Torró de xocolata vienès

Tria el mètode d'elaboració

2 barres de torró de 500 g, de 20 cm x 10 cm d'uns 2,5 cm de gruix 

Gadgets & Cuina (consultat el 2014)
Gastronomía & Cía (consultat el 2014)

Material necessari:

  • Convé que tingueu 2 motlles de torró de xocolata (de metacrilat o de silicona) de 20 cm x 20 cm x 2,5 cm. També podeu fer servir motlles de silicona de glaçons o de magdalenes i fer torrons individuals. Poden servir també motlles de silicona rectangular de parets altes, però potser no us quedarà tan bé.

A més a més dels 2 motlles que necessiteu per fer les 2 barres de torró, va bé que disposeu també d'algun motlle petit de silicona, per exemple de glaçons o de magdalenes, per poder fer algun torró individual si us sobra una mica de massa.

  • Convé que tingueu un termòmetre per controlar la temperatura de la xocolata.

 

Mètode preferible per picar una mica les ametlles o avellanes per fer el crocant (procés 2), accessori picador de la batedora elèctrica o thermomix?

  • Tant li fa; quasibé és més fàcil de controlar el no passar-se de la ratlla amb la picadora.

 

Mètode preferible per fer el praliné (procés 3), accessori picador de la batedora elèctrica o thermomix?

  • És més pràctica la thermomix: tant la thermomix com l'accessori picador van bé (tot i que l'accessori picador de la batedora elèctrica pot ser que no acabi de reduir el sucre a pols si no té prou potència), però amb la picadora es triga més que amb thermomix.
  • Si voleu doblar les quantitats de tots els ingredients de la recepta per fer 4 barres de torró, si treballeu amb thermomix podeu fer el pralíné de tots 4 torrons a la vegada.

 

Antelació necessària

  • Heu de deixar reposar el torró almenys 24 h abans de desemmotllar-lo.

 

Antelació possible

  • Aquest torró es pot fer uns dies abans de consumir-lo o s'ha de fer a última hora? Es pot fer uns dies abans.

 

Conservació

  • Conserveu-lo a temperatura ambient embolicat en paper vegetal. Es conserva en condicions òptimes força temps.

Elaboració de la camisa del torró

Tingueu preparats els 2 motlles per a les 2 barres de torró que voleu fer. 

(Si voleu, tingueu preparats també alguns motlles petits de silicona, per exemple de glaçons o de magdalenes per, si us sobra una mica de massa de torró, aprofitar-la per fer algun torró individual.)

500 g de xocolata (mínim amb un 70% de cacau)

[després en necessitarem més)

Poseu-la  a trossos de la mateixa grandària en un bol apte per a microones.

Per fondre la xocolata, poseu el bol al microones: a potència màxima, uns 2 min, però aneu remenant en tandes de 30 s (no cal que quan tragueu el bol del microones estigui tota la xocolata desfeta; si remenant una estona s'acaba de desfer, doneu el procés per acabat; no ho deixeu més estona del compte perquè la xocolata es cremaria).

 

[La xocolata es fon a uns 40-45º.]

Comencem ara el procés de temperament de la xocolata (aquest pas i el següent): l'objectiu és que quan la xocolata s'endureixi cristal·litzi de la forma que ens interessa, de manera que la camisa del torró quedi brillant i sigui cruixent.

 

  • Pas 1 del procés de temperament

Espereu que la temperatura de la xocolata baixi uns 34º (30-35º): si teniu pressa que es refredi, passeu-la a un altre bol.

5 g de mantega de cacau en pols, per exemple de la marca Mycryo

(1 g de mantega de cacau per cada 100 g de xocolata)

  • Pas 2 del procés de temperament

Peseu la mantega de cacau en pols en un bol petit.  Aboqueu-la en el bol de la xocolata i remeneu. Espereu que la temperatura baixi a 30-32º. En aquest moment la xocolata ja està temperada.

(33º és una temperatura massa alta, no va bé perquè la xocolata encara no està temperada;

29º pot ser una temperatura massa baixa i hi ha el perill que la xocolata no quedi bé; 

28º és una temperatura massa baixa i no va bé perquè la xocolata s'endureix.)

