Visitandines (financiers)

Img_20150608_192334

Tria el mètode d'elaboració

16 - 20 unitats

ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit per Assumpta Miralpeix): “Les fruites a la cuina” (p. 38), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014-2015​

ViaMagna
Vikipédia

Què són, les visitandines?

  • Les visitandines o financiers són una mena de magdalenes fetes amb clares d'ou i ametlla en pols. Tot i que la recepta original és amb mantega, nosaltres hem substituït la mantega per oli d'oliva verge extra amb un resultat boníssim.

 

D'on és pròpia, aquesta recepta?

  •  Les visitandines o financiers són propis de la pastisseria francesa.

 

Origen de les visitandines i dels financiers

  • Al segle XVII, a França, les germanes de l'ordre de les Visitandines feien uns pastissets ovalats a base d'ametlles, farina, sucre, mantega i clares d'ou, que es van dir visitandines. Al final del XIX, un pastisser francès va reproduir la recepta; com que la seva botiga es trobava molt a prop de la Borsa, la clientela estava formada principalment per financers, i per això els seus pastissets es van dir financiers i tenien forma ovalada per evocar la forma dels lingots d'or.

 

Mètode preferible: tradicional o thermomix?

  • Potser és una mica més còmode fer-ho amb thermomix, però és molt fàcil de totes maneres.

 

Recepta d'aprofitament:

  • Com que en  aquesta recepta només fem servir les clares dels ous, podem aprofitar els rovells per fer una crema catalana (o crema de Sant Josep).
  • Una altra possibiltat per no llençar res és fer servir clares pasteuritzades (al Mercadona venen potets de 9 clares a la secció de refrigerats) i les que us sobrin les podeu congelar o les podeu aprofitar per fer mousse gelada de fruita.

Escalfament del forn

Escalfeu el forn a 180º.

Elaboració de la massa

5 clares d'ou (uns 175 g)

 

120 g d'ametlla crua en pols

  • Podeu comprar ametlla crua amb pell, escaldar-la per pelar-la i fer-la pols amb l'accessori picador de la batedora elèctrica o amb la thermomix; 

o bé

  • podeu comprar ametlla crua pelada i fer-la pols;

o bé

  • podeu comprar directament l'ametlla crua en pols.

120 g de sucre 

50 g de farina

8 g de llevat químic

75 g d'oli d'oliva verge extra

Img_20150608_161309

Si heu comprat ametlla crua sencera i l'heu de fer pols, comenceu per aquí la recepta i, a continuació, sense netejar el got, elaboreu la massa.

 

Aboqueu tots els ingredients, en l'ordre indicat, al got de la thermomix i, per barrejar-los, programeu: uns 30 s, v=3 (fins que obtingueu una massa homogènia).

Img_20150614_180218

Aboqueu tots els ingredients en un bol en l'ordre indicat i barregeu-los amb el batedor de varetes elèctric (o amb un batedor de varetes manual) fins que obtingueu una massa homogènia.

Emplenament dels motlles

Img_20150608_162414

Ompliu  amb la massa motlles de magdalena o de financier, que siguin de silicona, com a màxim fins a les 3/4 parts de la seva altura, i distribuïu-los a la safata de reixa del forn.

tants gerds (en castellà, "frambuesas") com motlles heu omplert

(necessitarem uns 125 g de gerds entre els que fem servir ara i els que farem servir després)

Img_20150608_162703

Poseu un gerd al damunt de cada pastisset (no pressioneu; en coure la massa, el gerd s'enfonsarà).

​Cocció al forn

Img_20150709_092051

Poseu la safata de reixa amb els motlles al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baix, 8 min.

tants gerds com motlles heu omplert (o la meitat, si els gerds són molt grans)

Img_20150608_163744

Sense apagar el forn, poseu la safata al damunt de la porta oberta per tal que les visitandines es mantinguin calentes i ràpidament poseu un altre gerd al damunt de cada pastisset si l'anterior ja s'ha enfonsat o quasi, o bé mig si els gerds són molt grans, sense pressionar.

Img_20150608_164256

Torneu a posar la safata de reixa al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baix, 4 min.

Desemmotllament de les visitandines

Img_20150608_174049

Quan les magdalenes ja s'hagin temperat una mica, desemmotlleu-les i deixeu-les acabar de refredar a sobre d'una reixeta perquè no es condensi la humitat de la base (tingueu paciència perquè si les desemmotlleu massa aviat se us trencaran). 

Comentaris

  • Mateu 10 de Juliol de 2015 12:05

    Molt bones!

  • Cándido 18 de Març de 2016 14:25

    Perdona, els gerds els trobo a la fruiteria? Gràcies

  • Receptes Cartesianes 18 de Març de 2016 14:44

    Sí, sí, en algunes fruiteries. A Casa Ametller sé que en tenen; i suposo que en alguns súpers també. Espero que els trobis.