Crema de tronxos de coliflor

Img_20151208_143143

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 10 g ametlles
  • 300 g (ho podeu substituir per caldo de cocció de pasta o per aigua) caldo vegetal
  • 1 unitat (uns 1,500 kg); en farem servir només els tronxos (uns 500 g) coliflor
  • 150 g (pot ser descremada) llet
  • 1 pessic de pebre blanc
  • Mètode preferible, tradicional o thermomix?  

    • És més ràpid coure els tronxos amb l'olla de pressió, i amb la batedora elèctrica obteniu una textura prou cremosa. Però si teniu thermomix, us pot ser més pràctic coure els tronxos amb el robot perquè així ja el fareu servir també per triturar-los.      

     

    Antelació preferible:

    • Va bé si disposeu, per a la cocció dels tronxos de coliflor (procés 2), 
      • de 300 g de caldo vegetal, que podeu tenir congelat (o 350 g si feu servir thermomix)
      • o de 300 g de caldo de bullir pasta, que podeu tenir congelat  (o 350 g si feu servir thermomix).

     Si no en disposeu, ho substituireu per aigua.

     

    Aperitiu o primer plat?

    • La crema de tronxos de coliflor constitueix un primer plat calent, que podeu servir en un plat fondo o en un bol.
    • També es pot servir com a aperitiu en un gotet petit.

     

    Aprofitament

    En aquesta recepta fem servir només els tronxos de la coliflor (uns 500 g).

    • Reservarem les flors (uns 400 g) per fer, per exemple, un cuscús fals de coliflor amb xampinyons.
    • Reservarem també les fulles i els troncs més gruixuts que envolten la coliflor (uns 600 g), que consumirem com qualsevol verdura.

    Preparació de la coliflor 

    coliflor (uns 1,500 kg); en farem servir només els tronxos (uns 500 g)

     

    [Reservarem les altres parts de la coliflor per a altres receptes.]

    Img_20151203_111302

    Talleu la base de la coliflor i retireu les fulles i els troncs gruixuts que l'envolten (uns 600 g), que podeu reservar per consumir com qualsevol altra verdura. 

    Renteu la coliflor a sota de l'aixeta i deixeu-la escórrer. 

    Img_20151230_113734

    Separeu la coliflor en rams.

    Img_20151011_110434

    Amb un ganivet talleu les flors (uns 400 g) i reserveu-les per fer un cuscús fals de coliflor en una altra ocasió; ara necessitareu només els tronxos.

    Img_20151208_134702

    Talleu els tronxos a trossos i poseu-los dins de l'olla de pressió súper-ràpida.

    Img_20151011_122439

    Poseu els tronxos en el got de la thermomix i, per picar-los una mica, programeu: 3 s, v=4.

    Cocció dels tronxos

    300 o 350 g de caldo vegetal 

    o de caldo de bullir pasta

    o d'aigua

     

    (300 o 350 g segons si treballeu amb olla de pressió o no: a l'olla de pressió s'evapora molt menys líquid que a la thermomix.) 

     

    1 pessic de pebre blanc

     

    (Si el caldo ja té sal, no caldrà afegir-n'hi; si el caldo no té sal o si feu servir aigua, haureu de posar sal.)

    Img_20151208_135021

    Aboqueu el caldo a l'olla de pressió i poseu-hi el pebre.

    Img_20151212_210715

    Afegiu el caldo i el pebre en el got de la thermomix.

    Img_20151208_141453

    Poseu l'olla tapada amb la tapadora de pressió al foc. Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 3 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Img_20151212_212910

    Programeu: 15 min, varoma, v=1.

    Elaboració de la crema

    Img_20151208_141801

    Tritureu el contingut de l'olla de pressió amb la batedora elèctrica fins a obtenir un puré fi (vigileu, que el líquid està bullint).

    Img_20151212_213132

    Per triturar-ho tot, programeu: 20 s, v=5-10 (compte, que el líquid està bullint).

    uns 150 g de llet, que pot ser descremada (ajusteu la quantitat de llet al vostre gust) 

    Img_20151208_142113

    Aneu-hi afegint llet i torneu-ho a batre amb la batedora elèctrica fins a obtenir la consistència que desitgeu.

    Img_20151011_144938

    Mentre aneu afegint llet, programeu: uns segons, v=4 (fins a obtenir la consistència que desitgeu).

    Presentació del plat

    uns 10 g d'ametlles torrades (o avellanes, nous o barreja de fruits secs), picades gruixudes 

     

     

    Img_20151213_150125

    Espolseu fruits secs picats gruixuts al damunt de cada plat.

    Comentaris