Ompliu un motlle de torró de xocolata  (de metacrilat o de silicona) ras de xocolata, piqueu amb el motlle sobre el marbre per eliminar les bombolles d'aire, espereu uns segons i feu immediatament el pas següent.

Buideu el motlle girant-lo i deixeu que la xocolata sobrant llisqui dins del  bol que contenia la xocolata temperada fins que ja no caigui cap gota més (les parets interiors del motlle quedaran cobertes de xocolata que, quan s'endureixi, constituirà el que anomenem camisa del torró). Netegeu les vores del motlle amb una espàtula de pastisseria d'acer.

 

A continuació repetiu el pas anterior i aquest amb l'altre motlle.

 

Reserveu els 2 motlles (la xocolata s'ha de refredar a temperatura ambient i s'ha de solidificar).

 

[Si voleu, podeu encamisar algun motlles petits de silicona que tingueu (per exemple de glaçons), per si després us sobra massa de torró, fer algun torró individual; si finalment no us sobra massa, podeu farcir aquests motlles individuals amb alguna altra cosa o, simplement, menjar-vos la xocolata de la camisa i prou.]

Reserveu la xocolata que us sobri per a després.

Elaboració del crocant

Segurament us sobrarà crocant. No hi fa res, guardeu-lo en un pot de vidre que tapi hermèticament i feu-lo servir, per exemple, per endolcir el iogurt en comptes de sucre.

100 g d'ametlles (o d'avellanes) crues pelades

(també poden ser torrades però en aquest cas haurem de vigilar més, en el pas següent, que no es cremin a la paella)   

Piqueu una mica  les ametlles o avellanes (han de quedar a trossos) amb l'accessori picador de la batedora elèctrica (poseu la velocitat baixa i premeu el botó per engegar la màquina, 3 o 4 vegades, durant 2 o 3 segons cada vegada).

Piqueu una mica  les ametlles o avellanes (han de quedar a trossos) amb la thermomix (1 s, v=6 o 7, 2 o 3 vegades; compte que no es facin pols).

80 g de sucre 

(després en necessitarem més)

Poseu el sucre i l'ametlla o avellana picada en una paella. 

Poseu la paella al foc i aneu remenant fins que quedi tot ben barrejat; seguiu remenant contínuament fins que el sucre es desfaci i quedi com un caramel, però no gaire torrat.

 

Reserveu el crocant a la paella mateix.

Elaboració del praliné 

150 g de sucre 

Per fer el sucre de llustre (fer-lo pols) poseu-lo en el bol de la 1-2-3 o el de l'accessori picador de la batedora elèctrica (si té prou potència) i tritureu-lo a velocitat màxima (trigareu una estona); si la picadora no us agafa el sucre perquè n'hi ha poca quantitat, aneu-la inclinant de manera que hi hagi prou volum de sucre en una banda. 

Per fer el sucre de llustre (fer-lo pols), poseu-lo en el got de la thermomix i programeu: uns 20 s, v 5-10 progressiva.

170 g d'avellanes torrades

40 g de llet en pols (pot ser descremada)

Afegiu les avellanes i la llet en pols al got de la thermomix, on hi ha el sucre llustre, i, per triturar-ho,feu el següent:

  • programeu 10 s, v=5-9; 
  • abaixeu les restes de les parets del got i torneu a programar 5 s, v=5-9 (feu aquest pas 3 vegades seguides)
  • programeu 10 s, v=5-9
  • abaixeu les restes de les parets del got i torneu a programar 5 s, v=5-9 (feu aquest pas 3 vegades seguides);
  • abaixeu les restes de les parets del got i programeu 2 min, v=4
  • abaixeu les restes de les parets del got i programeu 1 min, v=4

Afegiu les avellanes i la llet en pols al bol de la picadora, on hi ha el sucre llustre, i, tritureu-ho a velocitat màxima. 

Baixeu la massa de les parets del got amb una espàtula i, per fer el praliné, feu el següent:

  • abaixeu les restes de les parets del got i programeu 2 min, v=4; 
  • abaixeu les restes de les parets del got i programeu 1 min, v=4. 

