Rap amb beixamel de tomàquet

Img_20140510_144657

4 persones

Ingredients

  • 1 unitat (uns 200 g) ceba
  • 1,5 cullerades (23 g) farina
  • 1,5 gots (375 g) llet
  • 1 cullerada (10 g) oli d'oliva verge extra
  • 1 cua d'uns 800 g rap
  • sal
  • 2 o 3 unitats (uns 180 g) tomàquet madur
  • ORTEGA, Simone: "1080 recetas de cocina" (n. 616), Alianza Editorial, Madrid, 1985

    Antelació optativa:
    - Podeu fer el "concentrat de tomàquet" (procés 1), amb antelació (fins i tot podeu congelar el concentrat). Si voleu, en podeu fer més quantitat i congelar-lo en una glaçonera o en pots petitons per poder-ne disposar per a unes quantes receptes.

    Elaboració del concentrat de tomàquet 

    Si tritureu els tomàquets amb l'accessori picador de la batedora elèctrica, feu-ho durant una estona per tal que les pells quedin triturades al màxim; i si no voleu que es vegi cap pelleta de tomàquet a la beixamel, més val que primer peleu els tomàquets després d'haver-los escaldat (de tota manera si hi ha alguna pelleta a la beixamel no es nota a la boca, és simplement una qüestió visual).

    2 o 3 tomàquets madurs (uns 180 g), molt triturats amb l'accessori picador de la batedora elèctrica o bé ratllats  

    Img_20140430_135021

     

    Poseu el tomàquet en una paella (sense oli), fins que es concentri (fins que s'evapori tota l'aigua): sense tapadorauns 7 min.

    Preparació del rap

    1 cua de rap d'uns 800 g, tallada en filets, separada l'espina (demaneu a la peixateria que us ho facin i que no us llencin l'espina)

     

    sal

    Img_20140510_141720

    Saleu els filets de rap i reserveu-los.

    Reserveu també l'espina.

    El sofregit 

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra

    1 ceba (uns 200 g), picada 

    Img_20140510_141647

    En una cassola (a poder ser antiadherent i de fons gruixut) on després hi hauran de cabre els filets de rap sense superposar-se , poseu-hi l'oli i, quan sigui calent, hi deixeu sofregir la ceba sense que arribi a daurar-se: uns 4 min

    Elaboració de la beixamel de tomàquet i peix

    1,5 gots de llet, que pot ser descremada (375 g)

     

    1,5 cullerades de farina (23 g)

    sal

    Img_20140430_142122

    Aboqueu-ho en un pot i barregeu-ho amb la batedora elèctrica: uns 15 s.

    Img_20140510_142526

    Aboqueu a la cassola on hi ha el sofregit de ceba, l'espina de rap, la barreja de llet i farinael concentrat de tomàquet i sal; remeneu tota l'estona. Un cop hagi arrencat el bull, aneu remenant fins que s’hagi espessit la beixamel: 2-3 min (ha de quedar una mica espessa perquè quan hi afegim el rap s'aclarirà una mica).

    Cocció del rap

    Img_20140510_143342

    Afegiu el rap a la cassola i aneu saccsejant la cassola de tant en tant: 5 min (no el deixeu gaire més temps perquè si no el rap queda eixut).

    Comentaris