Pastís de figues  i rocafort

Img_20150610_145039

Tria el mètode d'elaboració

4 - 6 persones (1 pastís de 28 cm de diàmetre)    

Ingredients

  • 8 unitats (uns 350 g) figues
  • 150 g formatge rocafort
  • 1 cullerada de fulles julivert fresc
  • 200 g (pot ser semidescremada) llet
  • 3 unitats ous (63-73 g)
  • per folrar 1 motlle de 28 cm de diàmetre  (podeu fer-la vosaltres) pasta brisa (amb mantega o amb oli)
  • ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit per Assumpta Miralpeix): “Les fruites a la cuina” (p. 31), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014-2015

    Ôdélices (consultat el 2015)

    Mètode preferible, tradicional o thermomix? 

    • Per a l'elaboració de la pasta brisa (procés 1)

    Com que la massa de la pasta brisa requereix molt poc pastament, quasibé dóna menys feina fer-la a mà; quasi que no val la pena fer servir el robot pastador ni la thermomix (potser amb els robots és una miqueta més ràpid i potser queda tot una mica més ben barrejat, però cal tenir en compte que és més entretingut fer net el got de la thermomix que el recipient on haguem pogut fer la massa amb les mans. 

     

    • Per a l'elaboració del guarniment (procés 3)

    ​És molt fàcil d'elaborar el guarniment a mà. Només val la pena fer-lo amb thermomix si ja hem fet la pasta brisa amb el robot; com que ja tenim el got brut, sense netejar-lo, passem a fer-hi el guarniment.

     

    Material necessari

    • Un motlle baixet de silicona, o un de desmuntable, de 28 cm de diàmetre
    • Si heu triat el motlle desmuntable, paper vegetal per forrar-ne la base
    • Si feu vosaltres la pasta brisa, film transparent
    • Si feu vosaltres la pasta brisa, un corró

    Temperatura de servei:

    • Aquest pastís, com que té formatge, és bo tebi o calent (no és gaire bo fred).

     

    Antelació optativa:

    • Podeu elaborar la pasta brisa (procés 1) amb antelació i guardar la bola de massa embolicada amb film transparent a la nevera o al congelador..
    • Podeu, a més a més, estirar la pasta brisa en el motlle  (procés 2) amb antelació i guardar el motlle en el congelador.
    • Podeu elaborar el guarniment del pastís (procés 4) amb antelació i reservar-lo a la nevera.

     

    Ens podem saltar algun procés?

    • Us podeu saltar el procés d'elaboració de la pasta brisa (procés 1) si compreu directament 1 rotlle de pasta brisa o de pasta fullada. Penseu però, que lélaboració de la pasta brisa no té cap dificultat!

     

    En quin moment de quin àpat podem servir el pastís de figues i rocafort?

    • El pastís de figues i rocafort, que combina dolç i salat, pot constituir un primer plat.
    • També pot constituir el plat únic d'un sopar, acompanyat d'una amanida.

     

    Canvis possibles d'ingredients

    • Es poden substituir les figues per peres d'hivern (si les peres són gaire grosses, de cada meitat feu-ne 3 o 4 grills).

     

    I si en sobra?

    • Si us sobra pastís, guardeu-lo en un tàper a la nevera o al congelador. Quan el vulgueu servir, unteu una paella antiadherent amb dues gotes d'oli amb l'ajut d'un pinzell de silicona, poseu-hi el pastís sobrant amb la base del pastís en contacte amb el cul de la paella, i escalfeu-lo amb el foc fluix (aneu sacsejant la paella de tant en tant): fins que la base sigui una mica cruixent (vigileu que no es cremi) i el guarniment sigui tebi.

    Elaboració de la pasta brisa, base del pastís

     

    Us podeu saltar aquest procés si compreu directament 1 rotlle de pasta brisa o de pasta fullada.

    • Si voleu fer la pasta brisa amb mantega

     

    35 g d'aigua

     

    25 g de mantega, pomada (tova però no fosa)

     

    90 g de farina fluixa (és a dir, farina amb una proporció baixa de gluten)

    Si no teniu farina fluixa, podeu fer la pasta brisa amb farina normal i també us en sortireu.

