Visitandines (financiers), fent servir sucre com a endolcidor

Img_20150608_192334

Tria el mètode d'elaboració

16 - 20 unitats

Ingredients

  • 120 g, pelada (o ametlla crua en pols) ametlla crua
  • 5 unitats clara d’ou
  • 50 g, pot ser integral farina
  • 125 g (o nabius) gerds
  • 8 g llevat químic
  • 75 g oli d'oliva verge extra
  • 120 g sucre
  • Categories

  • Postres
  • Masses i pans
  • ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit per Assumpta Miralpeix): “Les fruites a la cuina” (p. 38), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014-2015​

    ViaMagna
    Vikipédia

    Què són, les visitandines?

    • Les visitandines o financiers són una mena de magdalenes fetes amb clares d'ou i ametlla en pols. Tot i que la recepta original és amb mantega, nosaltres hem substituït la mantega per oli d'oliva verge extra amb un resultat boníssim.

     

    D'on és pròpia, aquesta recepta?

    •  Les visitandines o financiers són propis de la pastisseria francesa.

     

    Origen de les visitandines i dels financiers

    • Al segle XVII, a França, les germanes de l'ordre de les Visitandines feien uns pastissets ovalats a base d'ametlles, farina, sucre, mantega i clares d'ou, que es van dir visitandines. Al final del XIX, un pastisser francès va reproduir la recepta; com que la seva botiga es trobava molt a prop de la Borsa, la clientela estava formada principalment per financers, i per això els seus pastissets es van dir financiers i tenien forma ovalada per evocar la forma dels lingots d'or.

     

    Mètode preferible: tradicional o thermomix?

    • Potser és una mica més còmode fer-ho amb thermomix, però és molt fàcil de totes maneres.

     

    Podem agilitzar la recepta?

     

    • Ens podem estalviar de moldre les ametlles (procés 1) si comprem directament 120g de farina d'ametlles (és a dir, d'ametlla crua en pols) en comptes de 120 g d'ametlles crues.

     

    Recepta d'aprofitament:

    • Com que en  aquesta recepta només fem servir les clares dels ous, podem aprofitar els rovells per fer una crema catalana (o crema de Sant Josep).
    • Una altra possibiltat per no llençar res és fer servir clares pasteuritzades (al Mercadona venen potets de 9 clares a la secció de refrigerats) i les que us sobrin les podeu congelar o les podeu aprofitar per fer mousse gelada de fruita.

    Molta de les ametlles

    Podeu estalviar-vos aquest procés si compreu directament ametlla crua en pols (en comptes d'ametlla crua sencera).

    120 g d'ametlla crua, sense pell

     

    (Si heu comprat ametlla crua amb pell, escaldeu-la primer per poder-la pelar.)

    (Si heu comprat ametlla crua amb pell, escaldeu-la primer per poder-la pelar.)
    Img_20151029_182920

    Aboqueu les ametlles en el got de la thermomix i, per fer-les pols i barrejar-ho tot, programeu: 10 s, v=5-10. Si encara no estan, programeu a continuació: 5 s, v=5-10

    Img_20190125_205402

    Poseu les ametlles en el bol de l’accessori picador de la batedora elèctrica i feu-les pols (la picadora ha de ser prou potent; si no ho és, compreu directament l'ametlla en pols).

    Elaboració de la massa

    Podeu triar com a endolcidor el sucre o els dàtils.

    5 clares d'ou (uns 175 g)

    120 g de sucre

    50 g de farina

    8 g de llevat químic

    75 g d'oli d'oliva verge extra

    Img_20150608_161309

    (Si heu comprat directament l'ametlla en pols, aboqueu-la al got de la thermomix.)

     

    Aboqueu tots els ingredients, en l'ordre indicat, al got de la thermomix, on hi ha l'ametlla molta i, per barrejar-ho tot, programeu: ​uns 30 s, v=3 (fins que obtingueu una massa homogènia);

    Img_20150614_180218

    Aboqueu l'AMETLLA en POLS en un bol.

     

    Afegiu-hi, en l'ordre indicat, les clares, l'endolcidor, la farina, el llevat i l'oli,  i barregeu-ho tot amb el batedor de varetes elèctric (o amb un batedor de varetes manual)  fins que obtingueu una massa homogènia.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Emplenament dels motlles

    Img_20150608_162414

    Ompliu  amb la massa motlles de magdalena o de financier, que siguin de silicona, com a màxim fins a les 3/4 parts de la seva altura, i distribuïu-los a sobre d'una placa o safata de forn (pot ser la reixa del forn). 

    tants gerds 

    (en castellà, "frambuesas"; en anglès, "raspberries") 

    o nabius

    (en castellà, "arándanos"; en anglès, "blueberries")  

    com motlles heu omplert

    (necessitarem uns 125 g de gerds o de nabius entre els que fem servir ara i els que farem servir després)

    Img_20150608_162703

    Poseu un gerd o un nabiu al damunt de cada pastisset (no pressioneu; en coure la massa, el fruit s'enfonsarà).

    ​Cocció al forn

    Img_20150709_092051

    Poseu la safata amb els motlles al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baix, 8 min.

    tants gerds  nabius com motlles heu omplert (o la meitat, si els gerds són molt grans)

    Img_20150608_163744

    Sense apagar el forn, poseu la safata al damunt de la porta oberta per tal que les visitandines es mantinguin calentes i ràpidament poseu un altre gerd al damunt de cada pastisset si l'anterior ja s'ha enfonsat o quasi, o bé mig si els gerds són molt grans, sense pressionar.

    Img_20150608_164256

    Torneu a posar la safata al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baix, 4 min.

    Desemmotllament de les visitandines

    Img_20150608_174049

    Quan les magdalenes ja s'hagin temperat una mica, desemmotlleu-les i deixeu-les acabar de refredar a sobre d'una reixeta perquè no es condensi la humitat de la base (tingueu paciència perquè si les desemmotlleu massa aviat se us trencaran). 

    Comentaris

    • Mateu 10 de Juliol de 2015 12:05

      Molt bones!

    • Cándido 18 de Març de 2016 14:25

      Perdona, els gerds els trobo a la fruiteria? Gràcies

    • Receptes Cartesianes 18 de Març de 2016 14:44

      Sí, sí, en algunes fruiteries. A Casa Ametller sé que en tenen; i suposo que en alguns súpers també. Espero que els trobis.