Heu d'obtenir una pasta oleaginosa, cremosa però consistent.

 

[Conservació del praliné: podeu conservar el praliné en un pot tancat a la nevera, però tingueu en compte que, tot i que el sucre és un conservant,  els greixos es tornen rancis ràpidament, de manera que no convé guardar-lo gaire temps.]

Baixeu amb una cullereta la massa de les parets del bol i, per fer el praliné, tritureu-ho una estona a velocitat màxima. (fins que les avellanes comencin a deixar anar una mica l'oli que tenen); de tant en tant baixeu amb una cullereta lla massa de les parets del recipient. Heu d'obtenir una pasta oleaginosa, cremosa però consistent.

 

[Conservació del praliné: podeu conservar el praliné en un pot tancat a la nevera, però tingueu en compte que, tot i que el sucre és un conservant,  els greixos es tornen rancis ràpidament, de manera que no convé guardar-lo gaire temps.]

Elaboració de la massa del torró

350 g de xocolata com a mínim d'un 70% de cacau (dins d'aquest pes podeu comptar-hi la xocolata que us ha sobrat quan heu fet la camisa del torró)

Peseu la xocolata que us ha sobrat quan heu fet la camisa del torró (que ara ja s'haurà endurit); si cal, primer foneu-la al microones i després aboqueu-la en un altre bol apte per a microones per pesar-la.    

Afegiu-hi xocolata, a trossos, fins que el total faci 350 g (entre la xocolata que us ha sobrat i la que hi haureu afegit).

Foneu la xocolata: poseu el bol al microones, a potència màxima, uns 2 o 3 min, però aneu remenant en tandes de 30 s (aquesta xocolata no cal temperar-la perquè no quedarà directament a la vista)

Afegiu la xocolata fosa al got de la thermomix, on teniu el praliné

Afegiu la xocolata fosa al bol de la picadora, on teniu el praliné

Per barrejar-ho tot, programeu: v=3, uns segons (fins que quedi barrejat).

Per barrejar-ho tot, poseu-la picadora a velocitat màxima, fins que quedi ben barrejat.

Emmotllat del torró 

Aboqueu la massa que teniu en el got de la thermomix, en els motlles, on la camisa de xocolata ja s'ha solidificat: no ha d'arribar ben bé al límit de la camisa de xocolata i encara menys sobresortir-ne; penseu que aquí encara hi haurem d'afegir el crocant).

[Si us en sobra, ompliu altres motlles petits de silicona que tingueu (per exemple de glaçons), que si abans heu encamisat millor, i obtindreu algun torró individual.]

Aboqueu la massa que teniu en el bol de la picadora, en els motlles, on la camisa de xocolata ja s'ha solidificat: no ha d'arribar ben bé al límit de la camisa de xocolata i encara menys sobresortir-ne; penseu que aquí encara hi haurem d'afegir el crocant).

[Si us en sobra, ompliu altres motlles petits de silicona que tingueu (per exemple de glaçons), que, si abans els heu encamisat, millor, i obtindreu algun torró individual.]

Aboqueu el crocant en el bol de la picadora, on heu fet el praliné i la massa del torró, (sense rentar-lo) i, per triturar-lo molt poquet (només per separar els trossos que han quedat solidificats), poseu la velocitat alta i premeu el botó per engegar la màquina, 3 o 4 vegades, durant 1 segon cada vegada.

Aboqueu el crocant en el got de la thermomix, on heu fet el praliné i la massa del torró (sense rentar-lo) i, per triturar-lo molt poquet (només per separar els trossos que han quedat solidificats), programeu: uns s, v=3

Espolseu el crocant (o part del crocant) a sobre del torró i premeu-lo una mica amb una espàtula llarga o una cullera (no ha de sobresortir de la camisa de xocolata).

Repòs de torró

Deixeu-lo reposar almenys 24 h.

Per guardar el torró

Desemmotlleu el torró.

Guardeu-lo embolicat en paper vegetal.

Comentaris

  • Mateu 12 de Gener de 2017 12:03

    Espectacular