     

    2,5 g de sal (1/2 culleradeta)

     

     

    • Si voleu fer la pasta brisa amb oli

     

    35 g d'aigua amb gas  (Vichy o sifó)

     

    20 g d'oli d'oliva verge extra

     

     

    95 g de farina fluixa (és a dir, farina amb una proporció baixa de gluten)

    Si no teniu farina fluixa, podeu fer la pasta brisa amb farina normal i també us en sortireu.

     

    2,5 g de sal (1/2 culleradeta)

    Img_20150904_093707

    Elaboreu una pasta brisa (amb mantega) o una pasta brisa amb oli  i doneu-li forma de bola. 

     

    La pasta brisa elaborada amb les quantitats indicades a l'esquerra permet forrar un motlle de 28 cm de diàmetre, que és el que necessitem per fer 1 pastís de figues i rocafort.

     

    Si ja que us hi poseu preferiu doblar les quantitats de tots els ingredients, tal com s'indica a les receptes pasta brisa (amb mantega) pasta brisa amb oli, n'haureu fet el doble de la que necessitem.

    Img_20150628_162746

    Elaboreu una pasta brisa (amb mantega) o una pasta brisa amb oli   doblant les quantitats de tots els ingredients de la columna esquerra, tal com s'indica a les receptes pasta brisa (amb mantega) pasta brisa amb oli, i doneu-li forma de bola.

     

    La pasta brisa elaborada amb les quantitats indicades a l'esquerra permet folrar un motlle de 28 cm de diàmetre, que és el que necessitem per fer 1 pastís de figues i rocafort, però la thermomix no treballa bé amb tan poc contingut. Per això, si volem fer la pasta brisa amb el robot, hem de fer-ne el doble de la que necessitem (podrem forrar dos motlles de 28 cm de diàmetre).

    Img_20150904_094346
    • Si heu fet el doble de la pasta brisa que necessiteu (només en aquest cas):

    talleu la bola de massa amb un ganivet en dues parts iguals i formeu dues boles (una amb cada part).

    Img_20150904_094346

    Talleu la bola de massa amb un ganivet en dues parts iguals i formeu dues boles (una amb cada part).

    Img_20150904_093817

    Emboliqueu la bola que heu fet amb film transparent (o les dues boles per separat)  i deixeu-la reposar a la nevera: com a mínim 10 min, però millor si és 1 h. La podeu deixar a la nevera fins a 2 o 3 dies. Si no la penseu fer servir fins més endavant, guardeu-la al congelador (abans de procedir a estirar-la, haureu de deixar que es descongeli a la nevera). 

    Img_20150904_093817

    Emboliqueu les dues boles que heu fet amb film transparent i deixeu-les reposar a la nevera: com a mínim 10 min, però millor si és 1 h. Les podeu deixar a la nevera fins a 2 o 3 dies. Si no les penseu fer servir fins més endavant, guardeu-les al congelador (abans de procedir a estirar-les, haureu de deixar que es descongelin a la nevera). 

     

    Si de moment penseu fer servir només una bola, poseu la que voleu fer servir al moment a la nevera i la que voleu reservar per a un altre dia, al congelador.

    Estirament i emmotllat de la pasta brisa, base del pastís

    ¿Un cop estirada la massa, cal fer una cocció prèvia per evitar que s'estovi quan hi posem el recobriment? En aquest cas (com en el cas de les quiches) no cal una cocció prèvia de la base del pastís perquè, com que el recobriment és líquid, la base s'estovarà una mica de totes maneres. 

    Img_20150904_095046

    Estireu la pasta (si heu fet dues boles, estireu-ne només una) uniformement amb un corró (ha de quedar una capa fina) i folreu un motlle baixet de silicona, o un de desmuntable, de 28 cm de diàmetre, parets incloses (perquè la massa quedi ben adherida a les parets del motlle, premeu-la amb els dits). Si heu triat el motlle desmuntable, folreu-ne la base amb paper vegetal.

     

    Si hem fet dues boles, què farem amb la bola que sobra?

     

    •  guardar-la a la nevera o al congelador, embolicada amb film transparent per a una altra ocasió;
    • o bé fer-la servir per una altra recepta (galetes, quiche, pastes salades…);
    • o bé estendre-la també en un motlle de 28 cm i guardar aquest motlle  al congelador per tornar a fer el pastís un altre dia;
    • o bé estendre-la també en un motlle de 28 cm i fer dos pastissos doblant les quantitats de tots els ingredients del guarniment.
    Img_20150904_095026

    Estireu la pasta (si heu fet dues boles, estireu-ne només una) uniformement amb un corró (ha de quedar una capa fina) i folreu un motlle baixet de silicona, o un de desmuntable, de 28 cm de diàmetre, parets incloses (perquè la massa quedi ben adherida a les parets del motlle, premeu-la amb els dits). Si heu triat el motlle desmuntable, folreu-ne la base amb paper vegetal.

