 2 unitats (400 g de cuita) remolatxa
  • sal
  • 50 g tahina
  • • Publicat a "La Vanguardia", per MAGDA CARLAS, a la secció "Nutrició",  juliol 2015 

    Gastronomía & Cía
    Velocidad Cuchara

    Què és l'hummus de remolatxa?

    • És un puré fred de cigrons i remolatxa.

     

    Aperitiu, primer plat, segon plat o postres?

    • L'hummus de remolatxa constitueix un primer plat d'estiu, que podeu servir en un plat fondo, en un bol o en una copa.
    • També es pot servir com a aperitiu en un gotet petit.

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?                                                                              

    • S'aconsegueix un hummus molt més fi amb thermomix.    

     

    Temperatura de servei:

    • Aquest plat se serveix fred de la nevera a l'estiu. També es pot servir a temperatura ambient a l'hivern.

                   

    Antelació necessària:

    • El remull dels cigrons (procés 1) s'ha de fer com a mínim 10 hores abans de coure'ls (procés 2).
    • Heu de fer la recepta amb prou antelació perquè l'hummus estigui a temperatura ambient (si fa fred) o sigui fred de la nevera (si és a l'estiu).

     

    Antelació optativa:

    • Podeu coure els cigrons (processos 1 i 2) amb antelació.
    • Podeu coure la remolatxa (procés 3) amb antelació.
    • Tota la recepta es pot preparar la vigília.

     

    Remull i cocció dels cigrons (processos 1 i 2):

    • Tot i que per a aquesta recepta només us calen 400 g de cigrons cuits (160 g de secs), potser us surt a compte coure'n més quantitat i reservar els que us sobrin per a una altra recepta, a la nevera o al congelador.
    • Us podeu saltar aquests dos processos si compreu directament 400 g de cigrons cuits.

     

    Cocció de la remolatxa (procés 3):

    • Tot i que per a aquesta recepta només us calen 400 g de remolatxa cuita (uns 400 g de crua), potser us surt a compte coure'n més quantitat i reservar la que us sobri per acompanyar una amanida o per fer una crema de remolatxa.
    • Us podeu saltar aquest procés si compreu directament 400 g de remolatxa cuita.

    Remull dels cigrons

    Aquest procés s'ha de fer la vigília.

    160 g de cigrons secs

    (l'equivalent a  400  g de cuits)

     

    aigua

    Img_20140719_122938

    Poseu el llegum en un recipient i aboqueu-hi aigua freda (pot ser de l'aixeta) de manera que l'aigua  cobreixi unes dues vegades l'altura que assoleix el llegum.

    1 culleradeta (uns 5 g) de bicarbonat (si l'aigua és molt dura, com passa amb l'aigua de l'aixeta de Barcelona)

    Img_20140722_195403

    Si l'aigua és molt dura (és a dir si té molta calç, com passa amb l'aigua de l'aixeta de Barcelona), afegiu-hi el bicarbonat (si l'aigua és dura, costa que els cigrons s'estovin i el bicarbonat ajuda); si no, no cal.

    Deixeu el llegum en remull: 10 h com a mínim.

    Cocció dels cigrons

    Img_20141214_190233

    Escorreu els cigrons i si heu posat bicarbonat a l'aigua de remull renteu-los a sota de l'aixeta per tal d'eliminar-lo tot.

    sal 

    aigua

    Img_20140719_132809

     

    Poseu el llegum sec remullat a l'olla de pressió súper-ràpida amb aigua que el cobreixi 2 dits per sobre, i afegiu-hi sal.

    Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 10 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Cocció de la remolatxa

    1 o 2  remolatxes crues 

    (farem servir 400 g de remolatxa cuita sense tronxos ni fulles)

    Renteu les remolatxes senceres, sense tallar-ne els tronxos ni les fulles (si voleu aprofitar els tronxos i les fulles per a una altra recepta, vigileu bé que no us hi quedi gens de terra).

    una mica més de 1/2 got d'aigua (uns 150 g)

    Feu la remolatxa  al vapor a l'olla de pressió súper-ràpida sense afegir-hi sal:

    • Poseu l'aigua a l'olla​ , poseu-hi la reixeta o el cistellet i, a sobre, la remolatxa.
    • Espereu que aparegui la segona ratlleta de l’indicador de pressió; compteu: 25 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula (la remolatxa ha de quedar tova, no ha de quedar al dente).

    Espereu que la remolatxa es refredi (perquè no us cremeu quan la peleu).

    Elaboració de l'hummus de remolatxa

    Img_20150707_131737

    Aneu escorrent els cigrons amb una escumadora (si els escorreu amb una escorredora, és més fàcil que se us aixafin) i aneu-los posant en un bol gran (on fareu l'hummus).

    Peleu la remolatxa i afegiu-la, tallada a trossos, al bol.

    Img_20150706_113919

    Aneu escorrent els cigrons amb una escumadora (si els escorreu amb una escorredora, és més fàcil que se us aixafin) i aneu-los posant en el got de la thermomix.

    Peleu la remolatxa i afegiu-l'hi tallada a trossos.

    Img_20150707_132043

    Tritureu-ho i barregeu-ho tot amb la batedora elèctrica.

    Img_20150709_094700

    Per triturar-ho i barrejar-ho tot, programeu: 1 min, v progressiva=5-10 (si veieu que les ganivetes no fan la seva funció, pareu un moment la màquina i baixeu la massa de les parets amb l'espàtula de silicona).

    2 a 6 cullerades d'oli d'oliva verge extra (de 25 a 80 g)

     

    250 g de iogurt (pot ser descremat)

     

    30 g de suc de llimona (2 cullerades)

     

    1 pessic de sal

     

    50 g de tahina (la tahina és una pasta de llavors de sèsam; podeu eliminar-la si no us hi agrada)

     

    Opcional: 

    1 o 1/2 gra d'all, picat

    1 culleradeta de comí

    Img_20150707_134205

    Afegiu-ho al bol i barregeu-ho tot amb la batedora elèctrica.

    Img_20150706_115151

    Afegiu-ho al got de la thermomix i programeu v=10, fins a obtenir una crema totalment fina: uns 3 min.

    Refredament de l'hummus de remolatxa

    Img_20150706_141342

    Reserveu l'hummus tapat a la nevera (a l'estiu és important servir-lo fred; a l'hivern es pot servir a temperatura ambient).

    Presentació de l'hummus

    1 pastanaga (uns 175 g), tallada a bastonets

     

    1 cogombre (uns 150 g), tallat a bastonets

     

    16 bastonets de pa petits  

     

    Opcional:

    llavors de sèsam torrat

    Img_20150709_144815_2

    Serviu l'hummus de remolatxa en copes o bols (si voleu, hi escampeu unes llavors de sèsam torrat per sobre) i acompanyeu-lo amb uns bastonets de pastanaga per sucar, uns bastonets de cogombre i uns bastonets de pa.

    Comentaris

    • Marta 04 de Setembre de 2015 18:57

      He fet l' hummus de remolatxa i m' ha quedat boníssim! sense tahini i enlloc de bastonets sucat amb pastanaga. Miam!!