Coca de bledes 

Img_20140121_214202

Tria el mètode d'elaboració

8-9 persones

Ingredients

  • 70 g aigua amb gas (Vichy o sifó)
  • 100 g ametlles
  • 250 g de fulles verdes (1 manat) bledes
  • 190 g (o 200 g) farina
  • 1 cullerada (uns 25 g) mel
  • 40 g (4 cullerades)+ 2,5 g = 42,5 g  oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats ous (63-73 g)
  • 50 g panses
  • 2 unitats pomes
  • 5 g (1/2 culleradeta) sal
  • GALIANO, Cristina: "Mis mejores recetas con Thermomix 31" (p. 284), Espasa, Barcelona, 2012
    • Publicat a la revista “Integral”

    Mètode preferible: tradicional o thermomix? 

    • No hi ha gaire diferència; és una mica més ràpid fer la massa de la base de la coca amb thermomix i potser queda tot una mica més ben barrejat, però és més entretingut fer net el got de la thermomix que el recipient on haguem pogut fer la massa amb les mans. 

    Preparació de les bledes

    250 g de fulles verdes de bledes (les fulles d'1 manat de bledes)

    Img_20140605_180328

    Retireu els tronxos de les bledes i quedeu-vos només amb les fulles; si les fulles tenen el nervi central gruixut, retalleu-lo, i quedeu-vos només amb les dues parts de fulla que obteniu (reserveu els tronxos i els nervis per fer una altra recepta, com ara tronxos al forn amb all i julivert). 

    Dscn5719

    Netegeu les fulles i escorreu-les amb la centrifugadora d’enciam.

    Dscn5723

    Talleu les fulles a tires estretes i poseu-les en un recipient on fareu la barreja de tots els ingredients del guarniment.

    Elaboració del guarniment de la coca 

    100 g d’ametlles (torrades i pelades, o crues i amb pell) 

    Dscn5730

    Piqueu-les amb l'accessori picador de la batedora elèctrica (no cal que les piqueu gaire fines).

    ous, batuts

     

    pomes (uns 400 g), pelades i tallades a daus petits

     

    50 g de panses

    Dscn5735

    Aboqueu les ametlles picades i tots aquests ingredients en el recipient de les bledes i barregeu-ho.

    1  cullerada de mel (uns 25 g)

    Dscn5739

    Afegiu-la al recipient de les bledes (si és massa espessa, poseu-la en un gotet, al microones, 1 min perquè es torni líquida).

    Barregeu tots els ingredients del recipient de les bledes.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Elaboració de la base de la coca

    70 g d'aigua amb gas  (Vichy o sifó)

    40 g d'oli d'oliva verge extra

    5 g de sal (1/2 culleradeta)

    Img_20140621_190331

    Poseu-ho tot en el got de la thermomix. Programeu: uns segons, v=4.

    190 g ( o 200 g) de farina

    Img_20140605_185752

    Aboqueu la farina al got i amasseu-ho programant: 4 s, v=6 ; la massa ha de quedar homogènia; si no, programeu la mateixa velocitat 1 o 2 s més; de seguida que vegeu que la massa ha quedat homogènia i que s'ha format una bola, pareu la màquina (la massa no s'ha d'enganxar a les mans; si s'hi enganxa, afegiu-hi una mica més de farina i torneu a amassar 2 s més; la massa ha de quedar molt toveta i com un xiclet).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

    Img_20140621_193912

    Agafeu una o dues safates de forn antiadherents (podeu fer servir, per exemple dues safates circulars, de 35 i 33 cm de diàmetre de base respectivament).

    Esteneu-hi la massa en una capa fina amb les mans i/o amb un corró

    Img_20140605_191120

    Punxeu  el fons i tota la vora de la coca amb una forquilla per evitar que s'abombi quan la posem al forn.

    70 g d'aigua amb gas  (Vichy o sifó)

    40 g d'oli d'oliva verge extra

    5 g de sal (1/2 culleradeta)

    Img_20141231_105734

    Si feu la massa manualment:

    • Poseu-ho tot en el bol gran on fareu la massa i remeneu.

     

    Si feu la massa amb pastedora:

    • Poseu-ho tot al bol de la pastedora i bateu-ho amb l'accessori batedor pla.

    190 g (o 200 g) de farina

    Img_20140703_091330

    Si feu la massa manualment:

    • Aneu abocant la farina (és millor si l'aneu tamisant) a cullerades en el recipient a mesura que aneu barrejant amb una cullera el líquid i el sòlid. Quan ja no vagi bé de remenar la massa amb cullera, amasseu-la amb les mans i seguiu-hi tamisant farina i amassant, fins que la massa tingui la consistència adequada (no s'enganxa a les mans i es pot estendre fàcilment).

     

    Si feu la massa amb pastedora:

    • Aneu abocant la farina (és millor si l'aneu tamisant) a cullerades en el bol a mesura que aneu amassant amb l'accessori batedor pla, fins que la massa tingui la consistència adequada (no s'enganxa a les mans i es pot estendre fàcilment).
    Img_20140621_193912

    Agafeu una o dues safates de forn antiadherents (podeu fer servir, per exemple dues safates circulars, de 35 i 33 cm de diàmetre de base respectivament).

    Esteneu-hi la massa en una capa fina amb les mans i/o amb un corró

    Img_20140605_191120

    Punxeu  el fons i tota la vora de la coca amb una forquilla per evitar que s'abombi quan la posem al forn.

    Cocció de la base de la coca

    Img_20140621_202051

    Poseu la safata amb la base de la coca al forn calent, amb l'escalfor de dalt i de baix: uns 8 min (si la base és molt i molt fina pot ser menys temps; si és gruixuda, la podeu deixar fins a 10 min).

    Cocció de la coca de bledes

    Img_20140621_202722

    Cobriu la base de la coca amb el guarniment.

    unes gotes d'oli d'oliva verge extra

    Img_20140621_202849

    Ruixeu-ho amb unes gotes d’oli.

    Img_20140121_214202

    Poseu la safata al forn calent, amb l'escalfor de dalt i de baix: uns 15 min (si veieu que es comencen a torrar massa les bledes, tapeu la safata amb una tapadora que pugui anar al forn o traieu l'escalfor de dalt del forn).

    Comentaris