Postres de préssec perfumat amb amaretto

Tria el mètode d'elaboració

Ingredients

  • 50 g amaretto (licor)
  • 20 +40 = 60 g ametlla crua laminada
  • 75 g (en pols si no voleu tenir la feina de moldre-la) ametlla crua pelada
  • 100 g llet
  • 8 g (1 cullerada) maizena
  • 2 unitats ous (63-73 g)
  • 1 kg (5 o 6 unitats) préssecs de vinya o préssecs grocs
  • 50 g sucre
  • 10 g (o 5 g de vainillina) sucre de vainilla
  • Categories

  • Postres
  • ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit per Assumpta Miralpeix): “Les fruites a la cuina” (p. 37), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014-2015

    Mètode preferible: tradicional o thermomix? 

    • Potser és una mica més còmode fer-ho amb thermomix, però és molt fàcil de totes maneres.     

               

    Temperatura de servei

    Podeu servir-ho calent, tebi o fred.

     

    Variacions de la recepta

    • Aquestes postres es poden fer amb albercocs o amb nectarines en comptes de amb préssecs.

     

    Antelació optativa

    • Si voleu menjar-ho tebi o fred ho heu de fer amb prou estona d'antelació.

    Mòlta de les ametlles

    75 g d' ametlla crua

    • Podeu comprar ametlla crua amb pell i escaldar-la per pelar-la; 

    o bé

    • podeu comprar ametlla crua pelada; 

    o bé

    • podeu comprar directament l'ametlla crua en pols.

    [Després necessitarem, a més a més, ametlla crua laminada.]

    Si heu comprat l'ametlla sencera, poseu-la en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica i feu-la pols.

    Si heu comprat l'ametlla sencera, poseu-la en el got de la thermomix i, per fer-la pols, programeu: uns s, v= 5-10.

    Reserveu l'ametlla en pols en un bol petit.

    No cal que renteu el got de la thermomix.

    Elaboració de la crema base

    50 g de sucre

    10 g de sucre de vainilla 

    (Si no teniu sucre de vainilla, podeu fer el següent:

    • posar 55 g de sucre en comptes de 50 g;
    • posar 5 g de vainillina en comptes de 10 g de sucre de vainilla.) 

     

    ous (63-73 g cadascun)

     

    100 g de llet freda, que pot ser semidescremada

     

    8 g de maizena (1 cullerada)

     

    50 g de licor amaretto 

    ​(L'amaretto és un licor italià que es fa amb ametlla amarga.)

    Aboqueu-ho tot en un bol i afegiu-hi l'AMETLLA EN POLS que heu reservat.  Bateu-ho amb  el batedor de varetes (si voleu ho podeu fer amb la batedora elèctrica, amb l'accessori batedor de varetes, a poca velocitat i en un bol prou gran perquè no esquitxi; no ho bateu en el got de la batedora perquè no hi cabria bé). 

    2 cullerades d'ametlla crua laminada (20 g) 

    (Després en necessitarem 40 g més: en total, 60 g.)

    Aboqueu-ho al bol i barregeu-ho tot amb l'espàtula de silicona.

    50 g de sucre

    10 g de sucre de vainilla 

    (Si no teniu sucre de vainilla, podeu fer el següent:

    • posar 55 g de sucre en comptes de 50 g;
    • posar 5 g de vainillina en comptes de 10 g de sucre de vainilla.) 

     

    ous (63-73 g cadascun)

    Poseu la PAPALLONA en el got de la thermomix.

     

    Aboqueu el sucre i els ous en el got i programeu: 4 min, v=4.

    100 g de llet freda, que pot ser semidescremada

     

    8 g de maizena (1 cullerada)

     

    50 g de licor amaretto 

    ​(L'amaretto és un licor italià que es fa amb ametlla amarga.)

    Retireu la PAPALLONA.

     

    Aboqueu l'AMETLLA EN POLS que heu reservat, la llet, la maizena i l'amaretto en el got i programeu: 15 s, v=4.

     

     

    20 g d'ametlla crua laminada (2 cullerades) 

    (Després en necessitarem 40 g més: en total, 60 g.)

    Aboqueu-ho al got i barregeu-ho tot amb l'espàtula de silicona.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Preparació dels préssecs

    1 kg de préssecs de vinya o préssecs grocs (5 o 6 unitats)

    Renteu-los i eixugueu-los amb paper absorbent de cuina. 

    Separeu cada préssec en dues meitats de la manera següent: imagineu que el préssec representa el planeta Terra, amb el pol Nord al punt on s'inseria  la tija i el pol Sud a l'extrem oposat;

    • amb un ganivet feu un tall -que arribi fins al pinyol- que ressegueixi el meridià que hi ha marcat en el préssec amb un petit enfonsament  i el meridià oposat, de manera que obtindreu dues meitats unides, només, pel pinyol;
    • a continuació, agafeu una meitat de préssec amb cada mà i feu girar-les en direcció contrària mentre aneu fent moviments de vaivé perquè el pinyol se separi d'una de les dues parts.

     

     

    Retireu el pinyol de les meitats de préssec on ha quedat enganxat amb l'ajut d'una cullera o d'un ganivet.

    Talleu a grills d'aproximadament 1 cm de gruix totes les meitats de préssec.

    Preparació de la safata de forn amb la crema amb préssec

    Folreu amb paper vegetal una safata de forn d'uns 30 cm x 23 cm, de manera que el paper sobresurti per les vores (almenys per les vores de 23 cm), de manera que quan el pastís estigui cuit el pogueu disposar en una altra safata estirant els extrems del paper vegetal. Si feu servir una safata de silicona, podeu prescindir del paper si penseu servir el pastís a la mateixa safata (si no, ni que la safata sigui de silicona, se us pot trencar el pastís quan el traslladeu).

    Aboqueu la crema base a la safata i sacsegeu una mica la safata de manera que la crema quedi ben estesa.

    Repartiu al damunt els grills de préssec.

    40 g d'ametlla crua laminada (abans ja n'hem fet servir 20 g dels 60 que necessitàvem)

    Espolseu les ametlles laminades per sobre.

    Cocció de la crema amb préssec per obtenir el flam

    Poseu la safata al forn calent a 180º: amb l'escalfor de dalt i de baix, 40 min.

    Desemmotllament del flam

    Si voleu, traspasseu el pastís a la safata on el servireu.

     

    Podeu servir-lo calent, tebi o fred.

    Comentaris