Base de patates amb hortalisses i sardines

Img_20140912_225530

Ingredients

  • aigua amb gas (Vichy o sifó)
  • 1 unitat (uns 300 g) albergínia
  • 4 g + 4 g = 8 g alfàbrega fresca
  • 2 grans all
  • 1 unitat (uns 300 g) carbassó
  • farigola
  • oli d'oliva verge extra
  • 20 + 5= 25 unitats olives negres
  • 2 o 3 unitats (uns 400 g) patates
  • pebre blanc
  • 40 g + 10 g = 50 g pinyons
  • sal
  • 12- 16 unitats (segons mida) sardines
  • 30 g + 10 g = 40 g tàperes
  • 16 unitats tomàquet cirerol
  • Aquest plat pot ser un segon acompanyat d'un primer lleugeret o pot constituir un plat únic acompanyat d'unes postres completes.

    Variants del plat:

    • Aquest plat el podeu fer amb 12- 16 sardines o amb 8 talls de llom. 
    • També podeu fer-lo amb ou en comptes de peix o carn. En aquest cas, a l'últim procés de cocció (procés 7) haureu de posar la safata al forn sense carn, ni peix ni ous. A l'hora de presentar el plat (procés 8), haureu de fer 4 ous escumats, posar-los al damunt dels vegetals i estendre el segon amaniment al damunt dels ous.

    Antelació optativa:

    • Podeu fer tota la recepta amb antelació tret de la cocció i l'amaniment de les sardines (processos 7 i 8) que fareu al moment.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 200º.

    Cocció de l'albergínia i el carbassó

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Unteu amb l'oli una safata de forn d'uns 30 cm x 22 cm.

    1 albergínia (uns 300 g), a rodanxes ben fines (podeu fer-les amb la mandolina)

     

    1 carbassó (uns 300 g), a rodanxes d'uns 3 o 4 mm de gruix (podeu fer-les amb la mandolina)  

     

    2 grans d'all, picats

    sal

    pebre blanc

     

    1 raig d'oli d'oliva verge extra

     

    uns 4 g de fulles d'alfàbrega fresca, a trossos 

    (després en necessitarem 4 g més)

     

    farigola seca en pols o marduix

    Img_20141015_125510

    Aboqueu hi les rodanxes de les hortalisses.

     

    Empolvoreu els alls picats per sobre.

     

    Salpebreu-ho (haureu de separar amb les mans les rodanxes que hagin quedat enganxades entre si i barrejar-ho bé tot). 

     

    Ruixeu-ho amb un raig d'oli.

     

    Poseu les fulles d'alfàbrega per sobre i empolvoreu-ho amb farigola o marduix.

    Img_20141015_131243

    Poseu la safata al forn: amb l'escalfor de dalt i de baix, uns 15 min  (les hortalisses han de quedar quasi fetes però no cal que ho estiguin del tot perquè després les tindrem uns minuts més al forn).

    Cocció de les patates

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Unteu amb l'oli una safata de forn d'uns 34 cm x 25 cm (on després ho posarem tot).

    2 o 3 patates (uns 400 g), a làmines molt i molt fines (les haureu de fer amb una mandolina)

     

    sal

     

    2 cullerades d'aigua

    Img_20141007_125659_2

    Forreu la base de la safata  amb les làmines de patata (haureu de separar amb les mans les rodanxes que hagin quedat enganxades entre si).

     

    Saleu-ho.

     

    Ruixeu-ho tot amb l'aigua.

    Img_20140912_221857_2

    Poseu la safata al forn (si l'altra safata encara és al forn, afegiu-hi aquesta): uns 10-12 min (fins que quedi cuita).

    Preparació de l'amaniment de les hortalisses

    16 tomàquets cirera, tallats a quarts 

    (si no en teniu, també podeu fer servir tomàquets vermells d'amanir, a trossets)

     

    20 olives negres, tallades a làmines (en el procés següent en necessitarem 5 més

     

    30 g de tàperes  (en el procés següent en necessitarem 10 g més)

    o bé de grans de raïm blanc, despinyolats i tallats a quarts

     

    40 g de pinyons (en el procés següent  en necessitarem 10 g més)

    o bé d'avellanes o ametlles picades

     

    1 raig d'oli d'oliva verge extra

    Img_20141015_213816_2

    Aboqueu-ho tot en un bol i barregeu-ho. 

    Reserveu-ho.

    Preparació de l'amaniment de les sardines

    uns 4 g de fulles d'alfàbrega fresca, picades

     

    olives negres, picades

     

    10 g de tàperes, picades  

    o bé de grans de raïm blanc, despinyolats i tallats a quarts

     

    10 g de pinyons 

    o bé d'avellanes o ametlles picades

     

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (10 g) 

    Img_20141015_135638_2

    Aboqueu-ho tot en un bol petit i barregeu-ho.

    Reserveu-ho.

    Amaniment de les hortalisses

    Img_20141007_132303_3

    Aboqueu el primer amaniment (el que heu preparat en el procés 4) a la safata de les hortalisses i barregeu-ho bé tot.

    Cocció de les sardines

    Img_20140912_22255_3

    A la safata de les patates, al damunt de les patates, aboqueu la barreja d'albergínia i carbassó on acabeu d'afegir el primer amaniment i esteneu-la en una capa uniforme.

    12-16 sardines (segons mida), netes, treta l'espina i obertes;

    o 8 talls de llom de porc

    Img_20141007_133814

    Esteneu les sardines al damunt amb la pell a sota (o bé els talls de llom).

    sal

    pebre

    1 raig d'oli d'oliva verge extra

    Img_20141007_134119

    Salpebreu les sardines (o bé els talls de llom) i ruixeu-les amb l'oli.

    Img_20140912_224316

    Poseu la safata al forn: amb l'escalfor de dalt i de baix, uns 7 min es sardines (o el llom) han d'estar fetes, però al punt].

    Amaniment de les sardines

    Img_20140912_224518

    Esteneu el segon amaniment (el que heu preparat en el procés 5) al damunt de les sardines (o del llom).

    Comentaris

    • jorge 01 de Desembre de 2016 14:29

      Gracies molt be!!