Lactonesa 

150 g de lactonesa (per a 4 persones)

Ingredients

  • 50 cm3 (50 g) llet
  • 100 cm3 (92 g) oli d'oliva verge extra
  • 1 pessic sal
  • Ciencia y Gastronomía, Pere Castells (consultat el 2014)
     Eroski Consumer (consultat el 2012)

    Què és, la lactonesa?

    • La lactonesa és una salsa que pot substituir la maionesa. Així com la maionesa es fa amb ou i oli, la lactonesa (o maionesa sense ou) es fa amb llet i oli. Una avantatge de la lactonesa respecte a la maionesa es que no hem de patir pel risc de salmonel·la i que el període de conservació és més llarg. Una altra avantatge de la lactonesa és que es pot gratinar. 

     

     

    Aplicacions de la lactonesa

    • La lactonesa es pot fer servir per acompanyar verdures, patates o peix; o també com a acompanyament de carn, pollastre o conill fets a la planxa o rostits. Vegeu la recepta Bròquil gratinat amb lactonesa

     

     

    Conservació

    • La lactonesa es pot conservar uns 3 dies a la nevera. 

    50 cm3 de llet descremada (50 g)

    També pot ser semidescremada o sencera i també pot ser de soja.

     

    100 cm3 d'oli d'oliva verge extra (92 g)

    [(volum d'oli) = 2 x (volum de llet)]

    [En realitat, podeu posar de 100 a 150 cm3 d'oli; és a dir, (volum d'oli) = (entre 2 i 3) x (volum de llet); si us moveu dins d'aquest marge, com més oli, més espessa serà la lactonesa que obtindreu.]

     

    1 pessic de sal 

     

    Opcional:

    pebre blanc

    1 gra d'all (4 g)

    1/2 cullerada de suc de llimona o de vinagre (7 g)

    1 culleradeta de mostassa (8 g)

    Aboqueu-ho tot en el got de la batedora elèctrica.

     Poseu la batedora vertical fins al fons del got. Bateu a potència màxima sense moure la batedora fins que vegeu que comença a fer-se una emulsió (és a dir, fins que fins que la salsa comença a espessir) i, aleshores, pugeu la batedora a poc a poc i feu-la anar dues o tres vegades  amunt i avall perquè emulsioni tot. 

    Comentaris