Pasta a la puttanesca

Img_20140509_151622

4 persones

Ingredients

  • 2 grans (8 g) all
  • 3 unitats anxoves
  • 60 g (ratllat) formatge parmesà
  • julivert fresc
  • 1 cullerada (10 g) oli d'oliva verge extra
  • 16 unitats (60 g) olives negres
  • orenga
  • 240 g (fina: espaguetis,cabell d'àngel…) pasta
  • 1/2 culleradeta de cafè pebre vermell dolç
  • 100 g ruca
  • sal
  • 2 cullerades (30 g) tàperes
  • 400 g tomàquet madur
  • Categories

  • Primers
  • Pasta
  • GÓMEZ, Dolors: "La paella pel mànec" (p. 79), Viena- Milfulls, Barcelona, 2004
    HAZAN, Giuliano: "La pasta clásica”" (p. 58), Ediciones Primera Plana S.A., Barcelona, 1999

    Ellie Krieger recipes (consultat el 2014)

    Antelació opcional:
    Podeu fer els processos 1 i 2 ("Elaboració de la pasta d'olives, anxoves, julivert i orenga" i "Elaboració de la salsa puttanesca") amb antelació.

    Elaboració de la pasta d'olives, anxoves, julivert i orenga

    16 olives negres (uns 60 g), tret el pinyol 

     

    anxoves

     

    1 grapat de fulles de julivert

     

    1 grapat de fulles d'orenga fresca;  o bé 1 culleradeta de cafè d'orenga seca

    Dscn4951

    Tritureu-ho tot (podeu fer-ho amb l'accessori picador de la batedora elèctrica)  i reserveu-ho.

    Elaboració de la salsa puttanesca

    Un cop tingueu feta la pasta d'olives, anxoves, julivert i orenga (procés 1) i tingueu el tomàquet ratllat  i la ruca a trossets (part del Procés 2), ja podeu anar fent la pasta (procés 3)  a la vegada que continueu fent la salsa (procés 2). Penseu que convé abocar la pasta a la cassola de la salsa de seguida que la pasta estigui cuita (si deixem reposar la pasta en l'aigua de cocció quedarà massa feta i si la deixem reposar a l'escorredora, s'enganxarà).

     

    En aquesta salsa no hi posem sal perquè amb els ingredients que té ja no cal.

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (10 g)

     

    2 grans d'all (8 g), picats

    Dscn4952

    Escalfeu l'oli en una cassola (a poder ser antiadherent i de cul gruixut), on al final hi posareu la pasta, i afegiu-hi els alls sense que arribin a daurar-se: 1 min.

    2 cullerades de tàperes (alcaparras en castellà) escorregudes del suc (uns 30 g)

     

     

    Dscn4954

    Afegiu-ho a la cassola juntament amb la pasta d'olives, anxoves, julivert  i orenga picades que heu reservat. Remeneu-ho tot i deixeu-ho al foc: 2 min.

    1/2 culleradeta de cafè de pebre vermell

     

    400 g de tomàquet madur, molt triturat amb l'accessori picador de la batedora elèctrica o bé ratllat  

    Dscn4961

    Afegiu-ho a la cassola: a foc lentuns 5 min.

    100 g de ruca (rúcula en castellà), a trossets

    Dscn4964

    Afegiu-la: 1 min (fins que les fulles es panseixin).

    Cocció de la pasta

    Un cop fet aquest procés, s'ha de fer de seguida el següent "Cocció de la pasta amb la salsa".

    720 g d'aigua

    (3 parts d'aigua per 1 part de pasta; si se'n posa més no passa res però tardarà més)

    Img_20140509_145800

    Poseu l'aigua en una cassola al foc fins que bulli (tapeu la cassola si voleu que vagi més de pressa).

    sal

     

    240 g de pasta (queda millor amb pasta fina com espaguetis, fideus de cabell d'àngel…; també es pot fer amb pasta gruixuda com macarrons, però la salsa no s'hi adhereix tan bé; la pasta pot ser integral)

    Img_20140509_150814

    Saleu l’aigua i aboqueu-hi la pasta. Remeneu sovint; a partir que l'aigua torna a començar a bullir, compteu: el temps que indica el paquet de pasta (és millor que quedi una mica al dente, perquè després courà un moment amb la salsa).

    Img_20140509_150923

    Escorreu la pasta (no l'esbandiu a sota de l'aixeta com de vegades es fa, perquè aleshores la pasta perdria el midó, que és el que fa que la salsa s'adhereixi i li dóna aquella textura que tant apreciem; podeu aprofitar l'aigua de cocció com a caldo). Feu de seguida el procés següent per evitar que la pasta s'enganxi tota.

    Cocció de la pasta amb la salsa

    Img_20140509_151230

    Aboqueu la pasta a la cassola de la salsa puttanesca, barregeu-ho tot i deixeu-ho al foc: 1 min.

    Presentació del plat

    60 g de formatge parmesà, ratllat

    Img_20140509_151521

    Serviu aquest plat acompanyat d'un bol amb el parmesà ratllat pert tal que cadascú se'n posi al damunt de la pasta al seu gust.

    Comentaris