Verat amb vinagreta de tomàquet tèbia

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 12 cullerades oli d'oliva verge extra
  • sal
  • 1/4 culleradeta sucre
  • 450 g (4 unitats) tomàquet madur
  • 2 unitats (uns 600 g) verat (caballa)
  • 4 cullerades vinagre de Mòdena
  • Eroski Consumer (consultat el 2013)

    Mètode preferible per fer la vinagreta de tomàquet, tradicional o thermomix?

    • És una mica igual: amb thermomix trigues una mica més (perquè el diàmetre de la base del got és més petit que el de la paella o cassola i, per tant, l'aigua del tomàquet trriga més a evaporar-se), però embrutes menys estris.

     

    Antelació opcional

    • Podeu fer la vinagreta de tomàquet (procés 1)amb antelació;  fins i tot podeu tenir la vinagreta de tomàquet congelada.

    Elaboració de la vinagreta de tomàquet 

    Podeu conservar la que us sobri al congelador per a una altra vegada.

    450 g de tomàquets madurs (4 unitats), ratllats

    (o pelats i picats amb l'accessori picador de la batedora elèctrica)

    Poseu el tomàquet en una paella o cassola (sense oli) i deixeu que es concentri (aneu remenant): uns 10 min.

    4 cullerades de vinagre de mòdena (40 g)

     

    12 cullerades d’oli d'oliva verge extra (120 g)

     

    sal

    1/4 de culleradeta de sucre

    Poseu-ho en el got de la batedora elèctrica juntament amb el tomàquet concentrat i feu una vinagreta (si després en sobra, la podeu congelar).

    450 g de tomàquets madurs (4 unitats), a trossos de mida semblant

    Poseu-ho en el got i tritureu-ho tot: v= màxima, fins que quedi un puré molt fi. 

    Baixeu les restes de les parets del got amb l'espàtula de silicona.

    Traieu el gotet que tapava el bocal de la tapadora i poseu el CISTELLET a sobre de la tapa per tal d'afavorir l'evaporació. Programeu: 20 min, temperatura varoma, v=1. Aneu controlant la cocció de tant en tant perquè, depenent de la quantitat d'aigua que tingui el tomàquet que feu servir pot trigar més o menys (heu d'aconseguir un concentrat de tomàquet).

    4 cullerades de vinagre de mòdena (40 g)

     

    12 cullerades d’oli d'oliva verge extra (120 g)

     

    sal

    1/4 de culleradeta de sucre

    Afegiu-ho al got i, per fer la vinagreta, programeu: uns s, v=5 (si després en sobra, la podeu congelar).

    Cocció del verat (caballa)

    2 verats (d'uns 300 g cadacun), treta l'espina central i amb els dos lloms separats 

    Acabeu de treure les espines que no ens treuen a la peixateria, que en el cas del verat solen ser moltes.  Eixugueu cada llom amb paper absorbent i unteu-lo d’oli per les dues cares amb un pinzell de silicona.

    Feu els lloms de verat a la planxa (calenta; no cal posar-hi oli perquè ja heu untat d'oli el peix): 2 o 3 min per cada costat.

    Presentació del verat 

    Poseu un llom de verat a cada plat i poseu  la vinagreta per sobre (si la vinagreta s'ha refredat, tempereu-la un instant al microones).

    Comentaris