Cuscús fals de coliflor amb xampinyons

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 1 gra (4 g) all
  • 500 g (unes 3 unitats) ceba
  •  60 g (o 150 g de cigrons cuits) cigrons secs
  • 1 unitat (uns 1,500 kg); en farem servir només les flors (uns 400 g) coliflor
  • 1 grapat de fulles (3 g) julivert fresc
  • 1 cullerada (14 g) oli d'oliva verge extra
  • 40 g  panses
  • 30 g  pinyons
  • sal
  • 300 g xampinyons
  • Què és el cuscús fals de coliflor?

    • Quan diem que fem cuscús fals de coliflor ens referim a que tractem la coliflor de manera que tingui l'aparença de cuscús.

     

    D'on va sorgir la idea de fer cuscús fals de coliflor?

    • ​La idea és del gran cuiner Ferran Adrià, que en raspar un tros de coliflor amb un ganivet, es va adonar que el producte que obtenia semblava cuscús. Podeu veure com ho explica a partir del minut 4 d'aquest vídeo.

     

    Quantitats dels ingredients de la recepta

    • Les quantitats dels ingredients que indiquem en aquesta recepta són les que corresponen a uns 400 g de flors de coliflor. Si amb la vostra coliflor heu obtingut més o menys flors (depenent de la mida de la coliflor i que sigui més o menys tupida), haureu de fer la proporció per a la resta d'ingredients.

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • Per ratllar les flors de la coliflor per obtenir una textura com la del cuscús (procés 1), és indiferent fer servir l'accessori picador de la batedora elèctrica o la thermomix. Ara bé, si augmenteu la quantitat de coliflor de manera que amb l'accessori picador de la batedora us caldrien dues tandes, resultarà més pràctica la thermomix.

     

    Temperatura de servei

    • Aquest plat se sol menjar calent. Però també és bo tebi o fred.

     

    Antelació convenient i quasi necessària

    • Convé que disposeu de 150 g de cigrons cuits.
      • Podeu haver cuit 60 g de cigrons secs amb antelació (tot i que surt moltíssim més a compte coure'n més quantitat i reservar la resta a la nevera o al congelador);
      • o bé podeu haver comprat
        • cigrons cuits en una botiga de llegums cuits
        • o bé un pot de cigrons.

     

    Antelació optativa

    • Podeu separar les flors de la coliflor (procés 1) amb antelació i reservar-les en un tàper a la nevera.
    • Podeu fer el sofregit de ceba (procés 2) amb antelació.
    • Podeu preparar els xampinyons (procés 3), les panses (procés 4) i els pinyons (procés 5) amb antelació.
    • Podeu elaborar tot el sofregit (processos 2 a 5) amb antelació i, si voleu menjar el cuscús calent, deixar la preparació del plat final (procés 6) per al moment.
    • Si voleu menjar el cuscús fred, prepareu tota la recepta amb antelació.

     

    Per rentabilitzar la feina 

    • Podeu estalviar-vos el procés d'elaboració del sofregit de ceba per a la massa de les mandonguilles (procés 2) si disposeu d'uns 150 g de sofregit de ceba que podeu tenir reservat a la nevera o al congelador. 

     

    Variant de la recepta

    • Podeu fer aquesta recepta sense afegir-hi els cigrons.

     

    Aprofitament

    En aquesta recepta fem servir només les flors de la coliflor (uns 400 g). 

    • Reservarem els tronxos (uns 500 g), per exemple per fer una Crema de tronxos de coliflor
    • Reservarem també les fulles i els troncs més gruixuts que envolten la coliflor (uns 600 g), que consumirem com qualsevol verdura.

    Preparació de la coliflor

    coliflor (uns 1,500 kg); en farem servir només les flors (uns 400 g) 

     

    [Reservarem les altres parts de la coliflor per a altres receptes.]

    Talleu la base de la coliflor i retireu les fulles i els troncs gruixuts que l'envolten (uns 600 g), que podeu reservar per consumir com qualsevol altra verdura. 

    Renteu la coliflor a sota de l'aixeta i deixeu-la escórrer. 

    Separeu la coliflor en rams.

    Amb un ganivet talleu les flors (uns 400 g), que és el que necessitareu ara (si agafeu una mica de tronxo no passa res); reserveu els tronxos (uns 500 g) per fer una crema de tronxos de coliflor en una altra ocasió. 

