Visitandines (financiers)

Tria el mètode d'elaboració

16 - 20 unitats

Ingredients

  • 120 g, pelada (o ametlla crua en pols) ametlla crua
  • 5 unitats clara d’ou
  • 50 g, pot ser integral farina
  • 125 g (o nabius) gerds
  • 8 g llevat químic
  • 75 g oli d'oliva verge extra
  • 120 g sucre
  • Categories

  • Postres
  • Masses i pans
  • ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit per Assumpta Miralpeix): “Les fruites a la cuina” (p. 38), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014-2015​

    ViaMagna
    Vikipédia

    Què són, les visitandines?

    • Les visitandines o financiers són una mena de magdalenes fetes amb clares d'ou i ametlla en pols. Tot i que la recepta original és amb mantega, nosaltres hem substituït la mantega per oli d'oliva verge extra amb un resultat boníssim.

     

    D'on és pròpia, aquesta recepta?

    •  Les visitandines o financiers són propis de la pastisseria francesa.

     

    Origen de les visitandines i dels financiers

    • Al segle XVII, a França, les germanes de l'ordre de les Visitandines feien uns pastissets ovalats a base d'ametlles, farina, sucre, mantega i clares d'ou, que es van dir visitandines. Al final del XIX, un pastisser francès va reproduir la recepta; com que la seva botiga es trobava molt a prop de la Borsa, la clientela estava formada principalment per financers, i per això els seus pastissets es van dir financiers i tenien forma ovalada per evocar la forma dels lingots d'or.

     

    Mètode preferible: tradicional o thermomix?

    • Potser és una mica més còmode fer-ho amb thermomix, però és molt fàcil de totes maneres.

     

    Podem agilitzar la recepta?

     

    • Ens podem estalviar de moldre les ametlles (procés 1) si comprem directament 120g de farina d'ametlles (és a dir, d'ametlla crua en pols) en comptes de 120 g d'ametlles crues.

     

    Recepta d'aprofitament:

    • Com que en  aquesta recepta només fem servir les clares dels ous, podem aprofitar els rovells per fer una crema catalana (o crema de Sant Josep).
    • Una altra possibiltat per no llençar res és fer servir clares pasteuritzades (al Mercadona venen potets de 9 clares a la secció de refrigerats) i les que us sobrin les podeu congelar o les podeu aprofitar per fer mousse gelada de fruita.

    Molta de les ametlles

    Podeu estalviar-vos aquest procés si compreu directament ametlla crua en pols (en comptes d'ametlla crua sencera).

    120 g d'ametlla crua, sense pell

     

     

    (Si heu comprat ametlla crua amb pell, escaldeu-la primer per poder-la pelar.)

    Aboqueu les ametlles en el got de la thermomix i, per fer-les pols i barrejar-ho tot, programeu: 10 s, v=5-10. Si encara no estan, programeu a continuació: 5 s, v=5-10.

    Poseu les ametlles en el bol de l’accessori picador de la batedora elèctrica i feu-les pols (la picadora ha de ser prou potent; si no ho és, compreu directament l'ametlla en pols).

    Elaboració de la massa

    5 clares d'ou (uns 175 g)

    120 g de sucre

    50 g de farina

    8 g de llevat químic

    75 g d'oli d'oliva verge extra

    (Si heu comprat directament l'ametlla en pols, aboqueu-la al got de la thermomix.)

     

    Aboqueu tots els ingredients, en l'ordre indicat, al got de la thermomix, on hi ha l'ametlla molta i, per barrejar-ho tot, programeu: ​uns 30 s, v=3 (fins que obtingueu una massa homogènia);

    Aboqueu l'AMETLLA en POLS en un bol.

     

    Afegiu-hi, en l'ordre indicat, les clares, el sucre, la farina, el llevat i l'oli,  i barregeu-ho tot amb el batedor de varetes elèctric (o amb un batedor de varetes manual)  fins que obtingueu una massa homogènia.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Emplenament dels motlles

    Ompliu  amb la massa motlles de magdalena o de financier, que siguin de silicona, com a màxim fins a les 3/4 parts de la seva altura, i distribuïu-los a sobre d'una placa o safata de forn (pot ser la reixa del forn). 

    tants gerds 

    (en castellà, "frambuesas"; en anglès, "raspberries") 

    o nabius

    (en castellà, "arándanos"; en anglès, "blueberries")  

    com motlles heu omplert

    (necessitarem uns 125 g de gerds o de nabius entre els que fem servir ara i els que farem servir després)

    Poseu un gerd o un nabiu al damunt de cada pastisset (no pressioneu; en coure la massa, el fruit s'enfonsarà).

    ​Cocció al forn

    Poseu la safata amb els motlles al forn calent a 180º: amb l'escalfor de dalt i de baix, 8 min.

    tants gerds  nabius com motlles heu omplert (o la meitat, si els gerds són molt grans)

    Sense apagar el forn, poseu la safata al damunt de la porta oberta per tal que les visitandines es mantinguin calentes i ràpidament poseu un altre gerd al damunt de cada pastisset si l'anterior ja s'ha enfonsat o quasi, o bé mig si els gerds són molt grans, sense pressionar.

    Torneu a posar la safata al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baix, 4 min.

    Desemmotllament de les visitandines

    Quan les magdalenes ja s'hagin temperat una mica, desemmotlleu-les i deixeu-les acabar de refredar a sobre d'una reixeta perquè no es condensi la humitat de la base (tingueu paciència perquè si les desemmotlleu massa aviat se us trencaran). 

    Comentaris

    • Mateu 10 de Juliol de 2015 12:05

      Molt bones!

    • Cándido 18 de Març de 2016 14:25

      Perdona, els gerds els trobo a la fruiteria? Gràcies

    • Receptes Cartesianes 18 de Març de 2016 14:44

      Sí, sí, en algunes fruiteries. A Casa Ametller sé que en tenen; i suposo que en alguns súpers també. Espero que els trobis.

    • Mariazel 05 de Juliol de 2020 17:03

      Han sortit espectaculars. Moltes gracies per la recepta. Molt bona. Jo la he fet sense gluten, substituint la farina per schar per pastissos i afegint un parell de cullerades daigua a la massa per a ajudarles a pujar una mica. Els gerds congelats surten molt be tambe. Merci!

    • Isabel 12 de Abril de 2024 20:14

      Fantàstica recepta x aprofitar les clares d.ou d la crema d sant josep q teniem congelades. Un cop tastades h vist q hi aniria d meravella uns quants gers o nabius a dins la massa. Ho tastarem.