Plum-cake amb bolets

Img_20141102_203529

Tria el mètode d'elaboració

6- 8 persones

Ingredients

  • 300 g (barreja) bolets
  • 3 unitats ( o 1 ceba) escalunya
  • 200 g (pot ser integral) farina
  • 100 g (ratllat) formatge gruyère
  • 1 grapat de fulles julivert fresc
  • llavors de sèsam
  • 100 g llet descremada
  • 8 g (1/2 sobret) llevat químic
  • 90 g +10 g + 2 g= 102 g oli d'oliva verge extra
  • 3 unitats ous (63-73 g)
  • pebre blanc
  • pipes de carbassa
  • pipes de gira-sol
  • sal
  •  ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit per Assumpta Miralpeix): “Taller de bolets” (p. 11), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014

    Mètode preferible, batedor de barnilles manual, batedora elèctrica o thermomix?

    • Fer manualment aquesta recepta no dóna gaire feina. Guanyem una mica de comoditat amb la batedora elèctrica i encara una mica més amb la thermomix.​

     

    Primer plat o plat únic?

    • Podeu servir-lo com a primer plat d'un dinar o com a plat únic d'un sopar, acompanyat d'una amanida.

     

    Temperatura de servei

    • Aquest plum-cake, com que té formatge, és millor menjar-lo una mica calent o a temperatura ambient, però no sortit de la nevera. De manera que si us n'ha sobrat i l'heu guardat a la nevera, traieu-lo a fora una estona abans de servir-lo perquè es temperi o poseu-lo un moment al forn.

     

    Antelació necessària

    Feu el plum-cake amb prou estona d'antelació perquè tingui temps de temperar-se una mica (si està molt calent se us trencarà quan el talleu).

     

    Antelació optativa

    Podeu preparar fins amb 24 h d'antelació tota la massa del plum-cake, abocar-la en el motlle i cobrir-ho de pipes (processos 1, 2, 3, 4, 5 i 7); a continuació, reserveu el motlle a la nevera embolicat amb film transparent.  Així podeu deixar la cocció (processos 6, 8 i 9) per a un altre moment.

     

    Conservació

    • Si us en sobra, podeu guardar el plum-cake a la nevera embolicat amb film transparent. Es pot conservar fins a 8 dies.

    Material necessari

    • Un motlle de plum-cake amb les dimensions aproximades següents: 22 cm de llarg, 11 cm d'ample i 6 cm d'alçària.

     

    Quina és la recepta general d'un plum-cake?

    • El procés 4 correspon a l'elaboració de la massa base de qualsevol plum-cake.

     

    Com incorporem gustos diferents a un plum-cake?

    • El procés 5 és el que permet donar gustos diferents al plum-cake. En el plum-cake d'aquesta recepta incorporem un saltejat de bolets a la massa base.
    • En el plum-cake de pera, nous i rocafort incorporem peres, nous i roquefort a la massa base.
    • Altres ingredients possibles per incorporar a la massa base són: pernil cuit i formatge emmental tallat a daus, o bé uns trossos de salmó cuit al vapor… 

    Elaboració del sofregit de bolets

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (10 g)

    Img_20141102_175714

    Poseu l'oli en una paella o cassola antiadherent i escalfeu-lo. 

    300 g de de barreja de bolets (poden ser congelats), nets i trossejats

    (Podeu posar-hi ceps, rovellons, fredolics…)

     

    (Per netejar els bolets, feu servir un raspall de dents o un paper absorbent humit o, si tenen molta terra, passeu-los un moment per sota de l'aixeta i després eixugueu-los amb paper absorbent de cuina; si són fredolics, peleu el barret –traieu la capa fina negra que els cobreix- i raspeu la cama. Descarteu sempre els trossos que estiguin corcats) 

    Img_20141102_180522

    Quan l'oli sigui calent, afegiu-hi els bolets: uns 10 min (fins que s'evapori el suc que desprenen).

    3 escalunyes, pelades i picades (o 1 ceba)

     

    sal

    pebre blanc

    Img_20141103_133854

    Afegiu-ho a la cassola: uns 4 min.

    1 grapat de fulles de julivert fresc, picades

    Img_20141102_181133

    Afegiu-ho: 1 min.

    Deixeu-ho temperar.

    Tamisatge de la farina

    200 g de farina, que pot ser integral

    8 g de llevat químic (1/2 sobret)

    Img_20160511_152221
    • Si feu servir farina blanca

    Poseu el tamisador en un plat  (si no teniu tamisador, podeu fer servir un colador). Aboqueu la farina i el llevat en el tamisador i barregeu-los una mica amb una cullera. Reserveu-ho (després, per airejar la barreja, la tamisarem directament en el recipient on farem la massa del plum-cake).

     

    (Si us voleu estalviar el procés de tamisatge de la farina, aboqueu-la juntament amb el llevat en un bol i barregeu-los una mica amb una cullera. Reserveu-ho.)

     

    [Val la pena tamisar la farina?

    En tamisar la farina fem que s'airegi i, en principi, això ha de fer que el plum-cake surti més esponjós.]

     

    • Si feu servir farina integral

    ​​No la tamiseu. Aboqueu-la juntament amb el llevat en un bol i barregeu-los una mica amb una cullera. Reserveu-ho.

    Img_20171206_122437

    Aboqueu la farina i el llevat en el got de la thermomix i programeu: 10 s, v=5-10

    Img_20171206_123820

    Reserveu-ho en un bol.

    No renteu el got de la thermomix per fer el pas següent.

    Ratllada del formatge gruyère

    Podeu saltar-vos aquest procés si disposeu de 100 g de formatge gruyère ratllat.

