Mousse gelada suau de fruita

Tria el mètode d'elaboració

6 persones

Ingredients

  • 2 unitats clara d'ou pasteuritzada
  • 300 g + 6 unitats si són peces molt petites o 1 unitat si són peces grans fruita
  • 6 branquetes menta fresca
  • entre 0 i 50 g  sucre
  • Categories

  • Postres
  • Plats freds
  • Postres entre amigos (consultat el 2015)
    Sucre Art (consultat el 2015)
    Super Toinette (consultat el 2015)

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • Indubtablement, thermomix. És molt i molt més pràctic fer la mousse amb thermomix perquè amb la batedora elèctrica costa molt més de triturar la fruita congelada.      

     

    Antelació necessària

    • La congelació de la fruita (procés 1) s'ha de fer amb antelació. Podeu congelar-ne més quantitat de la que necessiteu i així en tindreu per tornar a fer mousse gelada un altre dia o per fer  gelat ràpid de fruita i iogurt.

     

    Antelació optativa

    • Com queda millor aquesta mousse és acabada de fer.  Però també podeu fer-la amb molta antelació i reservar-la al congelador; en aquest cas, podeu 
      • treure-la del congelador uns 30 min abans de servir-la  i posar-la a la nevera fins aquell moment;
      • o bé, treure-la del congelador uns 5 o 10 min abans de servir-la i deixar-la a temperatura ambient.

                                                                                                                                                                                                                            

    Mètode preferible: tradicional o thermomix?
     
    És més pràctic fer el gelat amb thermomix perquè costa menys de triturar la fruita congelada.                                                                                                                                                                                                                                  

    Com ens podem organitzar si volem fer la mousse gelada al moment?

    • Podem tenir la fruita congelada pesada al congelador. Podem elaborar el sucre llustre que necessitem (procés 2) amb antelació i si el fem amb thermomix, reservar-lo en el got del robot. Així, a l'hora de les postres serà un moment fer la mousse. I si us en sobra, la guardem al congelador.

    ​Congelació de la fruita

    Si voleu fer mousse gelada de plàtan sense barrejar-hi cap altra fruita, tingueu present que al final deixa un lleuger gust amarg que pot no agradar.

    300 g de fruita (pes net, és a dir un cop eliminats pinyols i pell que no ens interessi; pot ser un sol tipus de fruita o una barreja  de fruites diferents)

    Peleu la fruita si té una pela que no es menja (per exemple, els plàtans). Renteu-la i deixeu-la escórrer si no la peleu (per exemple, maduixes o cireres), traieu-li la cua si en té (per exemple, maduixes, cireres), traieu-li el cor si en té (per exemple, pomes) i traieu-li els pinyols o les llavors si en té (per exemple cireres).

     

    Congeleu la fruita en porcions de la mida aproximada d'un glaçó (les maduixes i les cireres, les podeu congelar senceres;  els plàtans també els podeu congelar sencers un cop pelats perquè quan estan congelats es poden trencar fàcilment a trossos amb les mans); poseu les porcions de fruita en un túper en una sola capa, si pot ser de manera que no es toquin gaire per tal que després les pugueu separar bé, tot i que podeu fer més capes si les separeu amb un full de paper vegetal (per als  plàtans, com que els congeleu sencers, no cal túper, podeu embolicar-los en film transparent); tapeu el túper i poseu-lo al congelador.

    Si penseu triturar la fruita  amb la batedora elèctrica i no amb thermomix, val més que congeleu la fruita en porcions de mida més petita.  

     

    Un cop la fruita estigui congelada, si encara no l'heu de fer servir,  podeu guardar-la en una bossa de congelació perquè ocupi menys espai.

    ​Elaboració del sucre de llustre

    entre 0 i 50 g de sucre (depenent de la dolçor de la fruita que feu servir)

     

    • 50 g per a les maduixes
    • 0 g per a les cireres o els plàtans

    Poseu el sucre en el got de la thermomix i, per fer-lo de llustre (fer-lo pols): programeu uns 20 s, v 5-10 progressiva.

    Feu-lo de llustre (feu-lo pols) amb l'accessori picador de la batedora elèctrica.

    Elaboració de la mousse gelada de fruita

    Si hi penseu, traieu la fruita congelada del congelador uns 3 minuts abans de triturar-la: us costarà menys de fer-ho.

    Afegiu la fruita congelada (300 g) al got de la thermomix. Programeu: 30 s, v 5-10 progressiva (a mig procés pareu la màquina i baixeu el que ha quedat a les parets del got amb una espàtula de silicona).

    Poseu el sucre de llustre (0-50 g) i la  fruita congelada (300g) en el got de la batedora elèctrica (si disposeu d'una tapa, tapeu-lo, perquè la fruita esquitxarà). Aneu batent i remeneu de tant en tant amb una cullera o una espàtula fins que la fruita hagi quedat picada (no bateu més estona del compte perquè la crema gelada es desfaria).

    2 clares d'ou pasteuritzades, ben fredes

    (al Mercadona venen potets de 9 clares a la secció de refrigerats)

    Poseu la PAPALLONA a les ganivetes.

     

    Afegiu les clares al got. Programeu: 2min, v= 4.

    Aboqueu la fruita triturada en un bol -en el bol del robot pastador si en teniu. Afegiu-hi les clares. Bateu-ho per muntar-ho 

    • amb el robot pastador: amb l'accessori batedor;

    o bé

    • amb una batedora elèctrica de vareta doble 

    ​Presentació de la mousse gelada de fruita

    Repartiu la mousse en copes o bols (és millor si heu posat les copes o bols una estona a la nevera o al congelador perquè estiguin freds).

    • Si encara no la voleu servir, reserveu les copes al congelador.
    • Si només voleu esperar uns minuts a servir-la, reserveu les copes a la nevera.

    Repartiu la mousse en copes o bols (és millor si heu posat les copes o bols una estona a la nevera o al congelador perquè estiguin freds).

    • Si encara no la voleu servir, reserveu les copes al congelador.
    • Si ja la voleu servir, comproveu primer si està freda (la fruita es pot haver escalfat en triturar-la amb la batedora elèctrica i en transvasar-la al bol on heu muntat les clares) i, si ja no ho està, poseu les copes uns minuts al congelador.

    fruita natural -no congelada- de la que hem fert servir per fer la mousse 

    • 6 peces senceres si les peces són petites
    • 1 peça a trossets si les peces són grans

    rentada i eixugada amb paper de cuina absorbent

     

    6 branquetes de menta

    En el moment de servir, decoreu cada copa o recipient amb fruita de la que heu fet servir per fer la mousse i una branqueta de menta.

    Comentaris