     

    Què farem amb la bola que sobra?

     

    •  guardar-la a la nevera o al congelador, embolicada amb film transparent per a una altra ocasió;
    • o bé fer-la servir per una altra recepta (galetes, quiche, pastes salades…);
    • o bé estendre-la també en un motlle de 28 cm i guardar aquest motlle  al congelador per fer el pastís un altre dia;
    • o bé estendre-la també en un motlle de 28 cm i fer dos pastissos doblant les quantitats de tots els ingredients del guarniment.

    Reserveu el motlle al congelador mentre prepareu el farciment del pastís.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    ​Elaboració del guarniment del pastís

    150 g de formatge rocafort

    Img_20150831_122118

    Poseu el formatge en un plat i aixafeu-lo amb una forquilla de manera que quedi ben esmicolat. Reserveu-lo a temperatura ambient (així costarà menys d'escampar després a sobre de la base del pastís).

    3 ous

    Img_20150904_120634

    Bateu els ous en un bol com per fer una truita (no hi posem sal perquè el formatge rocafort ja és salat).

     

     

    Img_20150610_115057

    Aboqueu els ous al got de la thermomix (que no cal que l'hagueu rentat després de fer-hi la massa de la base del pastís) i, per batre'ls, programeu: 6 min, v=3 (programem 2 min per cada ou).

    200 g de llet (que pot ser semidescremada) o de llet evaporada o de nata líquida 

     

    1 cullerada de fulles de julivert, picades

     

    pebre blanc

    Img_20150904_121647_sense_sal

    Afegiu al bol la llet, el julivert i el pebre (poc pebre perquè el formatge rocafort ja és fort) i barregeu-ho tot.

     

    Reserveu-ho.

    Img_20150628_174237_sense_sal

    Afegiu al got la llet, el julivert i el pebre i, per barrejar-ho tot, programeu: 15 s, v=3.

     

    Reserveu-ho.

    Afegiu-hi la crema de llet, el julivert, la sal i el pebre i, per barrejar-ho tot, programeu: 15 s, v=3.

     

    Reserveu-ho.

    Afegiu-hi la crema de llet, el julivert, la sal i el pebre i, per barrejar-ho tot, programeu: 15 s, v=3.

     

    Reserveu-ho.

    8 figues (uns 350 g)sense pelar, rentades i eixugades (les millors són les coll de dama; podeu triar les que estiguin més fortes ja que les courem i s'estovaran) 

    Img_20150831_122943

    Talleu-les a quarts longitudinalment i reserveu-les.

    Cobriment de la base del pastís amb el guarniment

    Cal punxar la base del pastís per evitar que s'abombi quan la posem al forn? No, no cal. L'hem posada al congelador i no s'abombarà.

    Img_20150831_124812

    Escampeu  el formatge esmicolat al damunt de la base del pastís (escampeu-lo també una mica per les parets del pastís) .

    Img_20150831_124928

    Aboqueu la barreja d'ous, llet i julivert al damunt del formatge.

    Img_20150831_125421

    Distribuïu les figues al damunt de tot, amb la polpa cap amunt, procurant que quedi tot el pastís ben cobert; al centre podeu posar-hi 1/2 figa (o 2 quarts de figa) amb la pell cap amunt per decorar.

    Cocció del pastís al forn

    Poseu la safata al forn calent a 180º: amb l'escalfor de dalt i de baixde 35 a 40 min (ha de quedar la superfície del pastís enrossida).

    Desemmotllat del pastís

    Img_20150610_134012

    Quan el pastís ja s'hagi temperat una mica, desemmotlleu-lo (per desemmotllar-lo us podeu ajudar amb dues espàtules de servir o pales de cuina) i si no se us trenca, deixeu-lo una estona a sobre d'una reixeta (va bé posar-lo a sobre d'una reixeta perquè no es condensi la humitat de la base). 

     

    Poseu-lo a la safata on el vulgueu servir.

    Comentaris