    100 g de formatge gruyère, tallat a trossos

    Img_20160227_193351

    Ratlleu-lo (si ja el teniu  ratllat, el reserveu i us salteu aquest pas):

    • poseu-lo a trossos en el recipient de l'accessori picador de la batedora elèctrica i tritureu-lo;

    o bé

    • feu servir un ratllador. 

    Reserveu-lo.

    Ratlleu-lo: poseu-lo en el got de la thermomix i programeu velocitat màxima, fins que el tingueu prou picat. 

    Img_20171206_123855

    Reserveu-lo en un bol petit.

    No renteu el got de la thermomix per fer el pas següent.

    Elaboració de la massa base del plum-cake

    En aquest procés eleborarem la massa genèrica de qualsevol plum-cake. 

    ous

     

    90 g d'oli d'oliva verge extra  (100 cm3) 

     

    100 g de llet descremada (100 cm3)

    Img_20160511_153534

    Bateu els ous (no cal que els bateu gaire) en un bol gran on farem la massa del plum-cake, amb un batedor de varetes manual (si voleu, podeu fer-ho amb la batedora elèctrica si feu servir un recipient prou alt perquè no esquitxi i hi càpiga tota la massa; si ho feu amb batedora elèctrica, millor si feu servir l'accessori batedor de varetes, però a velocitat mínima perquè no esquitxi).

     

    Afegiu l'oli i la llet en el bol i bateu-ho bé

    • amb el batedor de varetes manual
    • o amb la batedora elèctrica (si el bol és prou alt perquè quan ho bateu no esquitxi) i millor si feu servir l'accessori batedor de varetes.

    [Podeu fer-ho a mà o amb batedora elèctrica; de tota manera, tingueu en compte que fer-ho a mà no dóna gaire feina.]

    Img_20150501_194500

    Aboqueu-ho tot en el got de la thermomix i programeu: 10 s, v=4 (fins que els tres ingredients estiguin ben integrats).

    Img_20160511_154004

    Aneu tamisant la barreja de FARINA i LLEVAT que heu reservat, al bol on tenim els ingredients líquids (si la farina és integral o si és blanca però no la voleu tamisar, aneu-la abocant, cullerada a cullerada, des del bol on l'heu reservat);  mentre va caient la barreja de farina i llevat, aneu-ho barrejant tot amb el batedor de varetes (o amb la batedora elèctrica, si pot ser amb l'accessori batedor de varetes), fins a obtenir una pasta homogènia.

    Img_20171206_124616

    Programeu: 1 min, v=3; amb la màquina engegada, aneu incorporant pel bocal la barreja de FARINA i LLEVAT tamisada que heu reservat (s'ha d'obtenir una pasta homogènia). Baixeu la farina que ha quedat a la paret del got amb una espàtula de silicona.

    1 pessic de sal

    [Hi hem de posar molt poca sal perquè la recepta porta formatge gruyère i formatge rocafort, que ja tenen sal.]

     

    pebre blanc

    Img_20160511_154350

    Aboqueu al bol els 100 g de  FORMATGE GRUYÈRE RATLLAT que heu reservat i la sal i el pebre, i remeneu-ho tot bé amb una cullera o una espàtula de silicona (no ho feu amb el batedor de varetes perquè us quedaria el formatge enganxat a les varetes).

    Img_20171020_223811

    Incorporeu els 100 g de  FORMATGE GRUYÈRE RATLLAT al got i la sal i el pebre, i programeu: uns segons, v=3.

    Incorporació dels bolets a la massa base del plum-cake

    En aquest procés proporcionarem a la massa genèrica del plum-cake un gust determinat per l'ingredient següent: bolets.

    Img_20141102_183749

    Afegiu al bol el SOFREGIT de BOLETS que heu reservat, i remeneu-ho tot bé amb una cullera o una espàtula (no ho feu amb el batedor de barnilles perquè us hi quedarien el formatge i els bolets enganxats; no ho feu tampoc amb batedora elèctrica perquè ho trituraríeu tot).

    Img_20171206_133009

    Afegiu el  SOFREGIT de BOLETS que heu reservat, i remeneu-ho tot bé embolcallant-ho amb una espàtula de silicona. 

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º amb l'escalfor de dalt i de baix.

    Preparació del motlle de plum-cake

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Img_20141102_184055

    Unteu un motlle de plum-cake d'uns 22 cm de llarg, 11 cm d'ample i 6 cm d'alçària amb l'oli, amb l'ajut d'un pinzell de silicona (si el motlle és de silicona i ja l'heu fet servir unes quantes vegades, aquest pas no és necessari). 

    Img_20141102_184641

    Aboqueu la massa del plum-cake en el motlle.

    Perquè la massa quedi ben repartida, agafeu el motlle i deixeu-lo caure dret,  sobre una superfície plana, des d'una altura d'uns 10 cm, 2 o 3 vegades.

    pipes de carbassa

    pipes de gira-sol

    llavors de sèsam

    Img_20141102_184925

    Empolvoreu el plum-cake per sobre amb les llavors (tot i que habitualment remullem les pipes perquè no es cremin, aquí no ho fem perquè amb la humitat del plum-cake ja n'hi ha prou). 

    Cocció al forn del plum-cake

    Img_20141102_201854

    Poseu el motlle al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baix, 45-50 min.

    Presentació del plum-cake

    Img_20141102_202434

    Desemmotlleu el plum-cake. 

    Serviu-lo un mica calent o a temperatura ambient (no el serviu sortit de la nevera perquè com que té formatge, perdria molt).

    Comentaris