    Per ratllar les flors de la coliflor per obtenir una textura com la del cuscús, poseu-les a l'accessori picador de la batedora elèctrica i tritureu-les una mica.

    Per ratllar les flors de la coliflor per obtenir una textura com la del cuscús, poseu-les en el got de la thermomix, i programeu: 5 s, v=5 (compte que si us despisteu queden reduïdes a puré!).

    Elaboració del sofregit. Primera part

    Podeu estalviar-vos aquest procés si disposeu d'uns 150 g de sofregit de ceba que podeu tenir reservat a la nevera o al congelador. 

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

     

    1 gra d'all (4 g), picat

    En una cassola (si pot ser antiadherent i de fons gruixut), on fareu tota la recepta, poseu-hi l'oli i l'all, en fred. 

    Poseu-ho al foc: 1 o 2 min, fins quan tot just l'all comenci a agafar color  (compte, que de seguida es crema).

    500 g de cebes (unes 3 unitats), pelades i picades

    Afegiu la ceba a la cassola. En el primer moment poseu el foc fort, fins que ja no deixi anar aigua (poca estona). Abaixeu el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant que la ceba no es cremi, fins que quedi ben tova i una mica enrossida (si cal, de tant en tant afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar): com a mínim 10 min, però millor si la deixeu 30 min o fins i tot més (mentrestant, podeu anar fent els 3 processos següents).

    Preparació dels xampinyons

    300 g de xampinyons

    Talleu la part del peduncle que està molt bruta de terra i descarteu-la; renteu els xampinyons ràpidament amb aigua (no els deixeu en remull perquè perdrien gust), separeu el peduncle del barret i escorreu-los bé.  Talleu els barrets a làmines i els peduncles a rodanxes i reserveu-ho.

    Rehidratació de les panses

    40 g de panses 

    Poseu-les en un bol i cobriu-les amb aigua (2 dits per sobre). 

    Poseu el bol al microones i programeu: 1 min, potència màxima. Deixeu-ho reposar un moment. Si encara no estan toves, programeu: uns segons més, potència màxima.

    [Habitualment les panses es rehidraten a temperatura ambient en 1 o 2 hores; com que és molt fàcil que no pensem a rehidratar-les amb antelació, per això proposem el mètode del microones].

    Escorreu les panses.

    Preparació dels pinyons

    30 g de pinyons 

    Per torrar els pinyons, poseu-los en una paella (sense res més): a foc lent, aneu remenant, fins que tinguin una mica de color (no us distragueu fent una altra cosa perquè es cremen de seguida). Reserveu-los.

    Elaboració del sofregit. Segona part

    Afegiu els XAMPINYONS que heu reservat al SOFREGIT de CEBA: a foc lentuns 2 min (fins que estiguin cuits).

    sal

    Afegiu-hi sal i remeneu.

    Afegiu-hi les PANSES hidratades i els PINYONS torrats que heu reservat.

    150 g de cigrons cuits

    Afegiu-los i remeneu.

    Preparació del plat final

    Si havíeu fet el sofregit amb antelació i està fred, escalfeu-lo una altra vegada.

    Apagueu el foc i, de seguida, Afegiu-hi les FLORS de COLIFLOR que heu reservat i remeneu.

    • Podeu apagar de seguida el foc si us agrada que el "cuscús" de coliflor sigui ben cruixent (cru).
    • O bé podeu deixar uns minuts la cassola al foc perquè el "cuscús" s'estovi una miqueta (no l'hi deixeu però gaire estona, perquè s'estovaria massa). Si veieu que queda massa sec, podeu afegir-hi una mica del caldo de cocció dels cigrons, o de caldo vegetal o d'aigua, però vigileu, que no ha de quedar caldós.

    1 grapat de fulles de julivert fresc (3 g) o d'alfàbrega o de menta, picades 

    Afegiu-les a la cassola (sense foc) i remeneu.

     

    Podeu servir el cuscús calent, tebi o fred. Podeu servir-lo sense afegir-hi res més o podeu fer que cada comensal s'hi afegeixi una mica d'oli d'oliva verge extra o un rajolí de salsa de soja. 

    Comentaris